^ Това в каква връзка?
Не само негативизъм, а и недостоверност.
Имам въпроси към вярващите.
1. Значи, в началото Господ създава света и хората, и понеже обича хората, им дава закони, които да спазват. Ако не ги спазват, то те не могат да бъдат спасени и отиват в ада. После, Господ слиза на земята, под формата на Иисус, и умира за греховете на човечеството? И тук е проблема, ако Господ обича хората толкова много и иска да предаде посланието си, защо трябва да е само чрез един избран пратеник и то преди 2000 години? Не може ли просто да го заяви на всеки, вместо да изисква всички бъдни поколения да вярват в този избранник? Не ми изглежда като любов това. По-скоро ми изглежда като игра на някой всемогъщ шегаджия или психопат.
2. И като стана дума за това, значи господ създава законите, господ съди тези които не ги спазват - това не ви ли изглежда леко съмнително? Ако аз кажа че съм Бог и си измисля някакви правила и ви кажа че ако не ги спазвате ще горите в ада, и ако твърдя че съм възкръснал след като съм се изпратил на самоубийствена мисия за да ви спася (от това че нарушавате моите правила хахаха), ще ми повярвате ли? Каква е разликата между това да вярвате в мен и във вашия Бог в случая?
3. И последен въпрос - всеки от вас, на всяка крачка от съществуването си търси истината за това какво се случва около него. И всеки път използвате практическия си разум за това - гледате причина-следствие, търсите доказателство преди да приемете за вярно каквото и да е. Но изведнъж, когато стане въпрос за тоталната, най-висшата истина (за сътворението на света, космоса, хората), си казвате - еми тук няма да гледам доказателствата и просто ще приема това на вяра? Как става това? Защо като излезнете сутрин на улицата не вярвате че ще ви блъсне кола? Или че ще ви уволнят от работа, без да сте направили нищо нередно? Как така, без никакво доказателство, без дори обосновани подозрения, вярвате в нещо?
ПП: А и още нещо, последно вече. Ако грехът е следствие от свободната воля, и ако в Рая няма грях, това значи ли че в рая няма свободна воля? И ако е така, защо искате да отидете в рая? Нали тъкмо свободната воля ни отличава от животинския свят? Значи искате да станете като животни в царството на бог?
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-05-2015 на 00:49
^ Не си ли чел "Сума на теологията"?
Докторчето ни нападна с пияната тояга, задава супер изкъртващи въпроси и ни се подхилва с мазно самочувствие, представяйки как все едно настъпва хлебарки, "вярващи орки".
Кво,че праИм пичовИ?
Докторчето е решил да разруши форумния Ерусалим и вече е пред стените с тежка артирелия, бойни катапулти и естествено сатанински знамена.
Как ли ще се справят задругата на вярващите с това предизвикателство?
На мен лично много ми интересно какво ше стане ся.
Последно редактирано от defender : 11-05-2015 на 10:41
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-05-2015 на 11:54
Но това са въпроси от чисто логическо естество - не те карам да ми вадиш дати, години и събития.
Не може ли просто да разсъждаваш сам, вместо да се опираш на чужди интерпретации. И то не се опираш, понеже не можеш да ги възпроизведеш, пък камо ли да съставиш свои. Така че какъв беше смисъла от коментара ти - да ми посочиш че някъде, в някоя книга може би има отговорите, които търся? Мерси, но ако ти, като християнин, не си готов да прелистиш 5000 страници християнска философия, как очакваш аз да го направя?
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-05-2015 на 12:18
доктора жадува отговори, почувствал жажда към Бог?
възможно ли е?
и аз така почнах, почувствах жажда.
Почувствал той жажда. Ама тръгва с отрицателна нагласа, това не е пътят към религията.
еее, ся, защитна реакция. сега е като на подвижни пясъци, и се озърта за опасност.
също обича се прави на важен, докато се насира.
Не може ли просто да си кажеш че нямаш отговори, вместо да увърташ, че нямало смисъл да отговаряш. Аз не вярвам в Бог, все ми е едно дали ще успееш да дадеш отговори или не. Но за теб самия би следвало да има смисъл. Все пак въпроса си е въпрос, без значение кой и защо го задава, щом се отнася до твоята религия и щом ти нямаш готов или съставен сега отговор, значи не можеш да отговориш. Тая липса на способност да ми отговориш, би трябвало теб да притеснява, не мен. Колкото до препоръката, мерси пак .
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-05-2015 на 12:36
Докторе, аз отдавна не мисля да се занимавам професионално с религия, така че нямам нужда нито да помня твърденията на християнските философи, нито да размишлявам върху подобни въпроси. Иначе си прав, в момента нямам отговор.
Накратко, щото въпросите са наистина сложни и яко ще задълбаем в люцерната, дет се вика мазало.
В Адам целия свят съгреши (защото всички хора произхождат от него), а чрез Иисус целия свят се спасява.
Освен това чрез вярата няма отнемане на свободата на човека и принуда. Иначе религията щеше да е като диктатурата в Саудитска Арабия.
Разликата е в това, че Бог е хем външен за мен, но и хем част от мен и отношението ни помежду си е на взаимотолерантност и любов, а ти си изцяло външен за мен, и искаш да се изсереш със заповедите си върху мен като убиеш личността ми и стана твой неосъзнат робот.
Ще имаме свободна воля, но тя изцяло ще е тъждествена с Бог, по лична осъзнатост, а не по насилие.
Каквото сега е отношението в Троицата на трите ипостаса на Бог.
Последно редактирано от defender : 11-05-2015 на 13:01