В темата се говори за заповедите на Бог (към хората) от гледна точка на исляма и малко от християнството (религиите). А не за Онзи, който Е Истинския Бог от твоите сектантски разбирания. (Тя темата за това се казва ислям, а не родово- племенните разбирания на npp за Бог)
Последно редактирано от inewton : 08-29-2015 на 11:41
Нееееееее, пак ли това, човек?!
Добре, няма ли най-накрая да кажеш, какво е станало от началото до сега, каква е идеята и планове Му и с какво толкова Онзи заслужава вниманието на пичовете дето си говорели?
Много гадно постъпваш и ощетяваш потребителите на вселената, като не казваш.
npp, ти как точно определяш вярата си в (Онзи, който Е Истинския) Бог? Да не е уж извънрелигийно, както един в БГ Наука, а в същото време вади цитати само от Библията и ти ли си този човек (от БГ Наука)?
Първото което се сещам за исляма е че наскоро Aбдул Aзис еди какво си узакони мъжете да могат да изяждат жените си НО само ако са много гладни! Така че alles ist gut.
Е не сме толкова различни и ние "ядем" жените си,просто не по този начин
Как може да изядеш човешко същество, та то е храм Божи, това си е направо един вид богохулство.
исляма за пореден път втрещява обстановката.
католик, от трън та на глог.
ако за теб всеки срещнат бог е истински и вярваш на/във всеки, тогава нарушаваш основният принцип на традицията представена в Библията и корана, защото и в двете книги се говори само за един Бог, и ако се говори за само един Бог, а в същото време се споменава и за други богове, които не са истински, тогава със сигурност има Един, Който е (баш) Истинският, освен това, в Библията се говори (например) също и за това как поклонниците е редно да Го търсят, понеже духът на света може да е налагал какви ли не други образи на бог/богове, и на много хора да са били втълпени какви ли не погрешни вярвания/убеждения в това(духовно) отношение (на вярата), затова, след като досега е имало много други богове освен Истинският, тогава би било редно вярващите да търсят именно Онзи, Който наистина е Истинският, за да има надежда, че ще са със Него, и няма да останат поробени на други богове, иначе те могат да останат обречени с вяра, чрез която не търсят Истинският и не са Му верни докрай, ако ще и тази вяра да е наричана "християнство" или с каквото и да е друго име, затова и първата Божия заповед от десетте, които били дадени чрез Моисей, е именно: "Да нямаш други богове освен Мене."(Изход 20:3), казал Той - Онзи, Който наистина е единственият Истински, чрез втората заповед пък се казва, че поклонниците не трябва да създават "кумири" т.е. погрешни духовни убеждения/мъдрости/пророчества/вярвания и "подобия" т.е. погрешни духовни практики/дейности/традиции/ритуали, т.е. такива, които не са дадени от истинския Бог, и че не бива да следват/поддържат такива неща, макар и да са създадени от някой друг, нито да им служат, третата заповед гласи, че "Божието име", т.е. вярата, не трябва да се "изговяра", т.е. употребява, за нечисти/неправедни/лоши и/или користни цели, и въобще за цели противни на волята на истинския Бог... - всички тези заповеди са съвсем съвършени принципи на вярата, чрез чието спазване вярата не може да бъде (по)грешна, тъй като са и съвсем логични, дори няма по-есенциални заключения, до които вярващият би могъл да (до)стигне ако издирва това, което е съвсем правилно и онова, което би могло да се окаже погрешно във вярата, сега разбираш ли вече защо вярата, която не е основана на съвсем праведните принципи може да се окаже по човешко погрешно предание, а не правилната?!
Последно редактирано от npp : 08-29-2015 на 20:29
ти кажи, да видим дали си научил поне нещичко след като истината на Онзи, Който наистина е истинският Господ Бог ти беше свидетелствувана в продължение на толкова месеци, ако сега кажеш, че не сме свидетелствували в този форум, ти ще бъдеш онзи, който все още не е изповядал Неговото име тук
- Кой/Какво е истинският Бог, каква е ролята/функцията Му?
- защо е сътворил света?
- защо изпада в състояние на сънност(съненост) от седмия ден нататък, което може да продължи до 5-6 хилядолетия?
- защо е трябвало да изминат толкова векове докато човечеството стане няколко милиарда, т.е. защо не ги е сътворил съвсем директно ами е трябвало да се раждат поколение след поколение докато достигнат тази численост?
- какво е "тъмнината"?
- каква е нейната природа?
