.
Отговор в тема
Страница 103 от 106 ПървиПърви ... 3539399100101102103104105106 ПоследнаПърви
Резултати от 2 551 до 2 575 от общо 2629
 1. #2551
  Цитирай Първоначално написано от Грозния Виж мнението
  Защо се хабите да ядете от словестната диария и повръщня на Сатанчо?!

  За толкова много време така и не разбрах какво точно иска да каже с тоя безсмислен бълвоч от думи с които ни залива, а вие си правите труда да му отговаряте .
  Критиката ти е крайно неуместна. За 10-ти път казваш че не си разбрал какво точно искам да кажа, което или означава че си малоумен, или че си просто шитав трол. Ако човек иска да води дискусия, или поне да разбере за какво говори другия но не го е разбрал, то пита, цитира и пояснява каквото не е разбрал, а ти просто го хвърляш това "Не съм разбрал" и дотам. Няма обяснения защо едно нещо е така, а не иначе, няма искане за перифразиране - просто празни твърдения. Ерго, или си трол, или си малоумен. Според мен си малоумен трол. Връщай се обратно в Кофата, където ти е мястото.
  Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 05-20-2019 на 04:15

 2. #2552
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  "Всеки човек мисли себе си в абсолютна степен."


  ПП: Разликата между вярващите и докторчето е, че докторчето мисли себе си в абсолютна степен и оттам "доказва" несъществуването на Бог, а християните мислят, само Бог за абсолютно степен.
  Последно редактирано от defender : 05-20-2019 на 06:53

 3. #2553
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  "През 1930 г. Курт Гьодел съобщава първата версия на своите теореми за непълнота. Тя изненадва научната общност, макар че целта на Гьодел в началото е била тъкмо обратната – да докаже пълнотата на аксиоматичните системи на Ръсел и Уайтхед и на Хилберт и Акерман „спрямо ограниченото функционално смятане”. Тук естествено няма да се занимаваме пряко с теоремите на Гьодел, а с една възможна тяхна философска (богословска) интерпретация, тъй като заключенията им имат пряка връзка с горепосоченото отношение между истина и знание. Или, както пише самият той в свое писмо, „… ако истината беше еквивалентна на доказуемост, бихме достигнали безпрепятствено до нашата цел. Обаче от решението на семантичните парадокси следва, че истинността на пропозициите в езика не може да бъде изразена в същия този език, докато доказуемостта (тъй като е аритметична релация) може. Следователно истинно ≠ доказуемо”. "
  Последно редактирано от defender : 05-20-2019 на 07:10

 4. #2554
  Това няма нищо общо с казаното от мен. Естествено че истинното не е равносилно на доказуемо, понеже всяка истина води началото си от пропозиции, които след обстоен анализ се свеждат до парадокси, аксиоми, кръгови аргументи и т.н. Но това е свързано с несъвършенството на човешкия познавателен апарат, а не с принципна липса на логика в нещата изобщо, от което и следва неизбежната постановка че няма такова нещо като истина, а само модел на истината, който работи на логическите принципи на доказуемост и вероятност, и е винаги само приблизително истинен. Като цяло истината е човешко понятие, а вселената е организирана на много по-сложни нива и измерения, в които човешкия интелект е вникнал съвсем малко. И все пак, макар истината да не е равносилна на доказуемост, след като може да се сведе до недоказуеми допускания, които сме направили предварително, то доказуемост има в границите на самия логически модел. Тоест, ако вземем едно просто умозаключение че А е Б и Б е В, то А е В, няма как да докажем че А освен В, не може да е и Г и Д и З, но тези стойности не са дадени изобщо в задачата. И тъй като истината е непременно обвързана с цялата вселена, а всичко във вселената е свързано едно с друго, то тук няма просто А, Б и В, а задължително всичко преминава и през Г, Д и З и т.н. от което рано или късно при опитите за доказване, се връщаме оттам откъдето сме започнали. Но, доказуемостта важи за простото умозаключение само с А, Б и В, защото то е един мислен модел, една фракция от истината, която подлежи на доказуемост. А може да е Г, В може да е Д, но тия стойности се взимат условно и няма никакво значение какви ще са, стига да е спазена логическата последователност, която може да се провери с всякакви други условно зададени стойности, докато в истината, А задължително е А и да се докаже с нещо друго освен с това че е А, е невъзможно, което води до аксиоматичност. Езика, семантичните и логическите операции и закони са просто инструмент, отражение на истината, доколкото и ако изобщо има такава.

