- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Престъпление и наказание
: :престоят в затвор е продукт на обществото, също както и престъпниците; в този смисъл не мисля че социумът ги отлъчва; да, като минеш покрай някой убиец на улицата няма да пожелаеш да станете първи дружки, ако това наричаш отлъчване-да, хубаво, социална изолация, но престъпникът не спира да е част от социума, въпреки че нарушава неговите ценностни бариери
обществото го приема като заплаха, едва ли не ПРЕСТЪПНИКЪТ с/у ТЯХ, затова го лишават от свобода и го вкарват в затвор; но затворът е проект на обществото, т.е. престъпникът си остава някъде в конструкциите на общността
: :ПРЕСТЪПНИК е толкова обширно понятие; има хора, употребяващи марихуана, има и серийни убийци, които се водят такива
всъщност лишаването от социална свобода може и да е двигател за някаква осъзнатост, ако става въпрос за по-леки престъпления; липсата на соц. свобода помага за разбирането на това колко важна е тя, I guess
по никакъв г/д, само ги държи далече от т.нар. нормални хора
социални мерки за тези, които извършват по-леки престъпления, да речем;
за да извършиш нещо като изнасилване или убийство, трябва да си напълно лишен от емпатия/състрадателност; не гледам на тези хора като ИЗВЕРГИУЖАСЗАПЛАХА и не мисля че отношението трябва да е такова; техните действия не са нищо повече или по-малко от продукт на някакъв дисбаланс в мозъка и не мисля че трябва да бъдат третирани като чудовища
наивно звучи, но може би биха могли да се провеждат някакви задължителни тестове на психиката, които засичат реакциите провокирани от видеа с насилие, да речем
правени са такива проучвания със затворници, мисля че беше доказано че повечето от извършителите на сериозни убийства не реагират както "нормалните" хора на гледката на насилие, напротив-доставя им удоволствие, което не мисля че може да бъде контролирано като реакция; та предполагам някаква навременна грижа за ЗЛИТЕЛОШИТЕУБИЙЦИТЕ би подобрила доста неща
:: ще редактирам след това сигурно