- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Мда, особенно след като овцете го баннват 10 пъти.
Каква омраза, ахаххаха, казах че звучи хубаво. Просто не ме трогва, звучи хубаво, но нищо повече. Нямам никакъв интерес отвъд това. А ако човек го слуша защото звучи приятно, как това е по-различно от културата тип " дървена ръчичка която да ти почеше гърба", както се нарича в статията. Точно това е и тази песен, само че за християни. Не ми трябва да съм практикуващ източни религии за да кажа че музиката на въпросните религии има медитивна стоиност - ами че то как да няма, след като въпросните религии имат практическа традиция на търсене на духовното, докато християнството е просто култ към предполагаемо духовен човек, живял някога си. Да, може да не съм християнин и затова да не ме трогва особено този тип музика, но пък аз и не ходя по дискотеки да се напивам, така че както монаха славещ Иисус не ме въодушевява, така и чалжаджииката пееща за вино и любов не ме впечатлява. Смешното е че разликата съвсем не е толкова голяма - все ръчичка която да ти чеше гърба, с тази разлика че чалгаджииката поне не претендира за "истинско изкуството". Аз не търся такава музика, която да е общовалидно приятна на ухото, понеже не търся това и в живота. Че защо, когато тъкмо дисонантното и странното на фона на хармонията е тъкмо онова което буди въображението и прави една песен уникална, така както страшното и неизвестното често крие наи-полезното и същественото - вие сте тези, дето търсите и се възнасяте по сладки идеи, а страшното и неизвестното го отричате и приписвате на сатаната. Че как и музиката ви да е нещо по-различно от дървена чесалка, само че на егото, не на сетивата? Няма истинско изкуство, има само истински хора. Изкуството само отразява човека и неговите търсения, сигнала които отправя към себе си и вселената. Поздрав https://www.youtube.com/watch?v=m_4X9nYOC-Q
Последно редактирано от Knispel666 : 01-30-2021 на 22:08
Докторчето по навик търси в християнската музика нещо като наркотик, сетивен стимулант за да му разбуди въображението. Демек отвън-навътре. Докторче християнството на такова въображение му вика не духовност, а беснуване. Въображението започва там, където душата ти умре за този свят, затова християнската музика е по-скоро сетивно постна, а не пищна.
Последно редактирано от defender : 01-30-2021 на 21:07
Ами тогава как в сетивен стимулант можеш да очакваш да откриеш нещо повече от сетивен стимулант? Нали точно това ти казвам че, духовни преживявания извиращи от сетивни стимуланти са по-скоро беснуване. Тази музика има по-скоро молитвен характер, и ако откриеш нещо повече от сетивно в нея, то може да е в смисъла на текста, а не в инструментала.
PERFECT. Не откривал нищо лично в нея.... Ми нали ти обснявах защо - ми нема го. В теб.
Добре де, съгласен съм че го няма, просто ми беше интересно какво е. Както казах, не съм нито последовател на източните религии, нито на езически, но въпреки това музиката им резонира с мен, а християнската не. Все още не разбирам какъв човек може да е в духовен резонанс с музика толкова монотонна и изчистена от всякаква експерименталност, динамика и драматизъм. Ще предположа че понеже не можеш да обясниш кое е възвишеното в това "истинско изкуство", значи всичко това не е нищо повече от посредствен снобизъм.
Докторче, всеки си има негов начин да изкаже благодарността към Бога - някои от тях го правят чрез музика, въпреки че на тебе може и да не ти харесва тази музика.
Така че недей да си правиш генерални изводи за християнството, като цяло от някаква музика.
Например имало един монах, дето много пиел, защото още, като малък баща му го приучил към това. Хората му се присмивали, възмущавали и си казвали вижте го този монах пияница, какво е това безобразие, каква е тази религия. Обаче монаха, като починал за учудване на всички отишъл в рая. Този монах в началото пиел по 10 чашки на ден, но с голямо усилие, постепенно стигнал до 3 чашки ден и Господ му зачел това усърдие, въпреки че на хората им изглеждал, че е пияница.