  Общо взето, в опит да подкрепиш нещо съвсем различно, си взел интерпретацията на някой друг без самия ти да разбираш нищичко по дадения въпрос, само защото го е казал богослов. А човека си го е написал [ възможна тяхна философска (богословска) интерпретация]
  Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 05-20-2019 на 10:38

 5. #2555
  Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
  Регистриран на
  May 2015
  Град
  Sedes Sancti Petri
  Мнения
  14 119
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  Отново глупости. Не е вярно че ги приемам като аргументи, само заради някакви си мои убеждения, най-малкото защото не съм убеден че няма Бог . Не подхождам с никакво убеждение в случая. А и по принцип метода ми е да се опирам максимално на логика и да минимализирам използваните факти само до очевидности и факти, които не са обект на нечии идеологически, психологически и др. интерес. Ако пък ще си говорим за интереси, убеждения, мотиви, психологически особеностти и духовното, там има още 10 пъти повече аргументи срещу хипотезата за християнския Бог, понеже видиш ли делюзиите на един шизофреник не са случайни, също както делюзиите за християнския бог не са случайни - те имат специфична психологическа роля, която може да се проследи до подсъзнанието на вярващия в конкретна делюзия. Точно затова Иисус е толкова популярна делюзия - той е просто толкова все обхватен, така че има за всекиго по нещо. Той е учител, ментор, баща, хем обичащ, хем справедлив.... и прощава всичко, стига да повярваш. Ръцете му са винаги отворени, той винаги слуша, вижда всичко, поглъща всеки екзистенциален ужас със своя утвръждаващ наратив. Всеки с малко психологическо мислене ще установи че общо взето всички тия неща са израз на основните нужди на хората в техния емоционален и социален живот. Но както каза, това е от света на духовното, а аз там нищо не засегнах, досега.
  Така че, не, в грешка си, не смесвам двата свята. Просто материалния свят с нищо не подсказва че християнския бог е реалност, а духовния свят още повече. Виж вече ако вземеш староеврейските учения, мистицизъм, гностицизъм, кабала и други езотерични течения, от които християнството е откраднато и хвърлено сред овцете, там вече може и да намериш някакво правдоподобно вмъкване на Бог в целия филм.
  Ако Бог е делюзия защо тогава повечето вярващи не се водят психично болни?

  Самият факт, че има материален свят е доказателство за съществуването на Бог? Като говориш за бръснача на Окам, кое е по- възможно, една равновесна система да се появи спонтанно или да бъде създадена от външни сили?
  В науката намерих своите граници, докато в Църквата живея своята свобода.

 6. #2556
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  А човека си го е написал [ възможна тяхна философска (богословска) интерпретация]
  Добре, казвам ти го по научен начин (без богословски намеси):

  Според теоремата за непълнотата на Гьодел истината не е еквивалентна на доказуемостта т.е. истинно не е същото, като доказуемо.

  А според теоремата на Гьодел за непротиворечивостта:
  Ако теорията T е непротиворечива, формулата (T е непротиворечива) е недоказуема в T.

  Тоест ако теорията, че няма Бог е непротиворечива, то това, че не е противоречива не може да бъде доказано чрез самата нея.

