- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Не, Сатанизмът, или поне ако се спрем на лавейският като форма тъй като виждам, че него дискутирате тук, си е баш религия със своята организация, устав, ритуали, хореография и прочее. Лавей не би се и занимавал с начинанието си, ако не е искал да прави религия като семеен бизнес. Изобщо лавейксият сатанизъм е просто потребителски ориентирана и лесна за усвояване материя от псевдоексцентрици, а интерпретацията ти, че е форма на атеизъм е в резултат именно на това. Атеизмът по-лесно тълкува нещата спестявайки купища идеалистична мешана скара (различни философски отговори) и той просто не дискутира смисъла на живота. Сатанизмът на лавей е по-скоро хедонизъм, а той е по-лесно достижим, ако допускаш някои атеистични принципи като например, че можеш да допускаш и някои грешки и никой няма да съди после душата ти.
Това, че вадиш своя дефиниция, която според теб е валидна за някои хора, не означава, че и според тях тя е валидна за самите тях.
Според мен сатанистите на дядо лавей са най-обикновено фешън движение, чиято цел е била да събира колкото се може повече желаещи да се изживяват за ексцентрици. За да може движението им да се наложи като масово, каквато е била и тяхната цел, съвсем естествено е трябвало те да спазват и законите, а това, че са ги представяли и в своя манифест едва ли не като някакви високи морални принципи присъщи за тяхната религия е само бонус. Ако бяха против децата и животните, по-скоро щяха да са поредната мини секта, която никога да не набере популярност.
Аз съм за да направиш такава, но гледай да я направиш интересна!