- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Не. На мен кола не ми трябва като цяло, но беше взета по желание на (и с парите на) дядо ми, в случай че трябва да се върши някаква работа, да карам старците по болници наляво-надясно.
Що се отнася до парите, мисля че съм говорил. Капитализма не е лошо нещо, стига да бъде контролиран от държавата. Всъщност това което днес, а и в последните 100 години се пробутва като демокрация и свобода, не е нищо повече от свободата за безконтролирано печалбарство - всичките глупости за свобода на личността са просто за замазване на ситуацията. Националсоциалистическата държава също е капиталистическа по характер, с разликата че има една банка и тя се контролира от държавата, а не от частни организации и валутни фондове, което именно пречи на спекулантите да въртят номера с държавните валути. Иначе за парите като цяло, не мисля че са добро или зло - в крайна сметка те са измислени като инструмент за улеснена обмяна на стоки и услуги. С тоя див капитализъм обаче парите отдавна са загубили това основно свойство и на този етап не са нищо повече от една къщичка от карти, която рано или късно ще се струти, така както става през 29-та година.
Лошото при парите в индивидуален план е когато се превърнат в цел за самата себе си, с измамното схващане че с пари може да си купиш всичко, а оттам и че те ще донесат някакво вътрешно удовлетворение. С това схващане човек би си помислил че тия мастити търгаши милиардери дето играят на стоковата борса на Уолстрийт би трябвало да се къпят в мляко, да ядат трюфели и да барат хубавици по цял ден - тоест че са щастливи. Но всъщност ако наблюдаваш такива хора, ще видиш че техния живот съвсем не е такъв. Те съвсем не харчат много за луксозен живот, ядат обикновенна храна, а ежедневието им е толкова забързано от разни схеми че съвсем не им остава време да си харчат парите. За тях не парите носят удовлетворение, а трупането им. Тоест парите се превръщат в самоцел. Схващането че парите носят свобода е само мираж в очите на бедния - парадоксално е , но богатия е далеч по заробен, защото цялата му същност се състои в това да върти схеми и да трупа пари. Отнеми ми му парите и схемите и пуф - от него не остава нищо.
Що се отнася до моето лично отношение към парите, за мен те са досадна необходимост, но не бих казал че съм зависим, защото съм развил умения в случай че остана без пари и мога да оцелея без една стотинка в джоба. Но това би означавало да стана отшелник, а това ще ме лиши от наблюдения върху социалния живот, та съм в малко патова ситуация.