  Или иначе казано отношението към Бог не може да бъде друго освен чрез вяра, както при вярващите така и при атеистите.
  Последно редактирано от defender : 05-20-2019 на 16:21

 7. #2557
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Истината е повече от ужасна: inewton го хвана яд на нашите прекрасни, гей отношения с докторчето, и че той е лишен от хомосексуална ласка. Затова създаде интрига между нас за да може после той да създаде гей-връзка с докторчето. Трудно е за преглъщане, но както казах истината е повече от ужасна, преателе.

  Просто докторчето е много гей-вървежен.
  Последно редактирано от defender : 05-21-2019 на 00:41

 8. #2558
  Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
  Регистриран на
  May 2015
  Град
  Sedes Sancti Petri
  Мнения
  14 119
  Клеветата не е християнско нещо, но както и да е.
  Не съм гей. Но и да бях нямаше да търся нито хомосексуална ласка, нито каквито и да е отношения защото си имам много по- важни неща, с които да се занимавам. Обвързването не ми е в кръвта. Саможив съм и така ми е добре.
  В науката намерих своите граници, докато в Църквата живея своята свобода.

 9. #2559
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  Не съм гей.
  Откъдя на къдя си толко сигурен, че не си гей, то може да се прояви в по-късен етап от живота ти и да се отключи при настъпване на определени обстоятелства.

  Погледни го Рики Мартин - до 30-35 години спеше с жени и изведнъж, хоп - превключи у лево.

 10. #2560
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  Ако Бог е делюзия защо тогава повечето вярващи не се водят психично болни?

  Самият факт, че има материален свят е доказателство за съществуването на Бог? Като говориш за бръснача на Окам, кое е по- възможно, една равновесна система да се появи спонтанно или да бъде създадена от външни сили?
  Повечето вярващи не се водят психично болни, защото делюзиите не са нещо присъщо само на шизофрениците, а на всички хора. Критериите за психична болест изобщо не са делюзиите, а това доколко пречат на съществуването на индивида в социалния му и личен живот, което определено не е присъщо на християните, а точно обратното - тъкмо защото социалните порядки и стандарти имат 2000 годишна обвързаност с християнството, то вярващите се вписват много добре. Е напоследък нещата доста се промениха в това отношение, но пак, не дотолкова че това да им пречи. Просто вярата се измести в други посоки - пари, власт, известност и пр. И ако видиш, хората които вярват в тези делюзии, не само че не са отхвърлени от социалния живот, но тъкмо обратното - те са основната му движеща сила и само вярващите в силата на парите, мотивирани от желания за власт, известност и други его филми, са всъшност наи- добре интегрираните. Хората които влагат повече съмнения и не са от типа "вярващи", и тук нямам предвид само религиозните такива, са всъщност хората по ръбовете на обществената парадигма, социално отхвърлените и маргинализираните - същите онези, които психологията нарича болни. А те всъщност не са болни, а здраво мислещите, родени в една болна система и непригодни за нея, в следствие на което стават вече деиствително болни.


  Колкото до материалния свят. Всяка система във вселената се стреми към баланс и равновесие, защото това е пътя на наи-малкото съпротивление. Щом всяка една система се стреми към равновесие, при това сама от себе си, защо следва да допуснем че вселената като една равновесна система има нужда от някои да я е създал равновесна и балансирана. И ако деиствително Бог е създал вселената като само-балансираща се, тогава каква е нуждата от Библията и всичките предписания за добро и позитивно. Това би било противно на идеята за баланс.
  Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
  Добре, казвам ти го по научен начин (без богословски намеси):

  Според теоремата за непълнотата на Гьодел истината не е еквивалентна на доказуемостта т.е. истинно не е същото, като доказуемо.

  А според теоремата на Гьодел за непротиворечивостта:
  Ако теорията T е непротиворечива, формулата (T е непротиворечива) е недоказуема в T.

  Тоест ако теорията, че няма Бог е непротиворечива, то това, че не е противоречива не може да бъде доказано чрез самата нея.

