- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Униформа в училище - за или против?
За
Против
Eх, какви са тези заяжданици на дребно? Твърде ясно е какво съм имала предвид. На учениците от нормалните/добрите училища постоянно им се набива в главите как са елитът на държавата, но за истинско разделение не можем да говорим. Елит в истинското значение на думата няма, но няма нужда всеки път да изписвам 10 реда с обяснения, нали? Както ти каза "за какво да се обяснявам". Нищо общо няма с това къде съм учила. А пък дори бих могла да кажа, че след завършването са ми се отворили очите какви нередности стават в т.нар. елитни гимназии. Наистина смятам, че на всички им е станало ясно.
Напомням ти, че преди време за в пъти по-голямо несъответствие подходих в пъти по-премерено. Има милиони начини да кажеш едно нещо - този, който избра ти, не ти прави чест.
Едит: прочетох ти поста още веднъж, мисля, че имаме различни разбирания за елит и затова е несъгласието.
Последно редактирано от PinkPan7her : 05-29-2015 на 16:43
Не съм дребна, за да се заяждам на дребно. Мисля, че е станало ясно, че ще си изразя мнението, каквото е независимо дали си ми симпатична и харесвам червилото ти или не. Не знам какво си прочела и как, но спокойно можеш да отхвърлиш този сценарий за заяждането. Мисля, че точно премереността не ти е силна черта (на мен съвсем, но в случая наистина не виждам липсата ѝ, зададох въпроси и цитирах)
Аз този път почти нищо не съм казала, за да ми прави чест, подчертах видно за мен противоречие, имайки предвид далеч не само цитираното. Нерядко си говорила за елитни училища и преди в смисъла, който обикновено се влага в Б-я. Умишлено го казвам със същите думи като горе, за да подчертая, че аз лично никъде не съм изразила експлицитно разбирането си за "елитно училище" и никога не съм отказвала да се обяснявам, не ми слагай думи в устата.
Аз нямам против изразяване на мнение и ценя именно честността у близките си хора, не непременно подкрепата, но начинът е грубиянски (просто "ех, ще ме накараш да ровя" и "друга песен пееше" си е изключително пренебрежително и неуважително, дай да не си говорим за четене между редовете.) А подобни реплики като "аз ще си кажа мнението, независимо от всичко" някак отива повече на тийнейджърки в пубертета. Именно от тази гледна точка аз съм доста умерена - казвам го, защото знам как преди бях тооооочно по същия начин. Мисля, че именно начина, по който се поднася едно мнение, говори много за зрелостта на индивида. Сигурна съм, че можеш да изровиш начина, по който аз те бях попитала. Кратката дискусия тогава имаше съвсем друг тон именно заради начина, по който аз я започнах.
Относно самата тема: Като ученичка безброй много пъти съм осмивала понятието "елитна гимназия" по коридорите на една, която се води такава, защото такива цигании и шмекерии на дребно се развиваха, че не е истина. Съжалявам, ако не е станало ясно от поста ми. Не смятам, че имам зад гърба си невиждано постижение, завършвайки именно нея, нищо такова.
Да, използвала съм преди думата именно с цел веднага всички да разберат какво имам предвид, за да не пиша 10 реда обяснения.
Последно редактирано от PinkPan7her : 05-29-2015 на 17:32
Дай да не си мерим дар словото. Че моето хваща и приятни, и неприятни диапазони, хваща. Но твоето също не отстъпва и в долните категории. Нима "газ ли си пил" "мухло" и т.н. са по- малко грубиянски? "Ще мe караш да ровя" е грубиянско? Единствената разлика е, че не подлежат на кой знае каква интерпретация за разлика от цитираните 2 от теб, които си възприела по даден начин. Ами, ето, казвам ти в прав текст, не съм ги мислила с пренебрежение (него го изразявам доста по- индиректно) и затова бях озадачена от изказването за непремереността.
С болднатото пак перифразираш, променяйки същността на изказването ми. Да, смятам за абсолютно адекватно да разграничавам мнението си в дискусия от отношението си към отсрещната страна, а ти си го написала по начин, който придава коренно различен привкус, за да можеш да заявиш, че е незряло.
Последно редактирано от therichbitch : 05-29-2015 на 18:54
Считам го за напълно адекватно (и го ценя), тук нямам абсолютно никакво възражение.
Прозвуча ми грубо, така е, сега разбирам хората какво имат предвид по адрес на мои изказвания понякога, които наистина не съм имала намерение да адресирам грубо
(Двете, които си ги цитирала, не принадлежат в тая група, те са си написани с цел да са грубиянски. Рядко оставям нещо така написано, което не съм имала предвид, затова и си редактирам мненията с цел да съм максимално точна, дано ми се получава.)
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
И понеже стана много офф и се чувствам малко неудобно, че допринесох за това, чувствам задължение да си изкажа и мнението относно елита.
