- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Униформа в училище - за или против?
За
Против
За понеделник по БЕЛ трябва четните и нечетните номера на класа да направим нещо като дискусия -четните номера да изкажат своето мнение защо трябва да има униформа, а нечетните - защо не трябва.
Моля, като отговаряте с 1-2 изречения се обосновете защо мислите така.![]()
Ще ти цитирам мойте учители:"1.Носите униформи,по простата причина,че изглеждате по-хубави и умни.2.Носите униформи,защото не всички имат възможноста да носят скъпи,маркови дрехи."А любимото ми е,когато ги питаме защо не носят и те униформи и вземат да млъкнат изведнъж.
За: отличават се учениците (кой къде учи и т.н.)
Против: всеки има право да изрязява себе си чрез своя стил. Можете да добавите и,че не всички ученици спазват правилото да се носи униформа.
Само това се сещам сега. Ако измисля още нещо ще пиша пак.
Ами, по принцип целта на униформите е уж всички да са еднакви, да не си личи кой богат, кой беден и да се изпъква само със знание. Това е утопия, винаги ще има хора, които ще се отличават и с вещи и околните трябва да се научим да живеем с това, а не да се затваряме в сапунен мехур с илюзиите си.
За жалост ме сложиха да бъда "против", а то няма почти никакви тези, които могат да защитят това..
Ето ти една теза: "Жените харесват мъже в униформи, а Рафа не харесва жени.".
За всяко нещо има за/против. Понеже каза, че ти се е паднало против, направо нахвърлям.
*Ако става дума за България- допълнителни разходи за семействата, униформите няма да се поемат от държаата, ако стане масова практика
*Искаме или не, дрехите са един от начините, с които изразяваме индивидуалността си и това, че училището е институция, където трябва да се парадира със знания, не означава, че учениците трябва да са унифицирани по всеки др признак.
*Отнемането на правото да бъдеш различен ще рефлектира върху поведението- ще започнат да се опитват отчаяно да изпъкнат с други неща-алкохол, наркотици
*Лишаването от възможността да избират сами в дългосрочен план може да доведе до липса на увереност и независимост в сфери и от личния им живот.
*Униформите са еднакви, телосложението - не, т.е. не на всички ще стоят ок и това ще подтиска част от децата.
*Дребнав аргумент, но хората страдат и от алергии. Какво правим тогава? Шием по поръчка и другите се дразнят, че са пренебрегнати или оставяме детето да бере душа.
* Въвеждането на униформа, дори забраната на странични вещи или дадени прически съвсем не значи, че ще се изпъква само със знания пред даскалите. В интерес на истината нелоялните начини са и винаги са били лигавщини, подмазване, клеветене, не дрехите.
Моето лично мнение никога не е било еднопосочно, но честно казано, не ми пукаше много дали ще ги въведат- горните качества не съм ги ползвала, за да изпъкна пред даскалите, разчитала съм на знания, а на социалните взаимоотношения в у-ще нямаше как една униформа да ми попречи, достатъчно ярко присъствие имам, добро или лошо.
Последно редактирано от therichbitch : 05-27-2015 на 22:22
само идиот може да е за униформи когато останалото е погром
Аз се сещам само за едно предимство на униформите, но си е доста голямо - момичешките са секси, ама тия американските. Карираните полички, чорапките до коляно...мммм... Неслучайно това е един от най-разпространените фетиши ;д.
май не мн е годно за аргумент в училищен дебат
В нашето у-ще по едно време искаха да въвеждат. Като се замисля, вероятно щях да си я преправя малко- от тук от там и щеше да стане чук.
Последно редактирано от therichbitch : 05-28-2015 на 13:16
щото дойде ли май месец ще вуните на пор с тях най-малкото а зимата в големия студ също не са удобни
ако случайно се повреди си е зор новата
100% трябва химическо чистене не е тръпка за едно пране да плащаш или да шиеш и разшиваш копчета
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Ето ти малко за против.
1. Абсолютна глупост, измислена, за да товари и без това малките бюджети на някои семейства.
2. Грозни са.
3. Оправдания от рода на "Така ще бъдете еднакви". bitch please. ХОРАТА НЕ СА РОДЕНИ РАВНИ!! НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ!!
Извод: Само аутист може да бъде за униформите.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
Да! А те смятат, че дисциплинирало.
