Много добро описание е, ако си на 5 години. И Бог създаде птичките и пчеличките.....

Виж, аз не знам нито как е въникнала вселената, нито какво представлява всъщност. Ако трябва да кажа какво е, бих казал че е някакъв вид симулация. Равновесието не може да се поддържа само, не защото не може, а тъкмо защото във природата няма "чисти" системи и винаги има влияние от някакви външни сили. Но както е все известно, на всяко деиствие има проводеиствие, и всяка равновесна система противодеиства на външните влияния, така че баланса никога не изчезва, а просто се променя количествено. Естествено както казва Хегел, количествените натрупвания водят до качествени именения, т.е. баланса на всяка една система се измества в дадена посока под влияние на външни сили, докато не стигне един преломен момент, когато системата се променя качествено и преминава друго състояние, което е по-стабилно, тоест отново постига равновесие. Тоя принцип характеризира всички естествени процеси във вселената. Ако допуснем че Вселената е краина, и като цяло върху нея не влияят външни сили, то равновесието във вселената не се нуждае от нищо външно. Не знам обаче как претендираш за научност, а говориш такива глупости. Равновесието се постига, тъкмо защото за него не се изисква никаква външна енергия, а при перпетуум мобиле се получава енергия от нищото. Равновесие обаче се постига само между качествено и количествено подобни елементи с противоположен интензитет, посока, полярност и т.н. Една безкраино положителна сила би унищожила вселената и би я превърнала в нереактивна маса.