- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Униформа в училище - за или против?
За
Против
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
С всичко съм съгласна - бътхърт на макс от страна на Харитов, както и възмущения кой какво знаел. Ама специално тая част от поста беше груба. Привърженик съм на изказванията, че няма срамна работа и не е удачно да обиждаш човек, който с работата си помага на някого, пък било то и на котки. Най-вече щото всички ревем, когато видим премазана котка на улицата или пребито куче по вестниците.
А иначе за униформите все още се люшкам между „за“ и „против“, макар да носех своята до последно, щото не ми се занимаваше особено да се разправям с глупости в даскало. Някво ми е такова... окей съм, ако може да се съчетава с нещо, не да се налага да ходим като прошляци, получили току-що ваучър за безплатни дрехи от молчиту. От друга страна е хубаво да гледаш сеир. И нда - не говоря за цяла униформа, а за риза, щото в общия случай си е риза задължителния елемент.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
относно моите постове за това кой какво знаел
не мисля че съм преувеличил или каквото и да е било защото образователната ни система е много зле както се вижда
и ако някой от вас се прежали да го лекува човек който си няма и на идея как се инжектира ще си върна думите назад
пък може и да ви оперира знае ли се какво му предстои на човек
само да добавя че някои от тези стажанти вече имат и дипломи
искам да си заведете котките при тях единия беше решил да ги лекува с метамизол (аналгин)
Последно редактирано от haritov : 06-03-2015 на 21:43
Знаеш ли къде още има 20 лв? На члена ми. Още по-лесна работа, пък може и да ти хареса.
^![]()
Аз не колекционирам , но ходя да стрелям понякога.
Мислех, че от толкова лайна аритметиката избледнява, остави я на мен
Ако тр съм сериозна, съм съгласна с теб, има хиляди идиоти, които и си взимат диплома, и си работят калпаво, и си прибират паричките, които явно са твоят и единствен измерител за успех. Но начинът ти на писане и отношението ти по никакъв начин не показват, че не си един от тях.
Последно редактирано от therichbitch : 06-03-2015 на 22:00
Последно редактирано от haritov : 06-03-2015 на 21:59
евала, ако само затова работиш
Съгласна съм с Ина, че говориш като по-възрастните, които само мрънкат, че младите за нищо не ставали.
и бтв да си се защитя за изказването по в началото :Д - очевидно се изразих тъпо, нямах предвид това, което сте разбрали, ами по-скоро, че нямаме традиции тип Великобритания с пансионите и специфичното обучение
нвм, това отдавна вече не е темата
и също така да се изкажа в защита на учениците: това, че нещоси се учело в едикойсиклас (напр. 5.), то това не значи, че детето ще го помни до края на живота си, я питайте вашите за нещо, което не е в тяхната специалност и са го учили преди 100 години...
my point is, важно е да се учат тези неща, за да схванеш цялостната картинка, а не да ги помниш подробно
(това не го казвам във връзка с примера на харитов, а като цяло)
Я си пусни телевизора на 3ти март и слушай един репортаж, да видиш като тръгнат по улиците колко по- възрастни хора ще знаят не само кой е написал химна, а и ще ти цитират премахнатите куплети. После чуй колко от хората на по 20г. го знаят. (и си помисли дали го знаеше).
Истината е, че съм питала нашите за много неща извън тяхната сфера и съм се връщала в стаята си с чувството за нулева обща култура. Никой не ти иска да рецитираш Менделеевата, но не е вредно да знаеш коя е столицата на Исландия или колко е висок Мусала, кой и кога е водил битката при Клокотница, как още викаш на калциевия хидроксид, да различиш проводник и т.н., все информация, която не е строго научна.
Последно редактирано от therichbitch : 06-04-2015 на 15:20
Всеки знае различни неща ^ майка ми не знае и първия куплет на химна, вероятно защото не го е пяла скоро, аз знам за два, спомням си, че баба ми обясняваше за първия, че са го пяли не Тракия, ами например Витоша огрява.
Не са ме учили на това в училище, добре, че баба ми го е казала.
Майка ми не знае и с точност кога са националните празници, и на кой септември точно какво е, но знаеше повече за пътешествията на Христофор Колумб от мен, както и доста други неща.
Пък баща ми понякога е като ходеща енциклопедия за всякакви мистики и древни народи.
Другите ми баба ми и дядо ми вероятно не знаят европейските столици. Живата ми баба, всъщност, има образование до 4ти клас. Това не й пречи да е прекрасна жена.