Така че на тебе тази музика може да ти изглежда, като снобизъм, но всъщност за тези хора може да е нещо искрено и Бог да им го зачете.
Да пишеш музика като начин за изказване на благодарност към Бога ми се струва малоумно, но все пак го разбирам. Но да слушаш музика като благодарност или хвалебствие към Бога.... Wot? Защо?Това е все едно да си пиеш кафето сутрин в Негово име
И не, музиката не ми изглежда като снобизъм, тя си е там, служила си е ролята в съответния исторически период, и ако дадената епоха те кефи по една или друга причина, не намирам нищо неестествено в това да те радва и музиката от този период . Моето твърдение беше че там няма нищо духовно, а ако има, аз не го намирам, поради което искам някои да ми покаже. Не съдя и за религията по човека, макар че за много и християнството е просто форма на снобизъм и мисля че и тук ситуацията е такава. Мисля че християнската музика му харесва, не защото намира нещо лично и искрено в нея, а просто защото е християнска и това се предполага че трябва да му харесва. Съдя за това което самия тои казва за жанровете, което е точно нещо което един музикален сноб би казал. Естествено може и да бъркам.
Последно редактирано от Knispel666 : 01-31-2021 на 14:44
Леле че ми падна насгода! Тази музика ми хареса и харесваше години преди да стана вярващ. Визуализирах си не само птичите песни, разцъфващите пъпки, погалени от слънцето, танцът на снежинките и зимната и лятната буря и пр, но и дворци, катедрали, процесии и още много подобни неща, а и строго погледнато ,,Годишните времена" не са концерти с религиозна тематика. Нито знаех, че Вивалди е свещеник / пък и да знаех кел файда, щом бях атеист\.
А че може и кафето да си пиеш за слава Божия е повече от очевидно и обяснимо: благодариш за новия ден. А също за музиката:
Псалом 150(Алилуия.)
Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му.
2. Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие.
3. Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли.
4. Хвалете Го с тимпан и хора, хвалете Го със струни и органи.
5. Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни.
6. Всичко, що диша, да хвали Господа! Алилуия.
което обяснява и заащо на Запад има концерти в църквите извън богослужението
Последно редактирано от Pitancho : 02-06-2021 на 08:15
...и няма да си прав. По тази логика майката не обича детето си, ако не може да ти обясни защо как и колко го обича, но това не променя факта. Освен ако като доктор не сведеш всичко до окситоцина, ама не е толко просто. Помпай някои каки с окситоцин и чакай да станат грижовни майки. Или си представи че окситоцина от музиката е туширал напреженията от ранния пубертет
. Aма това не обяснява защо така не ми подействаха гершуин или кисс. А и снобизъм не е, защото когато ми хареса това дето ти пуснах(на фона е обложката на грамофонната плоча), дори не знаех какво е сноб и снобизъм, а и контакти с такива хора в градчето ми нямах.
Помня, че Дефендър няякога писа тук за ,,Правосллавието и религията на бъдещето" на Серафим Роуз, там имаше глави точно за несъвместимостта на християнството с източните философѝи, култове и медитативни практики. Това, с което ме поздрави е един ангел,(който не благославя с десница изобразяваща ИС ХС)залепен като капан за баламурници на нещо чуждо на християнството. Ама мога да ти предложа огледален образ - молитва като фон за медитация, което изглежда поне по-поносимо.
https://youtu.be/AzYoZPVKLGo
Последно редактирано от Pitancho : 01-31-2021 на 14:50
Спомням си когато за пръв път чух четирите времена на Вивалди в училище и мигновенно ми хареса, дотолкова че го издирих в замундата и си го изтеглих. Но времената се променят, вкусовете също - сега просто ми звучи скучно. Виж вече Вагнер и Римски-Корсаков са друга бира. И освен това, не изисквам обяснение защо ти харесва - това си е твоя работа и не изисква оправдание. Въпроса ми беше по-скоро реторичен - защо музика директно свързана с християнството е толкова лишена от всичко духовно. И втория ми въпрос, отново полу-реторичен, беше какъв човек резонира на такава музика, ако не тесногръд, безличен сноб без никакво въображение?
