Ми може би щях да дам някакво обяснение ако жалкото модериращо създание спре да трие коментари, които не са в разрез с правилата.
Но ще се опитам. Тревата лови всеки различно, а и самата трева е различна като сортове и въздеиствие. Моята начална постановка е че хора, които деистват под илюзията на Аз-ът не осъзнават себе си като съвкупност от различни настроения, нагласи, стремежи и "сили" общо казано. Затова и същите те побират всичко това в събирателен образ и го наричат Аз, като че ли Аз-ът на един току-що обядвал човек е същия когато тоя човек не е ял една седмица примерно. Но те продължават да го наричат Аз. Та, това което повечето наркотици правят, е че променят усещанията. Но отделна група наркотици наречени психаделични, не задължително променят усещанията, но начините по които човек усеща. Тревата е граничен случаи, защото променя хем усещанията, хем начина на усещане. Но за един човек които не може да види себе си като съвкупност от несъизмерими и качествено различни състояния, които не могат да се обединят логически в идеята за Аз, там остават само усещанията, защото разликата в начина на възприемане, такъв човек не може да я усети и по принцип - за него и гладен, и сит, тои си е все АЗ. Затова и за такива хора, тревата си остава просто наркотик, не по различен от алкохол, цигари, хероин и т.н. Но може да се използва за психаделик. Не че имам нещо против в това да се използва и като наркотик,стига човек да го прави съзнателно, просто не смятам че това е основното и предимство. В обобщение - ако външния свят програмира човека в моралност и знание, то вътрешния свят го депрогамира в мъдрост и осъзнаване. Психаделиците са един вид пряк път за депрограмиране, нещо като ребуут на системата - там където изградени много отдавна неврални връзки се разчупват и позволяват неинхибирано прескачане на импулси от неврони към други неврони, които допреди това не са комуникирали изобщо.
Тъкмо на това се дължат особенните ефекти от тези "наркотици", а именно - повишена креативност, синестезия, символно мислене и цялостна промяна на личността. Естествено риска е че това може да доведе до пълно депрограмиране и деперсонализация, в следствие на което човека добива психично заболяване, особено ако е с по-лабилна психика.
Но, не бих казал че повечето които пушат трева имат отворено съзнание - там по-скоро е валидно това което ти казваш, че им е изсушила мозъка, особенно зависимите. Първо, защото психаделичния ефект на тревата не е толкова силен, че да те накара да халюцинираш и второ защото тези хора не са имали отворено съзнание преди да започнат да пушат.
Последно редактирано от DoctorSatan1488 : 09-02-2019 на 14:26