  Или иначе казано отношението към Бог не може да бъде друго освен чрез вяра, както при вярващите така и при атеистите.
  Отношението към познанието изобщо, не само към Бог, не може да бъде друго освен чрез вяра. Въпросът "Защо" може да го приложиш към всяка една доказаната идея или истина и ще стигнеш до едни прости очевидни истини, които няма как да докажеш - те просто са явни сами по себе си, т.е. те са само-референтни, взимат се наготово, чрез вяра. Това е смисъла на теоремата на Геодел. Оттам доказеумост не е равносилно на истина. Но това че щом нещо доказуемо не е истина, не означава че щом е недоказуемо значи е истина

 11. #2561
  Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
  Истината е повече от ужасна: inewton го хвана яд на нашите прекрасни, гей отношения с докторчето, и че той е лишен от хомосексуална ласка. Затова създаде интрига между нас за да може после той да създаде гей-връзка с докторчето. Трудно е за преглъщане, но както казах истината е повече от ужасна, преателе.
  И после аз съм имал хомосексуално подсъзнание

  ПП: Но теорията ти не е лишена от смисъл. Явно има някаква истина във фразата "It takes one to know one".
  Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 05-21-2019 на 11:20

 12. #2562
  Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
  Регистриран на
  May 2015
  Град
  Sedes Sancti Petri
  Мнения
  14 119
  Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
  Откъдя на къдя си толко сигурен, че не си гей, то може да се прояви в по-късен етап от живота ти и да се отключи при настъпване на определени обстоятелства.

  Погледни го Рики Мартин - до 30-35 години спеше с жени и изведнъж, хоп - превключи у лево.
  Аз изказах едно предположение, а вие го оърнахте на ебавка.
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  Повечето вярващи не се водят психично болни, защото делюзиите не са нещо присъщо само на шизофрениците, а на всички хора. Критериите за психична болест изобщо не са делюзиите, а това доколко пречат на съществуването на индивида в социалния му и личен живот, което определено не е присъщо на християните, а точно обратното - тъкмо защото социалните порядки и стандарти имат 2000 годишна обвързаност с християнството, то вярващите се вписват много добре. Е напоследък нещата доста се промениха в това отношение, но пак, не дотолкова че това да им пречи. Просто вярата се измести в други посоки - пари, власт, известност и пр. И ако видиш, хората които вярват в тези делюзии, не само че не са отхвърлени от социалния живот, но тъкмо обратното - те са основната му движеща сила и само вярващите в силата на парите, мотивирани от желания за власт, известност и други его филми, са всъшност наи- добре интегрираните. Хората които влагат повече съмнения и не са от типа "вярващи", и тук нямам предвид само религиозните такива, са всъщност хората по ръбовете на обществената парадигма, социално отхвърлените и маргинализираните - същите онези, които психологията нарича болни. А те всъщност не са болни, а здраво мислещите, родени в една болна система и непригодни за нея, в следствие на което стават вече деиствително болни.


  Колкото до материалния свят. Всяка система във вселената се стреми към баланс и равновесие, защото това е пътя на наи-малкото съпротивление. Щом всяка една система се стреми към равновесие, при това сама от себе си, защо следва да допуснем че вселената като една равновесна система има нужда от някои да я е създал равновесна и балансирана. И ако деиствително Бог е създал вселената като само-балансираща се, тогава каква е нуждата от Библията и всичките предписания за добро и позитивно. Това би било противно на идеята за баланс.
  Вярващите никога не са се вписвали в общесвото. Обществото винаго е служело на Мамона. Служещите на Бога винаги са били отхвърляни.

  Равновесието не може да се поддържа само, това не е перпетуум мобиле. Освен това Вселената е равновесна система на много нива, което е още по- трудно. Сега ти твърдиш невероятни, но освен това и напълно противоречащи на науката неща. Освен това Библията дава и много добро описание за началото на Вселената.
  Последно редактирано от inewton : 05-21-2019 на 12:35
  В науката намерих своите граници, докато в Църквата живея своята свобода.

