Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
Но човека, наистина е слаб и няма власт над много неща в природата - например не може да накара слънцето да спре да свети, не може да накара планината да се премести, не може да накара Земята да спре да се върти или да стане безсмъртен и много други. Изобщо какво прави човека ако в него се породи желание да спре въртенето на Земята или да не умре, а в същото време му е невъзможно да го постигне - тогава породеното желание няма ли да се превърне от само себе си в съжаление или в бъдеща надежда.

Не знам как Ницше си ги представя тези работи, но реалността е че е човека не е бог, а свръхчовека е непостижима за човечеството измишльотина, а вярата в нея не се различна много от религия.

Ето, една реклама ми създава желание да си купя Тесла, но аз нямам пари да го постигна, какво да правя, като самото породено желание се превръща от само себе си в съжаление или надежда.

Ето че рекламите са насилие над личността, защото пораждат желание и това пораждане не е контролируемо за човека, поради вроденото му либидо (но това е друга тема) и той трябва да намери начин как да го реализира.

Изобщо за да не се пораждат желания в мен, аз трябва да изтръгна от себе си сетивата си, за да нямам досег със света, но пък тогава ще умра.

Всеки път когато си мисля че вече съм те видял в цялото ти инфантилно величие, ти отново вдигаш летвата с нещо още повече абсурдно. Мерси че ме забавляваш, наистина, казвам го без капка злоба или присмех.