Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
Тая кола иска да изкараш книжка, после като я купиш иска регистрация, иска застраховка, иска винетка, иска данък, иска годишен технически преглед, иска гориво, иска смяна на ремъци, ролки, филтри, иска поддръжка. Откъде пари бе докторе, откъде пари? Да не бачкаш във фирмата на на някой "гаден" капиталист?
Не. На мен кола не ми трябва като цяло, но беше взета по желание на (и с парите на) дядо ми, в случай че трябва да се върши някаква работа, да карам старците по болници наляво-надясно.

Що се отнася до парите, мисля че съм говорил. Капитализма не е лошо нещо, стига да бъде контролиран от държавата. Всъщност това което днес, а и в последните 100 години се пробутва като демокрация и свобода, не е нищо повече от свободата за безконтролирано печалбарство - всичките глупости за свобода на личността са просто за замазване на ситуацията. Националсоциалистическата държава също е капиталистическа по характер, с разликата че има една банка и тя се контролира от държавата, а не от частни организации и валутни фондове, което именно пречи на спекулантите да въртят номера с държавните валути. Иначе за парите като цяло, не мисля че са добро или зло - в крайна сметка те са измислени като инструмент за улеснена обмяна на стоки и услуги. С тоя див капитализъм обаче парите отдавна са загубили това основно свойство и на този етап не са нищо повече от една къщичка от карти, която рано или късно ще се струти, така както става през 29-та година.
Лошото при парите в индивидуален план е когато се превърнат в цел за самата себе си, с измамното схващане че с пари може да си купиш всичко, а оттам и че те ще донесат някакво вътрешно удовлетворение. С това схващане човек би си помислил че тия мастити търгаши милиардери дето играят на стоковата борса на Уолстрийт би трябвало да се къпят в мляко, да ядат трюфели и да барат хубавици по цял ден - тоест че са щастливи. Но всъщност ако наблюдаваш такива хора, ще видиш че техния живот съвсем не е такъв. Те съвсем не харчат много за луксозен живот, ядат обикновенна храна, а ежедневието им е толкова забързано от разни схеми че съвсем не им остава време да си харчат парите. За тях не парите носят удовлетворение, а трупането им. Тоест парите се превръщат в самоцел. Схващането че парите носят свобода е само мираж в очите на бедния - парадоксално е , но богатия е далеч по заробен, защото цялата му същност се състои в това да върти схеми и да трупа пари. Отнеми ми му парите и схемите и пуф - от него не остава нищо.
Що се отнася до моето лично отношение към парите, за мен те са досадна необходимост, но не бих казал че съм зависим, защото съм развил умения в случай че остана без пари и мога да оцелея без една стотинка в джоба. Но това би означавало да стана отшелник, а това ще ме лиши от наблюдения върху социалния живот, та съм в малко патова ситуация.