- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Били ли сте приятели с човек, който има перфектен живот?
Имах една съученичка, както вие описахте + че всички винаги бяха на нейна страна, каквото и да се случи.
Не знаех никакви подробности за семейството й ( освен че е добро, добри професии, интелигентни хора, с възможности ) , почти не е споделяла за родителите си, но нещо, което си спомням -
- " Ами аз майка ми никога не съм я виждала без грим ( черен молив)"
По-надолу ще напиша защо се сещам от време на време за това.
Да изглеждаш добре е УМЕНИЕ + гени, щото почти с всякакви гени можеш да се докараш до як външен вид +, огромен + - трябва да си признаеш
1. Че не изглеждаш добре според стереотипите
2. Че всъщност искаш да изглеждаш добре, въпреки че се оправдаваш, че външният вид не е най важното
3. Ако искаш да си с адекватен външен вид, също трябва да определиш какви цели имаш, комуникация с какви хора включва и какво е общото в техния стил ( например искаш да дружиш с пънкари, пък като се обличаш като чалга звезда, няма да стане, или искаш да растеш в определена среда - в някои среди е достатъчно да спазваш бизнес дрес кода и да нямаш странна прическа, в други можеш да си ходиш като клошар и пак да растеш, защото хората не са толкова лесно манипулативни и гледат кво работиш :д ), и да спазваш това, не да си затваряш очите, че ще си приет такъв какъвто си.
То няма лошо, но като те отритнат, не трябва да се чудиш какво, ами е ясно - тр да се замислиш дали те кефи нещо в тази среда, за да си заслужава да правиш жертви да се нагаждаш, но е съвсем сигурно че ти си отговорен, че не си се пригодил сам.
2. Да си добър ( не на ниво балканиади, ама пак на аматьорско-високо ниво :д) в спорта - УМЕНИЯ = ДИСЦИПЛИНА, ПОСТОЯННОСТВО .... + гени. Върви й, щото има нужните умения, а не, щото е много надарена.
3. Да си добър в науките, или изкуствата, или езиците - за всяко от тях си има похвати и няма такива филми - върви ми математиката, но не и физиката...= решавам задачи, но ме мързи да уча.
Пак казвам, за всяка област преди да я хванеш, трябва да се замислиш какви похвати ти трябват, за да я пребориш.
Също как сам да се мотивираш.
Та, това момиче, 1во
- в българия нямаме problem solving и процесуална култура, никой не те учи КАК ДА УЧИШ и как да усвояваш материал, и как да го прилагаш
- 2ро - хората, които от ниска класа ( ниски доходи, нисък стандарт на живот ) дръпнат в средна, или висока средна - явно са налучкали някак си тези похвати, тип проба грешка или имитация на успешно поведение, но важното е, че те започват да ги прилагат и
3то - децата им прихващат.
Не казвам, че схватливи деца не се раждат в по-нормални семейства - раждат се, също всеки човек има набор от доста заучени похвати с цел адаптация към текущата среда, но тез, по-очевидните примери са по-често от по-добри семейства, защото като цялото ти семейство са такива, ти все ще прихванеш поне това, което ще ти е егоистично полезно :д
И, разбира се - чуждото винаги е по хубаво, всеки си мисли, че на другарчето му е много добре
но малко хора знаят, че е на успокоителни и не може да спи сама и т.н...
какви ли не нещастия при всеки човек, във всяко семейство.
И вместо да ги гледаш и да се чудиш - що те имат всичко - недей да го приемаш емоционално, ами се замисли - какви умения ми липсват, че да бъда и аз такава и как да ги развия?
Например аз бих казала, че на теб ти липсва постоянство и когато нещо не се случи с лекота, губиш мотивация, и се оправдаваш че просто на другите им върви.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...