- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Заявка от сървър до вътрешно IP
Да, клиента е един вид сървър, ползвам думата "клиент" с целта да има по-малко объркване. Той вече си отговаря на локални HTTP рекуестове, но е с вътрешно/динамично IP което затруднява комуникацията с него от външния сървър.
Почти сигурен съм че нямам. Ползвам това което идва с BusyBox, мисля. Всичките програми в устройството заемат общо около мегабайт.
-sh: iptables: not found
По принцип мога да правя изброените неща чрез локалната мрежа (HTTP и SSH). Проблема е да го направя чрез външен сървър, който ми знае IP-то.
Не задължително, просто искам външния сървър да има достъп до изброената информация. Може да се получава като "клиента" говори със сървъра всеки няколко секунди, ще опиша с повече детайли това най-долу.
Знам, че ако можех да бъзикам мрежовите устройства, всичките ми проблеми щяха да се решат - просто някак казвам на рутера примерно да знае какво да пренасочва към "клиента", по този начин сървъра ще може да получи директен достъп до клиента. (Това е невъзможно защото имаме доста клиенти и не е изгодно да конфигурираме рутера на всеки един, тъй като някои са от различни континенти).
Връзката ще се започва от заявките от клиента към сървъра. След това, не знам какви са ми възможностите - може ли сървъра да ползва новонаученото IP и да му праща каквито иска рекуести? Или единственото което може е да му отговори на рекуеста с каквато иска информация.
Реших първия си проблем като ползвам изцяло заявки от клиента до сървъра - клиента пита сървъра чрез wget към динамична страница, ако сървъра иска да прати команда тогава в отговора си я изписва и клиента я изпълнява когато го получи. След това клиента може да прати своя отговор към сървъра пак чрез wget. Така може да се симулира уеб рекуест от сървъра към клиента: по заявка на сървъра, клиента може да прати wget към себе си (localhost) и да пренасочи отговора обратно към сървъра. Проблема с това е, че за да е responsive трябва да пращам заявки примерно веднъж на секунда, а това генерира трафик. (Може би има workarounds, но не съм сигурен дали ще работят тези които ми хрумнаха)
Все още не съм измислил решение на SSH. Готов съм да приема че не съществува решение ако е така, имам алтернативен план.
Най-вече ще ми е от помощ какво мога да направя от сървър към дадено IP.
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga