.
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Threaded View

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Knispel666 Виж мнението
    Това обаче беше нож с две острита - първо защото дисциплината отвън учи на дисциплина отвътре, и второ защото не култивира никаква амбиция в мен. Така че тези неща трябваше сам да науча и развия. Но предвид всичко, осигурили са ми някаква сравнително стабилна среда.
    Добре де, суровата външна дисциплина по какъв начин води до дисциплина отвътре на едно дете. По-скоро не води ли това дете до потиснатост, че никой не се съобразява с чувствата и желанията му, а само го командори? И то едва ли не почва мисли, че неговото мнение няма никакво значение и като възрастен най-вероятно ще му повлия.

трудно е да се вглъбиш в себе си, когато нямаш лично пространство. Но в краина сметка, на които си му идва отвътре...
    Е как си му идва отвътре, нали преди си казвал, че едно дете, като се роди първото нещо, което става е по дефолт да почне да му се развива егото, а сега казваш, че отвътре му било да се самовглабява. Това самовглъбяване не идва ли на по-късен етап, когато човек надрасне егото.

Роми философи няма, щото са тъпи парчета и по рождение нямат тия заложби, а средата само спомага за това, по такъв начин че двете са в взаимно-обуславяща връзка. И все пак, кръвта е преди средата - кръвта създава средата, не обратното. Обратното е валидно но само в антропологичен смисъл - тоест ако имаш среда и народопсихология на номад, от хиляди години предците ти да се движат на катуни, да крадат, лъжат и да са мошеници, то много по-вероятно е да се родиш предразположен към това да си крадлив боклук в такъв народ. А дори и да не се родиш такъв, то средата няма да ти позволи да се станеш друг, особено в затворени общности като ромските. И тук вече средата има значение, но пак казвам - кръвта е първична. Културата е отражение на хората повече отколкото хората са отражение на културата.
    Не съм напълно сигурен в това, че кръвта е преди средата. Не гледаш ли какво прави елита с нас и как ни променя. Вече една година ни наложиха да живеем с маски и локдауни и хората почват да свикват към новото нормално.
    Също живеейки в среда на комунизъм за 45 години, това не промени ли нравът на хората, независимо от кръвта им.

Както един бейховиорист беше казал (но му забравих името): "Дайте ми едно дете и ще направя от него какъвто човек си поискам." - или нещо такова беше казал.
    Последно редактирано от defender : 02-16-2021 на 12:06

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си