Първият ти въпрос е от типа защо едно невярно твърдение ти изглежда абсурдно. Той не е към мен поради което. Защо ти изглежда така уж се разбрахме - липса на резонанс. Стана ясно, и че е трудно и за двамата да дадем отговор как изглежда башистинкотоси духовно. Аз поне не съм учил богословие и също не се наемам да отговоря иначе освен с ,,Изпитвайте духовете дали са от Бога". И че не сичко, що фръчи, се руча.
Вторият ти въпрос е от типа ,,Що за човек трябва да си, за да харесваш маракуя (виждал съм я и няма нищо вкусно в нея, само намирисва на смола). Е ти му казваш опитай и ще разбереш - ааа не. Това е музика, инспирирана от молитва в различните ѝ форми. Но ти нито вярваш, нито имаш опит и даже желание за молитва. Както има добре школуван слух, така има и добре школувана молитва, без това да я заключва в шаблони. По тази логика и бате Манго ще каже, че Вагнер не разбира, щото музиката му няма ,,чадрлака оп, са!"
За ,,безличен" пак ме тролиш с невярно твърдение. Молитвата е общуване между личности. Но понякога е и разговор със себе си, навлизане в себе си, изпитване на себеси, увещаване на себе си но пак в светлината на Божието слово и пр: няма да се отплесвам точно тук.
Въображението тук обикновено не играе водеща роля, понеже често прави големи бели, а молитвата иска трезво стоене - да си тук и сега пред Бога. Това поне трябва да ти звучи познато от медитациите. Та по повод въображението се сетих за нпп. Какво стана с него и знаете ли в коя реалност ( или психиатрия) и небезкрайна безкрайност се намира сега?
А има ли нещо в религията ви което да включва вашата собствена творческа воля, в това число и въображението ви, или е просто повтаряне на мантри и строго спазване на определени практики. Понеже ако няма, това със сигурност обяснява защо църковната музика ми звучи толкова лишена от артистичност.
Между кои личности? Теб и Бог? За теб Бог е личност?
Трансцендирал е в друго измерение.
Не, по скоро ви се е нагледал що за пишман духовни личности сте и е решил че не си струва повече. Жалко, за него мога да кажа че беше духовна личност и това си проличаваше в нивото на разсъждения и тълкуване на библията.
Да, нпп е точен образ какво се случва с въображението, когато не е стъпило върху основата на Бога. То се превръща в някакво бясно животно съвсем изключило от реалността.
Нпп между другото много ненадейно изчезна от форума, без дори преди това да е давал някакви индикации, че има намерение да го напуска - надявам се не му се е случило нещо лошо.
Нпп, тъй като преди е бил запален по други източни култове и в същото време много искаше да вярва в Библията, защото при някаква медитация, където вдигнал над 200 градуса по целзий и паднал мъртъв, Иисус му се бил явил и го възкресил и също след това някакви трансцидентални магьосници го бяха нападнали за да го върнат отново да служи на предишните култово, даже докато лежал на леглото те го повдигнали във въздуха или нещо такова му се беше случило и тогава пак Иисус му бил помогнал - та затова много искаше да вярва в Библията, но той всъщност може би неосъзнато в същото време вярваше и не се беше отърсил от предишните култове, в които е бил, и оттам тълкуваше, пречупваше Библията през тях и ставаше една манджа с грозде, може би образ на религията на бъдещото, която ще бъде смесица между всички религии (опит да се смеси лъжата с истината) – като например едно то твърденията му беше, че Бог бил изпаднал в полусън и той и някакви светии трябвало да успеят да събудят Бог.
Отделно, в неговите тълкувания също твърдеше, че човек нямал свободна воля, също казваше, че хем Иисус бил негов Бог, хем в същото време той бил езичник, правеше някакво съпоставяне между него и апостол Павел и много други неща, сега не си ги спомням всички.
Да не говорим за думите му, че бил херувим и че той и още един човек, който той не го е виждал, но имал телепатична връзка с него били пророци, които щели да се сражават с антихриста.
