Апостолите разпространяват християнството, но после върху него други хора разбрали, не разбрали образуват ереси.
Те са хора единодушни във вярата, приели вярата директно от Христос.
А вече след като го разпространяват Словото други хора образуват ереси върху официално разпространеното.
Саул е бил от тези, които са измъчвали първите християни.
"It is quite possible that Saul was present for the trial of Stephen—a trial that resulted in Stephen becoming the first Christian martyr ( Acts 7:54–60 ). The historian Luke tells us that Stephen’s executioners laid their garments at the feet of Saul ( Acts 7:58 ), who was in full approval of the mob’s murderous actions ( Acts 8:1 ). Saul later ravaged the church, entering the homes of believers and committing them to prison. Saul’s anti-Christian zeal motivated him not only to arrest and imprison male Christians ( the “ringleaders” ) but to lock up female believers as well ( Acts 8:3 )."
Последно редактирано от dreamwalker : 06-22-2015 на 20:14
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Дримох, само не разбрах - ти кълнеш ли ме? Какво е това, което трябва да ми се случи?
И аз мислех така (Саул е бил праведен и е проповядвал оригиналното учение и т.н.), но преди няколко години попаднах на много интересна литература и се замислих - всъщност Саул някога виждал ли е Иисус, говорил ли е с него? Как от някакви видения научава всичко и изведнъж знае, че това е волята на Иисус, когото никога не е виждал и въпреки това знае, че съществува/е съществувал.
Виж и писанията в сайта, има интересна информация.
http://www.problemswithpaul.com/Apostle_Paul.html
П.П. Съдейки по прочетената литература, за момента съм склонна да вярвам, че именно проповедите на апостол Павел са в основата на противоречията в Библията.
Последно редактирано от dreamwalker : 06-22-2015 на 20:26
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
We have three different accounts of Paul’s unsupported claim of conversion. Two of them are similar, Acts 9:1-18, 22:1-15 (except the part about him being sent to the Gentiles, 22:21), but not the third account, Acts 26:10-19. In the first two stories, Paul specifically asked the Lord what he should do and the Lord told him to go to Damascus where he would be told all things. In the third story, however, Paul received full revelation on the spot. Which one is it Paul? Paul is caught in a lie (there will be more).
There exists a three-year discrepancy between Paul’s conversion and his trip to Jerusalem, and he admits to having little or no tutoring by the apostles (Galatians is the earlier of the two accounts). Interestingly enough, there’s a document in the Dead Sea Scrolls, Q40266, called ‘The Damascus Document’, written around the time of Saul/Paul’s trip to Arabia (wherein existed the Essene site of Qumran). It’s an excommunication document condemning an unidentified man; referred to as the ‘Lying Adversary, the Lying Spouter, the Tongue, the Scoffer’ who rejected the law in the midst of the whole congregation.
П.П. Пращам линкове, защото книгите не са ми под ръка в момента, когато ги получа, ще пиша повече.
Аха някакъв си документ от свитъците в Мъртво море, написано около времето на Павел.
Ми добре вярвай на свитъците от Мъртво море, а не на свитъците на Библията, ся тва как да ти го доказвам, кауза пердута. Както си решиш. Нали за това имаш сводна воля. Няма да те убивам за обида на Павел споко. Щом не ти се иска да вярваш на Павел, по-добре недей.
Добре човек, тогава недей да вярваш на Павел, бъди човек и си подскачай по тротоара.