- ако от началото на вечността до сега са изминали едва около 5-6 хилядолетия, защо са били намерени различни доказателства за наличието на дълга(милиони/милиарди години) еволюция, например вкаменелости на праисторически животни, датировки на земни пластове, според които те са на милиони/милиарди години, свръхнова, според чиято теория засечените космически експлозии на звезди са станали преди милиони години, но са били видени чак за последните десетилетия, поради дългия път, който светлината е трябвало да измине, теория за наличието на биологична еволюция, ведически писания, според които т.нар. "бог" "брахма" е създал света преди милиарди години, и всяка душа се преражда милиони пъти, т.е. преминава през реинкарнационна еволюция в рамките на милиони години, и т.н.?
- защо има и други богове, които могат да се окажат милиони, и дори и милиарди?
- защо истинският Бог е направил да има две основни категории хора: духовни служители и обикновени потребители?
- защо фактът че някак си(по един или друг начин) не на всеки е дадено да вярва/да упражнява вярата/да бъде вярващ, не означава, че това трябва да се използва против/в ущърб на невярващите/неокултистите?
ако не отговориш правилно на тези въпроси, значи един вид сме си губили времето да се надяваме, че поне си научил отговорите на тези въпроси
Последно редактирано от npp : 08-29-2015 на 21:17
Просто се уча да тълкувам Корана по различни начини.
Сега имам една роднина у нас от Турция, който също е гушнал Исляма сериозно от скоро. Тя ми разказва как се събират един ден у тях, други ден у други и работят с Корана - четат го(определени айети) и го тълкуват по свой собствен начин и дискутират. Някои имат еднакви мнения, други различни...После гледат тефсирите, направени преди тях от мюсюлмански мислители и тя ми казва, че повечето техни тълкувания съвпадат с тълкуванията на мислителите. Така че не е никак трудно да тълкуваш правилно Корана, но се иска време да мислиш над него.
Тя ми казва да чета едни и същи айети през месец, защото всеки път като прочета какъвто и да е айет, аз ще съм разбрал повече или напълно различно нещо от прочита преди един месец.
Християните и евреите казват: ''Какво нещо е туй Коран ?! Разказва само митове и легенди и безсмислени истории!''
Не...не разказва нито митове, нито легенди, нито безсмислени истории...просто Аллах ви ги дава за пример тия случки, за да си вземете поука.
inewton, религията ни не е никак враждебна, сам ще усетиш това, ако попрочетеш Корана.
Разказаха ми една случка с един атеист. Чети внимателно, моля (всъщност нямам съмнения, че четеш постовете ми както трябва и се опитваш да ме разбереш...затова си от хората, които най-много уважавам в тоя форум)
Имало е един атеист, който изучавал религиите. Изучил е Християнството...не намерил нищо...изучил е Юдаизма, пак не намерил нищо...после се е отправил към Будизма- пак същото...Един негов приятел мюсюлманин го поптал защо не изучава и Исляма. Атеистът отвърнал ''Защо пък да изучавам религията на терористите ?!'', но все пак се позаинтересовал и си взел Коран. Една вечер седнал да го чете. Прозорецът е бил отворен и се е виждала невероятна гледка - звездите блестели и Луната светела със изумителен блясък. Преди да разтвори Корана, той е отворил ръцете си към небето (както се прави при дуа - видял го е на клипчета, как мюсюлманите се молят)затворил си очите и почнал да се моли на Аллах - ''Моля те, ако си там, дай ми знак, покажи ми чудо, че да повярвам, че си там!''. След минути молитва нищо не станало. Човекът се разочаровал...почнал пак да гледа зваздите....но какво пък, разтворил е Корана...и на кое суре мислите, че е попаднал ? Почнал да чете...''И наистина Ние украсихме земното небе с украса от звезди.''...човекът се учудил...онемял е...ето го чудото, за което се е молил ! Представете си на вас да ви се случи такова нещо, как бихте постъпили ?! И...какво според вас е направил човекът след това ?
Последно редактирано от Meth : 08-30-2015 на 10:39
добре, братко, може ли да кажеш някои догматични тълкувания в исляма т.е. някои неизменяеми истини, които човек не трябва да изменя чрез своеволно тълкувание.
Например, можеш ли да си изядеш жената или не можеш, как това го тълкува исляма догматично.
В Саудитска Арабия, ислямските мислители казват, че можеш.
Ти какво казваш и защо?
Последно редактирано от defender : 08-30-2015 на 11:42
нпп, че аз не те възприемам за учител, нито пък за свидетел (мисля, че това ясно съм го показал досега), а ти ме караш да полагам тест, какво съм научил от твоите лекции.
За какъв се имаш човек. За по преподавател-богослов ли?
А къде си казвал, че трябва да се учим от лекциите ти? А сега на изпит.
Последно редактирано от defender : 08-30-2015 на 11:58
нпп, защо не се пробваш да издадеш книга, малък тираж с твоите "свидетелства", да видим как ще бъде възприета от религиозната общественост.