Да, за мен от една страна е адски неправилно като Ewok да се гледа предимно финансовото състояние на училището и материалната му база, смятам, че основният критерий намира проявлението си едва когато завършиш било то училище, било висше учебно заведение, когато си сред другите и видиш какво повече можеш или те в какво са по- добри. В този смисъл бих казала, че има няколко училища, които изкарват кадри, които се справят с много по- голяма лекота в бъдещите си начинания от другите. Дали са учителите, дали са самите деца или начинът на обучение не знам. Вероятно е щастлива и донякъде случайна комбинация от трите
Понеже нагоре се спомена „истинското значение на елит“, бих вметнала, че избирането на част от социалната група или цялото население само по себе си не е достатъчно еднозначно поради липсата на ясно изразени критерии, по които това да става. След Освобождението, примерно, елитът на първо място се е разграничавал с високото си образование, едва след това с благоприятното си материално положение. Това се е трансформирало в доста по- грозна действителност с времето, стигайки до днешната ситуация.
А дадено училище само по себе си дали е елитно? Аз съм първата, която ще скочи и ще заяви, че в моето парите се прибират от ръководството. Да, не е „елитно“ да ограбваш децата и то не от мършавата им стипендия като паричен купюр, а от усещането, че си подценен, тъй като тя на практика Е някакъв измерител на постигнатото, нито от чувството да учиш 9 часа (защото сме елитни, все пак) на нормален чин и хубаво боядисани стени. Да осъзнаеш, че единствената зала, която ти дава възможност да се почувстваш бял човек, е дарение от друга страна, а не загриженост към собствените ученици, също не е ок. И не е ок не защото държа на мега яките очила, за да не ми гръмне киселината в очите (вероятно тези в химическия фак. от 1940 и някоя също ще ми свършат работа), а защото не се полага никаква грижа за развитието на учениците.
Вероятно съм въртяла очи по време на речите, че ние сме „черешката на тортата“, знаейки колко хора има там с липса на всякаква доблест, лигльовци, пияници и какви ли не.
Но, въпреки всичко това, вероятно ще скоча и ако някой ми каже, че излизат тъпи хора (статистически погледнато, естествено) от нашето даскало поради простата причина, че дори най- големите пияндета, ако пожелаят, ще напишат 2 пъти по- смислен пост от моя и са 10 нива над 80% от потребителите във форума. Така че ако си боравим със сравнителни характеристики, елит има, ако гледаме изолирано всяка една единица- погром е, както 102 нагоре писа.
Разбрах на Ина откъде дойдоха нападките, неприятни бяха, но не ми се сториха наполовина пренебрежителни колкото на Ewok изказването, което Dreamwalker е цитирала.
П.П. Прощавайте, ако има грешки, но на таблета запетаята ми е адски неудобна ;д
Последно редактирано от therichbitch : 05-29-2015 на 18:40
Присмял се хърбел на щърбел.
P.S. PinkPan7her, какво мислиш за сестра си?
Последно редактирано от dreamwalker : 05-29-2015 на 18:53
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Интересно твърдение. Много са ми интересни няколко нещица. Първо как реши, че елита е резултат от някакво смешно училище, защото в училището, пък било то и "елитно" няма как да научиш кой знае какво. Незнайно защо явно в последните години за "елитно" взе да се смята езиково. Изглежда вече има сериозно размиване на понятието интелигентност. Завършването на езикова гимназия не те прави умен. Знанието на 1-2 езика също. От гимназиите не излиза елит, пък били те и най-прехвалените и "трудни" за избутване. Елита се отглежда в по-особена среда, в България елита не се появява по телевизията или вестниците, но все още съществува, макар и да е на привършване.
колко ''елитни'' новозавършили съм карал да чистят лайна за 300лв на месец
не за друго ама просто за друго не ставаха
Точно това, което казваш, никъде не съм го твърдяла, не знам как ми четеш постовете.
Казвам горе-долу същото, което и ти. Не че елитът произхожда от училището, а че на запад има специални училища за елита. Причинно-следствената връзка ми е различна от това, което ти твърдиш.
искам само да вметна, че съм завършила елитна гимназия. преди нея в обиковено соу. ем, не казвам, че училището определя нещо, но поне осигурява една малко по-адекватна среда. иначе всичко опира до желанието, да.
Аурис, да не би да си се разочаровал скоро, че не си повече от една единица скоро? :д
Не се заяждам, просто вчера с моя тъкмо даже си разисквахме за групите като организми, и като стволови клетки се обособяваме в различни но задължителни роли :д
Иначе, няма да се включвам в дискусията, защото ми е все тая - пита се за или против униформите, но не е казано в името на какво и за постигането на каква цел.
Имането или нямането на униформата води до две различни динамики, в които винаги се пръква и нещо добро, и нещо лошо.
Конкретно в България има спешна нужда от дисциплинираност и организираност, никъде не ти дефинират някаква обща цел тип - " ти трябва да станеш добър гражданин, да се грижиш за природата, да си помагате заедно и да постигнете нещо по-добро " - в началното може би ти го казват, но в гимназията просто ти преподават някакви скучни неща, преподават ти етика и право и не ти казват, че нарушаването на закона е ло-шо, корупцията е ло-ша, води до разпад и деградация, не ти показват, че ти си част от едно цяло и че действията ти афектират това цяло.
Всички сме уникални и дистанцирани, можем да постигнем всичко и сме родени да правим каквото си поискаме
Нагласата съвсем не е лоша, ама води то това, което е в момента.
Представете си всеки в училище се чувстваше част от държавата ни и отговорен за всичко случващо се в нея - тогава и децата на мутрите щяха да се почудят дали да продължат бизнеса на родителите.
Последно редактирано от NomNomNom : 05-30-2015 на 10:18
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
в частните очилища са само балатци