- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Не ставаше дума за това как мирише моята амбулатория, а как мирише твоя църковен кенеф. А в моята "амбулатория" има всякакви миризми, от най-хубавите до най-лошите, според твоите стандарти разбира се. На мен не ми правят впечатление като добри и лоши, за мен са просто миризми.
Розичките съществуват, но света не е пълен само с розички, това исках да кажа. А вие всичко искате да мирише на розички. И когато някой ви покаже другата страна - О, У, мизантроп, ти обичаш лошите миризми, напръскай малко с парфюм от розички, бла бла бла.
Първо - вие не допускате, а вярвате. Аз допускам че някой може да знае по-добре от мен нещата. Всъщност склонен съм да допусна същото дори и за християнството, поне там където нямам причина да допусна друго. И също така, вие не допускате че някой си, еди кой си, знае по добре нещата, а точно и конкретно някой, и никой друг не знае нищо освен него. Ето това вече е наглост, достойна за презрение.
Пълни глупости, не знам как стигаш до такива бисери, но моля те, продължавай да ме развеселяваш. Първо избягвам да имам собствено мнение - това че е собствено мое или на който и да е не определя нищо - но мнение има там където нещата опират до отношение, гледна точка и вътрешна потребност нещо да е така, а не иначе(въпреки че нещото може да бъде така или иначе и няма доказателства). И в това е посланието на цялата ми "философия" - самоосъзнай се, виж се по мненията, виж се по отношенията, виж си вътрешните причини за тия отношения и гледай всичко това без мнение, без отношение и без причина, защото иначе няма да видиш по-далеч от носа си. Не казвам че една истина може да е истина или е ценна само ако е достигната самостоятелно. Казвам че тия които не могат и не искат самостоятелно да достигат до истини, никога няма да узнаят дали това което някой им е поднесъл е истина и с това винаги ще се подпират на вяра, убеждения и мнения.
Не мерси, цял живот хората ми бутат розичките си в носа, а си крият мършата.Не малко време и аз правех същото, в смисъл, все още го правя, но вече не се заблуждам че мириша само на розички. Нито пък искам. Мършата е скрита, ерго е далеч по-интересна от розичките, поне за мен. Ти щом нямаш нос да издържиш тая миризма, тоест щом не си достатъчно широкоскроен да приемеш че истината е релативна и субективна, или че изобщо няма истина, това си е твои проблем. И да, правилно е сравнението ти. В тая връзка ще постна един цитат от Ницше, мисля че се вписва добре: "Може би истината се появява на този свят като гарван, въодушевен и от най-лекия дъх на мърша".
Но и розичките са интересни, все пак най-хубавите от тях обикновенно растат върху лайна и мърша.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 01-07-2016 на 13:34
доктора каза, че е кенеф и то с гордост.
гордия кенеф.
човек, наред ли е всичко?