- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
То всеки човек, който прави ритуал осъзнава какво прави и защо го прави и със 100% сигурност, че така се прави, и после се надява, че той ще му донесе успех в това, заради което го прави.
Същото е и с "ритуала" на думите, ти предаваш информация чрез тях и се надяваш, че ще бъдеш правилно разбран от другия, какво му предаваш. Например, един човек казва едно нещо и се надява да бъде разбран правилно, но за жалост е разбран от другия човек по друг начин и това е много често срещано явление, което се е случвало почти на всеки. Ти може да си сигурен, какво правиш, но не можеш да си сигурен, че другия ще те разбере по правилния начин, който влагаш в ритуала на думата. Но желанието на докторчето да се направи на умен е малко повече от мозъка му.
Последно редактирано от defender : 09-22-2019 на 23:01
defender, не е така.
Думите си имат ТОЧНИ дефиниции. Никой не се "надява" да означават нещо. Първо се появява смисъла на думата (в главата на нуждаещия се от нея) и после се появява думата.
Думите не идват от Бог, така че не се "надяваме" на значението им. Ние сме ги измислили, така че ние знаем какво значат.
Надяваме се другия да е вменяем. Тоест, съмняваме с в другия... не се съняваме в думите.
Но това е без значение за спора. Няма ли да опишеш дейността си в църквата?
Ами може и да си прав за това което каза за Църквата, но както навсякъде, така и в Църквата си има мърша и сигурно има в нея хора, които не вярват искрено в Бог, а са там за някакви материални облаги, политически поръчки и подобни, но има и истински вярващи свещеници в Бога, но все пак нормално е чрез труда на свещенството да си изкарват хляба и това не е нещо лошо.
Еми ей за тоя труд говорим.
Какъв е трудът на попа? Какво произвежда? Като стока или като резултат, или последствия? За какво му се ПЛАЩА, така да си дойдем на думата, на попа?
Понеже той взима по 200 на погребение. Тези пари не са за гробарите, които копаят и мъкнат ковчега. Те са за попа, за да говори.
С други думи питам... КАК попа разходва 200лв за визата на душата в отвъдното? Попът ли казва душата на починалия къде ще ходи и ако аз не дам 200лв душите на моите роднини как ще пострадат от това?
Или с други думи - ако аз не дам 200лв, какви ще са пропуснатите ползи за душите на моите починали близки?
Ей туй просто нещо питам...
Скритият ми въпрос е:
Властта, която църквата има, от Бог ли идва... или от парите на хората?
Ми то и ритуалите си имат точни дифиниций и никой не се надява да означават нещо, човек знае точно какво означават и защо ги прави. Той влага своето съзнателно послание в ритуала, но не знае дали със сигурност ще му донесат успех. Както той влага своето съзнателно послание в думата, но не знае дали ще бъде правилно разбран, но се надява и точно това надяване е една вътрешна молитва. Тоест всеки човек се моли почти непрестанно, дори без да го съзнава. Човекът е религиозно животно.
Последно редактирано от defender : 09-22-2019 на 23:29
Намирам лееко противоречие в това как така при "точни дефиниции", т.е. при изпълнение 1:1 по учебника на Бог (свръхестествено същество, което уж не греши, следователно и инструкциите му би трябвало да са безпогрешни) да няма точен резултат.
Е щом надежда и молитва са били едно и също, а пък се молят само религиозните хора, тогава значи всички хора са религиозни. Не знаех.
Като се моли непрестанно без да го знае, тогава защо му е да го прави изобщо? Не се ли обезсмился цялата идея да се хабиш двойно. Хем през целия си ден да се молиш (без да знаеш), хем и като се прибереш вкъщи да трябва се молиш преди вечеря и лягане, хем и не знам още колко пъти през деня (сигурно и преди да дъвчеш всяка дъвка трябва - все пак се води нещо като храна, за всяка пълна лъжица до колкото знам е редно да се помоли човек)? Значи сумати християнски труд на вятъра отива всеки ден вместо времето за молитва да се съкрати и да пише в светото писание: "ти се молиш и без да знаеш, така че не губи времето на Бог и ангелите с тавтология. Те са достатъчно заети и без това имайки предвид, че човек е устроен да се моли непрекъснато 24/7, но без да го осъзнава."? Все пак щом ти го казваш, и то отдаден християнин на християнската вяра и то през последните 10 години и следователно трябва да си наясно с всеки модерен християнски тренд, то вероятно е и да е така, пък знам ли. Но все пак представи си на един customer support да пишеш не по веднъж, а по 1000 пъти на ден за един и същи проблем, защото поради някаква причина засича надежди и копнежите ти като молитви. Хм, не ми се струва като работа, която да би искал с удоволствие да работиш. Може би поради това са и слабите резултати, които виждаме. Войни, глад, болести и "България търси талант"! Каква катастрофа! Нищо чудно, че част от служителите са се обявили против ръководството и сега искат Нов Световен Ред.
"религиозно животно" е едно доста безсмислено словосъчетание.
Последно редактирано от TrollFactory : 09-24-2019 на 12:19
Той се моли, без да знае, че това всъщност представлява молитва. Вече друг е въпроса на кого и за какво се моли, което е в основата на това дали човек е християнин или не. Но със сигурно човек се моли, независимо дали и вярващ или не, християнин или не.
Ние не знаем бъдещето си, и всяко желание за успех е вид молитва. Примерно да си кажеш: "Не знам със сигурност какво ще стане в дадено начинание, но дано да стане, както ми се иска", това пак е молитва.
Последно редактирано от defender : 09-24-2019 на 12:55
Ми не се обезсмисля. Например има неща, които човек ги предизвиква подсъзнателно и те прецакват постъпките му, но човек не разбира, защо се е прецакал и най-често почва да обвинява другите. В смисъл, тези нещо, като не ги съзнава, не означава, че те са безсмислени и не му влияят.