Първоначално написано от
npp
как Йоан Кръстител отговори на онези, които го питаха кой/какъв е той?!
"И ето, свидетелството, което Иоан даде, когато юдеите пратиха до него свещеници и левити от Ерусалим да го попитат: Ти кой си? Той изповяда, и не отрече, а изповяда: Не съм аз Христос. И попитаха го: Тогава що? Илия ли си? И каза: Не съм. Пророк ли си? И отговори: Не съм. На това му рекоха: Кой си? за да дадем отговор на ония, които са ни пратили. Що казваш за себе си? Той рече: Аз съм "глас на едного, който вика в пустинята; Прав правете пътя за Господа", както рече пророк Исаия." Йоан 1: 19-23
но какво каза Господ Исус за Йоан?!
"Исус почна да казва на народа за Иоана: Какво излязохте да видите в пустинята? тръстика ли от вятър разлюлявана? Но какво излязохте да видите? човек в меки дрехи ли облечен? Ето, тия, които носят меки дрехи, са в царски дворци. Но защо излязохте? пророк ли да видите? Да, казвам ви, и повече от пророк. Това е онзи, за когото е писано: - "Ето, Аз изпращам вестителя Си пред Твоето лице, Който ще устрои пътя Ти пред Тебе". Истина ви казвам: Между родените от жени, не се е въздигнал по-голям от Иоана Кръстителя; обаче, най-малкият в небесното царство, е по-голям от него. А от дните на Иоана Кръстителя до сега небесното царство на сила се взема, и които се насилят го грабват. Защото всичките пророци и законът пророкуваха до Иоана; и, ако искате да го приемете, тоя е Илия, който имаше да дойде." Матей 11: 7-14
така и аз не намирам основание да се хваля със себе си, но ако истинският Господ Бог ме похвали, тогава по- бих могъл да се надявам да получа/имам нещо по-добро
името Илия, така както е използвано за да се посочи Йоан Кръстител, е прозвище понеже с него се посочва вид чин, не става въпрос просто за един и същи човек, а теб какво те интересува кой кой/какъв е?!, не е ли по-важно да се работи за всеобщо спасение в истинския Бог?!, какво ако имаш знания, но няма спасение чрез такива знания ако не се върши правда на практика?!