- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
1. Никога не съм си представял, че миришеш на розички, все пак става дума за обичайната ти среда, към чиято миризма си привикнал. Но като се веснеш пред хора, те усещат отдалеч мизантропията.
2. Ти май не си предствяш, че розичките съществуват реално. За теб те са плод на лигавото въображение на наркомани, употребили опиума на религията. Които според твоята скала на ценностите имат достойното за пълно презрение поведение - да допуснат, че Някой друг може да знае по-добре от тях нещата. И като проява на тотално обезличаване и изгубване на личността да Го следват.
4. За добро утро попаднах на един статус в мрежата: «Нещата са простички - или имаш собствено мнение, или нечие чуждо мнение има теб» Авторът не е указан, но на бас, че си солидарен с него, че щом Истината, е нещо хем релативно хем субективно, хем незадължаващо и пр, значи не е ценност, освен ако не си е твое изобретение.
. Хеле па и някой друг да ти я каже. Това си е дебелоглав чешитлък; повечето чешити са такива от простотия, но това при теб е противоположният случай. /То има и чешити, които уважавам, но това е друга тема.
5. Понеже което си прилича, то се привлича, ще напомня, че мухата не я вълнуват розиччките, и дори да се блъсне в тях, няма да ги забележи, защото тя търси къде има мърша и кенефни ухания.
Последно редактирано от Pitancho : 01-07-2016 на 08:51
Не ставаше дума за това как мирише моята амбулатория, а как мирише твоя църковен кенеф. А в моята "амбулатория" има всякакви миризми, от най-хубавите до най-лошите, според твоите стандарти разбира се. На мен не ми правят впечатление като добри и лоши, за мен са просто миризми.
Розичките съществуват, но света не е пълен само с розички, това исках да кажа. А вие всичко искате да мирише на розички. И когато някой ви покаже другата страна - О, У, мизантроп, ти обичаш лошите миризми, напръскай малко с парфюм от розички, бла бла бла.
Първо - вие не допускате, а вярвате. Аз допускам че някой може да знае по-добре от мен нещата. Всъщност склонен съм да допусна същото дори и за християнството, поне там където нямам причина да допусна друго. И също така, вие не допускате че някой си, еди кой си, знае по добре нещата, а точно и конкретно някой, и никой друг не знае нищо освен него. Ето това вече е наглост, достойна за презрение.
Пълни глупости, не знам как стигаш до такива бисери, но моля те, продължавай да ме развеселяваш. Първо избягвам да имам собствено мнение - това че е собствено мое или на който и да е не определя нищо - но мнение има там където нещата опират до отношение, гледна точка и вътрешна потребност нещо да е така, а не иначе(въпреки че нещото може да бъде така или иначе и няма доказателства). И в това е посланието на цялата ми "философия" - самоосъзнай се, виж се по мненията, виж се по отношенията, виж си вътрешните причини за тия отношения и гледай всичко това без мнение, без отношение и без причина, защото иначе няма да видиш по-далеч от носа си. Не казвам че една истина може да е истина или е ценна само ако е достигната самостоятелно. Казвам че тия които не могат и не искат самостоятелно да достигат до истини, никога няма да узнаят дали това което някой им е поднесъл е истина и с това винаги ще се подпират на вяра, убеждения и мнения.
Не мерси, цял живот хората ми бутат розичките си в носа, а си крият мършата.Не малко време и аз правех същото, в смисъл, все още го правя, но вече не се заблуждам че мириша само на розички. Нито пък искам. Мършата е скрита, ерго е далеч по-интересна от розичките, поне за мен. Ти щом нямаш нос да издържиш тая миризма, тоест щом не си достатъчно широкоскроен да приемеш че истината е релативна и субективна, или че изобщо няма истина, това си е твои проблем. И да, правилно е сравнението ти. В тая връзка ще постна един цитат от Ницше, мисля че се вписва добре: "Може би истината се появява на този свят като гарван, въодушевен и от най-лекия дъх на мърша".
Но и розичките са интересни, все пак най-хубавите от тях обикновенно растат върху лайна и мърша.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 01-07-2016 на 13:34
доктора каза, че е кенеф и то с гордост.
гордия кенеф.
човек, наред ли е всичко?