В православната литература са описан не от вчера такива случаи на бълнуване. Там се казва, че човек който идва от други религии и навлиза в християнството, често изпада в прелест, че започва да тълкува Библията през тези предишни култове, точно това се беше случило с нпп.
ПП: Сега си спомням, че говореше и за някакви извънземни, които Бог също ги бил сътворил, и че нямало рай и ад и някаква вечна повтаряемост на едни и също цикли.
Абе манджа с грозде и ако махнеш името на Иисус от думите му, то тълкуването му на Библията си ставаше чист окултизъм, прераждане и тем подобни.
Последно редактирано от defender : 02-01-2021 на 11:56
"Бог никога не е съществувал. Душата, свободната воля, безсмъртието, смисълът, справедливостта, любовта – всички те са малки богове, умиращи, защото Големият Бог умря." - Добре бе, какъв човек трябва да си, че да си фен на Ницше, и тия същите тръгнали да ми търсят кусури на църковната музика, че нямала духовност. Че каква духовност има в Ницше.
ПП: Да си фен на Ницше и в същото време да си фен на свободната воля, тъй като няма как да се обясни това съчетание, то приемем, че това е проява на чист снобизъм.![]()
Последно редактирано от defender : 02-01-2021 на 22:02
Както казах, нещата са твърде сложни за обяснения, а и доста от въпроса за духовността не може да бъде обяснено изобщо.
Искаш да кажеш, че тази духовност спрямо логиката на този свят е ирационална, но въпреки това тя съществува напълно реално и го виждаш, но не можеш да го изразиш (хем знаеш, че е ирационално хем не можеш да го отречеш).
Ами тогава "атеистчо мазен", защо се подиграваш на християните, че религията им била ирационална, и че нямало Бог. След като десет пъти съм ти казвал, че Бог е Дух и може да е ирационален за човешка логика, но Той е там. Хем е там, хем не може да се обясни. Хем е прост на виждана и разбиране, хем е сложен на обяснение.
Последно редактирано от defender : 01-31-2021 на 16:43
Ирационалността, както казва баче ти Ницше, не е доказателство за това че нещо не съществува, а по-скоро е условие за съществуването му. Това не означава че има нещо рационално в това на петото пълнолуние от третатата седмица след смърта на Св. Бай Хой да си закачаш тестиси от жираф от вътрешната страна на прозореца в спалнята. Всички тия ритуали са просто културни наслагвания и суеверия. Истинската магия и ритуали са нещо съвсем по различно, и там се залага на символиката и проекция на волята, не на бабини деветини.
На тези ритуали също можеш да им казваш начин да проявиш егова дисоциация.![]()
Докторчето е отишъл да медитира и да си направи художествената гимнастика с ленти, топка и обръч преди сън.![]()
Бях забравил доктора колко е обидчив на закачки на тема сексуална ориентация. Мислeх, че ги е надживял тия подсъзнателни притеснения за половата си принадлежност, да не кажа, че май се задълбочават.![]()
Докторе, мога да ти помогна да ги преодолееш, за целта обаче трябва да вярваш в Бог.![]()
Горкия дефенди, толкова отчаян за внимание, че след като спрях да пиша тук и сега изведнъж се появих, почна да ме засипва с цялата жлъч, която толкова дълго не можеше да разтовари другаде. Питал ли си се защо спрях да пиша тук? Просто е. За мен вече няма нищо тук. Не се чувствам грам длъжен да ти обяснявам каквото и да е, а и ми стана скучно да те троля. Освен това мисля че ти вече започваш да осъзнаваш истината, и това те дразни. Затова ме превръщаш в своята гузна съвест, таината скрита в заключена стаичка, която не искаш да отключиш. Но докато се бориш с мен, ще си останеш просто мишка в лабиринт. А и в деиствителност, ти не се бориш с мен. Бори се само идентичността на християнина дефендър, с която си правиш душевни чекии откакто си в този форум. Но там някъде, в заключената стаичка, истината напира. Точно заради тази истина, дефендър се нуждае от жлъч която да излива.
Последно редактирано от Knispel666 : 02-03-2021 на 21:01