 13. #2563
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Не знам как един човек, като доктора, който уж толкова цени свободата си, се е прежалил да работи на някакъв началник, който да го командори. Като знам твоите убеждения, това направо си е равносилно на проституция ве докторе - така да предадеш убежденията си.

 14. #2564
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Книгата „Глобалната сексуална революция“ на Габриеле Куби вече е на книжния пазар (Православие.Бг)
  https://www.pravoslavie.bg/книги-2/к...t_ntbLv_SzZI6w


  "Някога думата еманципация e означавала нещо като освобождаване. Еманципацията от нашата природа може да означава само освобождаване от самите нас.
  Книгата е не просто да разкаже за новата „културна революция“, а да освободи читателя от деспотията на една нова тоталитарна идеология, която принася истината за човека в жертва на илюзията за свобода."
  Последно редактирано от defender : 05-21-2019 на 18:06

 15. #2565
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  Аз изказах едно предположение, а вие го оърнахте на ебавка.

  Вярващите никога не са се вписвали в общесвото. Обществото винаго е служело на Мамона. Служещите на Бога винаги са били отхвърляни.

  Равновесието не може да се поддържа само, това не е перпетуум мобиле. Освен това Вселената е равновесна система на много нива, което е още по- трудно. Сега ти твърдиш невероятни, но освен това и напълно противоречащи на науката неща. Освен това Библията дава и много добро описание за началото на Вселената.
  Хората занимаващи се сериозно с духовни въпроси, без значение християни или други, винаги са били отшелници - не заради друго, а защото началото на всеки духовен път винаги е човек да остане сам. Но а не говоря за тоя тип хора, а за нормитата, тия дето са викали докато горят вещици, тия дето сега пълнят площада пред Ватикана и т.н. Християнството е било норма твърде дълго, затова и още дълго няма да се изчисти от колективното съзнание и подсъзнание.
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  Равновесието не може да се поддържа само, това не е перпетуум мобиле. Освен това Вселената е равновесна система на много нива, което е още по- трудно. Сега ти твърдиш невероятни, но освен това и напълно противоречащи на науката неща. Освен това Библията дава и много добро описание за началото на Вселената
  Много добро описание е, ако си на 5 години. И Бог създаде птичките и пчеличките.....
  Виж, аз не знам нито как е въникнала вселената, нито какво представлява всъщност. Ако трябва да кажа какво е, бих казал че е някакъв вид симулация. Равновесието не може да се поддържа само, не защото не може, а тъкмо защото във природата няма "чисти" системи и винаги има влияние от някакви външни сили. Но както е все известно, на всяко деиствие има проводеиствие, и всяка равновесна система противодеиства на външните влияния, така че баланса никога не изчезва, а просто се променя количествено. Естествено както казва Хегел, количествените натрупвания водят до качествени именения, т.е. баланса на всяка една система се измества в дадена посока под влияние на външни сили, докато не стигне един преломен момент, когато системата се променя качествено и преминава друго състояние, което е по-стабилно, тоест отново постига равновесие. Тоя принцип характеризира всички естествени процеси във вселената. Ако допуснем че Вселената е краина, и като цяло върху нея не влияят външни сили, то равновесието във вселената не се нуждае от нищо външно. Не знам обаче как претендираш за научност, а говориш такива глупости. Равновесието се постига, тъкмо защото за него не се изисква никаква външна енергия, а при перпетуум мобиле се получава енергия от нищото. Равновесие обаче се постига само между качествено и количествено подобни елементи с противоположен интензитет, посока, полярност и т.н. Една безкраино положителна сила би унищожила вселената и би я превърнала в нереактивна маса.
  Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 05-22-2019 на 09:08

 16. #2566
  Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
  Не знам как един човек, като доктора, който уж толкова цени свободата си, се е прежалил да работи на някакъв началник, който да го командори. Като знам твоите убеждения, това направо си е равносилно на проституция ве докторе - така да предадеш убежденията си.
  Философията ми по отношение на работата е твърде сложна и обширна за да я изнеса тук, по такъв начин че да бъде разбираема.

