- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Май не ме разбра.
А нещо за покаяние да си чувал.
ПП: Ти явно си перфектният, бъдещ свещеник.
Апостол Петър, дето от страх се отрекъл три път от Христос след Неговото залавяне, или апостол Павел, дето преди да стане християнин, бил гонител и убиец на християни, е трябвало да не бъдат допускани за свещеници, а?
Аз не съм перфектен, но откъм това нямам грешка.
В правилото не се казва нищо за покаяние. Ако си православен приемаш православието с всичките му догмати. Ако не ги приемаш може да станеш протестант, например.
Все пак ако покаянието е искрено и се спрат гнусните действия, може би. Но малко хора не повтарят грешките си.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
Начинът, по който разсъждаваш едва ли не превръща свещениците във фарисей. Свещениците са хора като нас, с всичките си пороци и слабости. Не ги митологизирай, защото точно заради това хората очакват от тях някаква свръх безгрешност и само малко да ги видят, че нещо съгрешават и това ги отблъсква от християнството.
Образът на свещеника е митологизиран, като някакви свръх човеци.
Опитваш се да ме изкараш отстъпник от Православието, но аз не отхвърлям правилото, грешка не е в правилото, в тебе е грешката. Опитваш се да поставиш правилото над Христос. Помисли си защо?
Онзи ден в един манастир в Странджа, до село Голямо Буково говорих със свещеник, който ми каза, че пости само първата и последната седмица на Великденския пост, но ето, че още е свещеник.
Последно редактирано от defender : 04-30-2019 на 17:37
Не поставям правилото над Христос. Ето какво казва Христос в Иоан 15 гл.: "Ако някой не пребъде в Мене, бива изхвърлен навън, както пръчката, и изсъхва; и събират пръчките, та ги хвърлят в огън, и те изгарят.". Ако има искрено покаяние добре. Има такива примери. Но не може някой, който последователно си греши да учи другите на смирение и благочестие.
Пак казвам, има грехове и грехове. Децата, старците и бременните не постят. Хората, които физически не могат да го издържат също. Не може да сравняваш непълен пост с инцест например.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.