Та всичко това е доста субективно, не всички възрастни хора си спомнят или изобщо някога са знаели неща, които ние знаем И обратното.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Не се хаби, преди време бях водила тука спор на тема обща култура, жалко, че търсачката не работи, за да ти покажа що за небивалица беше, ама общо взето, мисля, че бях дала пример със столицата на Норвегия и ми бяха казали, че това не принадлежи към обща култура. Сисито се беше появила и заби някакви супердетайли по биология, казвайки, че "ето и тя можела да каже, че това е обща култура" (очевидно не бяха).
И аз се чувствам суперизостанала понякога, особено по история са ми такава каша знанията, никаква причинно-следствена връзка нямат. И имайки предвид това, ми е суперсмешно как хора, които пък 'eптен ги няма, си живеят с чувството, че имат обща култура...
Номи, това, че някой е прекрасен човек, не променя обхвата на общата му култура, която неслучайно се казва "обща". Не ми се навлиза в дискусия точно колко и какво, но винаги съм виждала един задължителен минимум, който със сигурност включва химна.
Далеч не съм казала "всички", презумпцията е за процентно изражение с цел сравнимост (затова и казах "колко от тях..").
Ина, последното ти изречение.. И мен това най мн ме дразни. Никога не съм се имала за човек с богата обща култура, но като попадна в някакъв пародиен разговор, се поуспокоявам малко.
ТАЗИ ли дискусия?
Помня я, но умишлено не писах.
Последно редактирано от therichbitch : 06-04-2015 на 16:11
Как я намери?
Или моята търсачка не работи просто...
Едит: Чета си единия пост и вдигам вежди до началото на косата. Отдолу гледам, че umri e писал през моя профил, хахаа :д
Едит 2: мда, както си спомням - да знаеш коя година е започнала втората световна война се приравнява на това да знаеш свойствата на лития.
Последно редактирано от PinkPan7her : 06-04-2015 на 16:21
Просто помня определени реплики като горната, която съм цитирала, примерно, и потърсих в google цитата.
Не ползвам тази търсачка. ;д
Edit: най- малкото, че като другарчетата си от групата е 1ва валентност? Д:Но аз по принцип си харесвах химията, за митохондриите не ме питайте. )
Жалко, че вече не пише във форума, за да си изкажа мнението.
Последно редактирано от therichbitch : 06-04-2015 на 16:34
Е, не, аз за елементите мога мн да говоря, но казвам какво според мен е ок да се знае.
/Нас ни караха да учим и атомната маса, радиуса, плътността, температурите на топене/кипене и т.н. на по- важните елементи/
Ама млъквам, да не дойде харитов да ме обвини, че съм нескромна и се фукам със знанията си ниво 12 клас : (
Последно редактирано от therichbitch : 06-04-2015 на 16:46
много сте тапи и това е факд
Че тя общата култура не е мярка за интелигентност
не сам ви 4ел просто сипя изтини
Виж сега, аз не говоря за обща култура. Това, което учиш в училище не е само обща култура. Точно онзи ден спорих с момче, което твърдеше, че аз нищо не знам, че пълното му отличие на дипломата е заслужено и всичко си помни (завършил е отдавна), ама като го питах какво се съдържа в клетката и каква е разликата между клетъчна стена и клетъчна мембрана, млъкна. И според мен това не са неща, които трябва да помниш цял живот, просто защото са абсолютно безполезни и дори за обща култура не са. Не казвам, че не трябва да се учат. Примерите, които си ми дала са нерелевантни, защото тях е полезно да ги знаеш.
А относно химна - аз знам втория отпаднал куплет, знам и кой го е написал, и като цяло по музика имам добро образование (първо, второ поколение български композитори, първа българска опера, етц.), но само защото учителката ни държеше на това и ни го е преподала. Говорила съм с връстници и те казаха, че въобще не са учили такива неща. Така че си зависи.
(родителите ми, например, не знаеха след първия куплет)
//както каза НомНом - всеки знае различни неща
Последно редактирано от Ewok : 06-05-2015 на 08:18
Толкова "умници" са се събрали тук, започва да ме е срам, че съм писал и аз.
Ewok, не съм те разбрала, пардон, но и никой не е твърдял, че трябва да се знаят детайли за всяко сфера ; ).
Иначе е мн приятно като седнеш с някого, да те изненада с ерудиция в сфера, която ти е приятна.
Малко винаги ми е било странно защо някой като изтърси нещо като твоя познат, всички, на които уж не им пука, мн държат да го изпитат, да му докажат, видиш ли, че е зле. То си е за него, няма нужда някой да се изживява като инстанция, която да прецвни кой колко. ( освен ако сферата не му е тясна специалност)
Казах, че винаги биологията ми е била неприятна и всички се хванахте за нея, мн подло : (
Papugai и срам хъх, преседна ми водката на гърлото.
Последно редактирано от therichbitch : 06-05-2015 на 11:48