- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Етиката и морала на вярата не ме правят по-достоен човек от тебе. Но и това не значи другата крайност, че нарочно трябва да бъдем зли.
Ми с това, дето ни е дал Бог по дефолт, като земя, вода, растения и животни, физическа сила, спокойно можем да се изхранваме.
Ако не знам, че има трактори и не съм привикнал към тях, и някой не ми е внушил, че имам нужда от трактор и без трактор колко ще съм бил нещастен и изостанал и не наложи тази мода, то изобщо няма да се почувствам по-нещастен ако нямам трактор, даже хич няма да се сетя, че ми е нужен.
Ами точно тоя същия прогрес дето го възхваляваш че лекува, същия води да замърсяване, стрес, чувство за незадоволеност, експлоатация, болести (ако всичко това те кара да се чувстваш нормален човек). И какво като прогреса водел до лечение на болести, ама като се разболееш от експлоатацията и внушеното нещастие от този същия прогрес и като отидеш в болницата и ти кажат дай 300 000 лв. и не можеш да се възползваш от него, а от него се възползват само твоите експлоататори и началници, за които бачкаш в завода, а ти като си станал негоден ще бъдеш лесно заменен.
ПП: Прогреса е разболял повече хора (например от рак), отколкото е излекувал, още повече ако тези хора са от плебса и нямат много пари или работят някаква по-черна работа.
Последно редактирано от defender : 12-11-2016 на 00:03
1. Бог ти е дал мозък и разум по-дефолт също. Искам да ми начертаеш как тази твоя схема за утопия би функционирала в реалност? Милсиш че би могъл да изхранваш постоянно нарастващото глобално население само със органична храна и всичко преработено на ръка? Да не говорим ако въобще нараства това население, ако нямаше антибиотици и прогресивна медицина надали бог щеше да те изцери като легнеш на легло с туберкулоза.
2. А хрумвало ли ти е че щото някой си не е бил доволен и щастлив да работи само на ръка, та така и му доша идеята за трактора. Това че не ти е била внушена идеята за трактор и улесняването на производтсво не значи непременно че човек е бил щастлив. На мен може да не ми е хрумнала идеята за трактора но пак ще си работя същото нещастен, щото друго не знам, до като някой не дойде с подходящата идея...
3. Прогреса лекува. Въпроса е как се изповядва. Това което ти ми описваш не е прогрес, по-скоро регрес, нео-либерализм и масово консуматорство под предтескт прогрес. И тази идеология рано или късно ще отмине. Тук е вече въпрос на етика; ако няма такава, то прогрес ли е? А на аргумента ти за лечението, това е въпрос на държавна социална политика, както е и държавна политика работника да не бъде експлоатиран. На теория е там, на практика не чак толкова най-вече в по-бедните държави.
Последно редактирано от Zlennox : 12-11-2016 на 04:27