Това с парите и шиенето и етц е пълна глупост. Има зимни и летни униформи, на някои места се разрешава да се носи дори и само 1-2 елемента и каквото и да си говорим да се купят 4 ризи, 2 панталона\поли и елек е далеч по-ненатоварващо бюджета от това да се купи пълен гардероб на ученика. В даскалото на сестра ми имаха конкурс за униформи между няколко фирми, супер красивички бяха предложинията. Нали си сещате, че като има конкуренция и такъв голям залог, фирмите се стараят.
аз пък винаги съм свързвала униформите с елитни училища
тукашните (в бг) аргументи са доста комунистически и показват комплекси
за мен униформата трябва да е красива, да има герб/знак/име на училището и да се носи с гордост, тоест да се кефиш че учиш в дадено училище и затова да си носиш униформата, не защото така ти е казано
А за парите... - ако учиш в елитно училище, вашите все ще могат д аси позволят да ти купят
Така де, малко разпиляно се изказах - според мен униформите са яки, но не са за всяко училище и определено не са, за да скрият разликата бедни-богати, а по-скоро за да я подчертаят
Под елитно частно ли разбираш, че такава причинно- следствена връзка извади?
На мен доколкото ми е известно, в елитните у-ща в смисъла, който обикновено се влага, учат много хора, които нямат по 3 спални и шофьор, както и е неелитните.
Не приравнявам спалните с 5 ризи, но просто изказването ти е странно
Последно редактирано от therichbitch : 05-29-2015 на 12:48
На запад баш това означава елитно. В английските пансиони и там, където богаташите от Близкия изток си пращат децата, няма случайни.
В България аз поне елит не виждам. Има нормални училища, има и квартални дупки, от които излизат пълни или полуидиоти.
Ми, в случая с България, да, имам предвид частно, но съвсем не всяко частно. По-скоро... чуждестранните частни така да го кажем :Д
Съгласна съм с Ина и затова като цяло бг не е за униформи в момента. То ние нямаме и традиции и история в образованието, така че не е болка за умиране.
Интересно. Човек би си помислил, че ще можете да вникнете в ползите от принудителното приравняване в ранна възраст. В някои азиатски държави не само униформите са задължителни, но и учениците сами почистват стаята/сградата, в която учат.
Особено пък в съвременното българско общество, където проявите на 'индивидуалност' редовно са прояви по-скоро на дегенеративно/пошло поведение и липса на елементарна култура, униформата ми се вижда като императив ако целим да излезем някога от ямата.
Немалко са поддръжниците на идеята за задължителна казарма и то е по абсолютно същата причина - за Х период от време си в обстановка, в която характера / 'индивидуалността' ти не просто не играят роля, а трябва да бъдат подтиснати/игнорирани. В интерес на истината това е и вероятно най-важното качество за да се изградиш като социално-адекватна личност. Кой от вас би си проявявал 'индивидуалността' на интервю за работа или в офиса ? В отношенията с близките ви - окей, разбира се. Но в обществото сте просто цифра - една от многото - и поведението ви би трябвало да е в хармония със социалните очаквания. Не говорим за комформизъм, а за ... асъртивнес ?
Това трябва да излиза от образователните институции и униформата е спирка по пътя към изграждането на социално адекватна личност. Пък България има ли не традиции в образованието (охридска и преславска школи, килийни училища, братя георгиеви) е без никакво значение.
//чисто информативно - В България сега работят 85 000 учители в средното образование, броят им е намалял със 70% от 2000 г.
//ии окей, не е по темата, но влязох да разгледам раздела и се удивих от това какво пишете ...
Това лично аз отдавна съм го помислила и съм стигнала до извода, че униформите само ще засилят желанието за индивидуализъм, било то по културен или просташки начин, в зависимост от училището. Изхождам от моя випуск, бунтари до един, гарантирам ти, че ще намерят начин да изпъкнат.
Ако е в ранна възраст, има някакъв шанс, ама... пак тцъ. Ако тръгнеш по наклонената права, ще трябва и телефони да взимаш на входа на училището, и за обувките да въведеш правила, евентуално да забраниш на лапетата да разказват как през зимната почивка са били на ски в Алпите ли? Щото аз такива ги слушах и в пети клас.
Последно редактирано от PinkPan7her : 05-29-2015 на 15:34
Колко апаратско мислене в тая тема. На свой ред съм удивен, и не само удивен, но изумен и потресен.