 17. #2567
  Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
  Регистриран на
  May 2015
  Град
  Sedes Sancti Petri
  Мнения
  14 119
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  Хората занимаващи се сериозно с духовни въпроси, без значение християни или други, винаги са били отшелници - не заради друго, а защото началото на всеки духовен път винаги е човек да остане сам. Но а не говоря за тоя тип хора, а за нормитата, тия дето са викали докато горят вещици, тия дето сега пълнят площада пред Ватикана и т.н. Християнството е било норма твърде дълго, затова и още дълго няма да се изчисти от колективното съзнание и подсъзнание.
  Затова ние правим разлика между християни и християни. Тия дето пълнят площада във Ватикана и които ходят на църква само по празници са християни по документи, не християни по дух. Аз тях изобщо не ги включвам като пиша "християни".
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  Много добро описание е, ако си на 5 години. И Бог създаде птичките и пчеличките.....
  Виж, аз не знам нито как е въникнала вселената, нито какво представлява всъщност. Ако трябва да кажа какво е, бих казал че е някакъв вид симулация. Равновесието не може да се поддържа само, не защото не може, а тъкмо защото във природата няма "чисти" системи и винаги има влияние от някакви външни сили. Но както е все известно, на всяко деиствие има проводеиствие, и всяка равновесна система противодеиства на външните влияния, така че баланса никога не изчезва, а просто се променя количествено. Естествено както казва Хегел, количествените натрупвания водят до качествени именения, т.е. баланса на всяка една система се измества в дадена посока под влияние на външни сили, докато не стигне един преломен момент, когато системата се променя качествено и преминава друго състояние, което е по-стабилно, тоест отново постига равновесие. Тоя принцип характеризира всички естествени процеси във вселената. Ако допуснем че Вселената е краина, и като цяло върху нея не влияят външни сили, то равновесието във вселената не се нуждае от нищо външно. Не знам обаче как претендираш за научност, а говориш такива глупости. Равновесието се постига, тъкмо защото за него не се изисква никаква външна енергия, а при перпетуум мобиле се получава енергия от нищото. Равновесие обаче се постига само между качествено и количествено подобни елементи с противоположен интензитет, посока, полярност и т.н. Една безкраино положителна сила би унищожила вселената и би я превърнала в нереактивна маса.
  Напротив, Библията много добре се вписва в теорията за Големия взрив. Може би не е случайно, че е създадена от свещеник. Но това е единствената общоприета теория за възникването на Вселената.
  Не те ли се струва по- налудничава мисълта Вселената да е симулация, отколкото да я е създал Бог и да е такава, каквато я описва науката?
  В никакъв случай не е така. Третия принцип на Нютон има доста изключения и се изпълнява при определени условия. Не винаги. Понякога едната сила надделява на другата и системата минава в друго състояние, понякога потенциалът не е такъв, че да позволява третия принцип да се изпълнява.
  Не е достатчно да не действат външни сили, за да остава системата в равновесие. Силите, които действат между частиците вътре в изолирана система също могат да повлияят на равновесието. Единствения начин да се запази то е силите, които действат вътре да се уравновесяват, но както казах, това не винаги е така.
  В науката намерих своите граници, докато в Църквата живея своята свобода.

 18. #2568
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  Затова ние правим разлика между християни и християни. Тия дето пълнят площада във Ватикана и които ходят на църква само по празници са християни по документи, не християни по дух. Аз тях изобщо не ги включвам като пиша "християни".
  И кои тогава са истинските християни, тия дето ходят на църква и не само по празниците ли? Виждаш ли, точно това е основната, фундаментална разлика между нормативния и "духовния" човек - нормативния винаги спазва норми, тои има ментално проектирана цел, мечта, точка в бъдещето и път по която я постига, с убеждението че ако прави нещо, то е някакъв си - духовен, праведен, истински вярващ и т.н.. В това е смисъла на всички норми, догми, ритуали и пр. и точно а нормативните са измислени тези неща. Всеки изследващ вътрешните пространства в себе си, без значение дали е през призмата на някакво висше битие, или чрез прост само-анализ, стига до едно отдалечаване от всичко това. Няма значение колко молитви четеш на ден, или колко пъти ходиш на църква - това не е показател за "истински християнин". По същия начин както количеството книги на духовна и философска тематика които си изчел, или колко дипломи имаш, не е определящо за това дали си философ - защото вътрешното израстване не се имитира, не се постига по някакви заучени формули и принципи, а за всеки преминава през самия него си и задължително само от там. Така че това води до въпроса, кое определя кои е истински християнин? Ти ли определяш, църквата ли, кой? Аз мисля че тук единствения истински християнин беше нпп, който сам си четеше библията и си вадеше сам истините от нея, без някакъв в расо да му обяснява какво се е имало предвид, без да следва догми, без да ходи всеки ден на църква или да прави каквото и да е, само защото така трябвало.
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  В никакъв случай не е така. Третия принцип на Нютон има доста изключения и се изпълнява при определени условия. Не винаги. Понякога едната сила надделява на другата и системата минава в друго състояние, понякога потенциалът не е такъв, че да позволява третия принцип да се изпълнява.
  Не е достатчно да не действат външни сили, за да остава системата в равновесие. Силите, които действат между частиците вътре в изолирана система също могат да повлияят на равновесието. Единствения начин да се запази то е силите, които действат вътре да се уравновесяват, но както казах, това не винаги е така.
  Изключението на всеки принцип е потвърждение за валидността на този принцип, а не негово опровержение.
  Както и да е, тия положения съвсем не ги смятам за определящи по отношение на духовни въпроси, намесих ги защото подсказват как функционира вселената, което съвсем не отговаря на предписанията и общия тон в Библията, където се говори за предимно неща от човешкия свят, за добро и зло, за правилно и неправилно - неща от които вселената изобщо не се интересува.
  Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 05-22-2019 на 21:26

 19. #2569
  Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
  Регистриран на
  May 2015
  Град
  Sedes Sancti Petri
  Мнения
  14 119
  Мнението ти относно религията няма стойност за мен. Все едно аз да ти говоря за философия. Благодаря, че го сподели все пак.

  Не са определящи за духовни въпроси, но както каза ти ги намеси. С цел да докажеш, че Библията противоречи на науката. Така и не сподели как.
  В науката намерих своите граници, докато в Църквата живея своята свобода.

 20. #2570
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  "Човек може да вярва в пълни глупости, както може да знае неща, които отдавна вече или не са верни, или са под въпрос. И каква тогава е разликата между вяра и знание?"

  ПП: разликата е, че единият е осъзнато вярващ (и честен пред себе си), а другият - неосъзнато вярващ, защото проeкцията на Азът да се изживява за знаещ му пречи (демек гордостта).
  Последно редактирано от defender : 05-23-2019 на 00:06

 21. #2571
  Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
  "Човек може да вярва в пълни глупости, както може да знае неща, които отдавна вече или не са верни, или са под въпрос. И каква тогава е разликата между вяра и знание?"

  ПП: разликата е, че единият е осъзнато вярващ (и честен пред себе си), а другият - неосъзнато вярващ, защото проeкцията на Азът да се изживява за знаещ му пречи (демек гордостта).
  Разликата е че единия е доброволно невеж, а другия неосъзнато невеж. Но само първия може да вземе невежеството си и да го изгдигне в добродетел, демек да се гордее с това че доброволно е предал способностите си за критически анализ в името на големия Моджо, които ще го възнагради богато заради този благороден акт на доверие.

  Знанието и вярата са едно и също нещо. Разумния човек никога не знае, а само познава някои неща, осънаваики прекалено ясно намесата на субективното, както и относителността на всяко познание само по себе си.

 22. #2572
  Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
  Мнението ти относно религията няма стойност за мен. Все едно аз да ти говоря за философия. Благодаря, че го сподели все пак.

  Не са определящи за духовни въпроси, но както каза ти ги намеси. С цел да докажеш, че Библията противоречи на науката. Така и не сподели как.
  През последните 2 страници ти сипя аргументи с какво Библията противоречи на науката. Аргументи които ако трябва да играя адвокат на Дявола(или в случая на Бог), мога и сам да оборя по-добре отколкото ти направи.
  А сега ми излизаш с простотиите, че мнението ми за религията нямало стоиност за теб. Това какво значи, че мнението ми няма стоиност изобщо или какво? Какво точно искаш да кажеш с това, някакъв аргумент ли трябваше да бъде?

 23. #2573
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  Разликата е че единия е доброволно невеж, а другия неосъзнато невеж. Но само първия може да вземе невежеството си и да го изгдигне в добродетел, демек да се гордее с това че доброволно е предал способностите си за критически анализ в името на големия Моджо, които ще го възнагради богато заради този благороден акт на доверие.
  Исках да кажа, че единият не се е отказал от знанието, но при него първо е вярата и тогава от тази вяра започва началото на знанието. Той чрез вярата не е предал доброволно способностите си, а единственото, което е предал са "игричките на Азът" (казано по твоему).

  Без тази вяра знанието не струва нищо докторче, то дори е болестно състояние, компенсация на лъжливата ти същност.
  Последно редактирано от defender : 05-23-2019 на 01:08

 24. #2574
  Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
  Исках да кажа, че единият не се е отказал от знанието, но при него първо е вярата и тогава от тази вяра започва началото на знанието. Той чрез вярата не е предал доброволно способностите си, а единственото, което е предал са "игричките на Азът" (казано по твоему).

  Без тази вяра знанието не струва нищо докторче, то дори е болестно състояние, компенсация на лъжливата ти същност.
  Ти сам цитира въпроса, "И каква тогава е разликата между вяра и знание". Разликата е вече ти казах каква, както и приликата - и в двата случая става дума за невежество. "Знаещия" поне поне попива някаква нова информация, макар и само за да затвърди вече приета от него позиция, докато вярващия е напълно блокирал - на него не му трябва ново "знание" с което да храни илюзията си за "знаещ", на вярващия му е достатъчна само вярата във "все-знаещия".

 25. #2575
  Мега фен Аватара на defender
  Регистриран на
  Jan 2012
  Мнения
  11 497
  Цитирай Първоначално написано от DoctorSatan1488 Виж мнението
  Ти сам цитира въпроса, "И каква тогава е разликата между вяра и знание". Разликата е вече ти казах каква, както и приликата - и в двата случая става дума за невежество. "Знаещия" поне поне попива някаква нова информация, макар и само за да затвърди вече приета от него позиция, докато вярващия е напълно блокирал - на него не му трябва ново "знание" с което да храни илюзията си за "знаещ", на вярващия му е достатъчна само вярата във "все-знаещия".
  А може би вярващият е достатъчно зрял за да приеме реалността, че е невеж, докато другият се залъгва за знаещ и си играе его-игрички.

  Те затова за атеистите е толкова важно и имат фиксидеята да се възприемат за по-знаещи на гърба на вярващите, защото те иначе не могат да виреят. Например, затова ще видиш в нета и фейса толкова атеистки страници с цел подигравка, иронизация на вярващите и почти нито една страница на вярващи с цел за подигравка с атеисти.
  Последно редактирано от defender : 05-23-2019 на 07:01

Правила за публикуване

 • Вие не можете да публикувате теми
 • Вие не можете да отговаряте в теми
 • Вие не можете да прикачвате файлове
 • Вие не можете да редактирате мненията си