- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Бъркаш, не се опитвам да напасна нищо към твоята философия. В християнството наистина се казва, че след грехопадението в човек се образува лъжлива същност, която става по-близка на човека и която се образува сякаш по дефолт и почва да потиска истинска му същност и човек по-лесно почнал да се идентифицира с лъжлива си същност (егото). И тъй, като тази лъжлива същност е сякаш по дефолт, то за да се върне човек към истинската си същност се иска борба с тази лъжлива същност (т.е. като образ на Бога, тази истинска същност е в човека, но като подобие на Бог, ума на човек е по-лесно да следва логиката на лъжливата си същност и оттам да води лъжлив живот).
Така идва момент, в който тази лъжлив същност до толкова е потиснала истинска ни същност, че се налага Иисус да дойде, тъй като вече ние сами отвътре не можем да възкресим тази истинска същност.
Иисус Христос е именно тази истинска същност на човека, която се въплащава материално извън нас, за да може да ни върне отново вътре в нас, към истинската ни същност и да я възкреси за да победим лъжливата си същност.
Защото ако ние тук не се преборим с тази лъжлива същност, когато умрем, тя ще се превърне в наш мъчител – както една звезда, като умре се превръща в черна дупка.
Тук в този свят, тази лъжлива същност се опитва да блести, да ни дава светлина и ние да се храним и обгряваме от нейното очарование и да го поддържаме и възхищаваме, но като умрем, същото това нещо ще се преобразува в наш мъчител (както дървото на познанието на добро и зло е изглеждало супер съблазнително и обещавало, че сякаш може да ни направи богове, но след като сме му се отдали, той всъщност е довело до нашета трагедия).
И тогава тези медитации на забравата на егото грам няма да ти помогнат, както ти помагат тук сега, защото ти след смъртта застиваш духовно и няма вече да имаш възможност да медитираш и точно в мига на смъртта егото ти ще възкръсне отново, вместо истинска ти същност, но хапчето "медитация" вече няма да го имаш на разположение.
То това е същността на християнството да намериш себе си и да станеш господар на себе чрез Иисус, а не чрез медитации и други идоли, защото тяхната помощ е само до смъртта т.е. те само те баламосват за да си изгубиш времето в този живот с глупости с привидна благодат.
В крайна сметка дори и да не вярваш в Бог, то това какво ще стане след смъртта никой не знае със сигурност и пак е въпрос на вяра. Не се е върнал от смъртта учен, който след смъртта си да проведе там емпирични изследвания и после да се върне да ни ги даде.
Върнал се е единствено Иисус, има 500 свидетеля и са го видели възкръснал, а учениците му след това си дават живота за Него след Възкресението Му, така че обяснението на Иисус за след смъртта ми изглежда много по-логично от твоите предположения какво е след смъртта.
ПП: Аз никога не съм виждал и не съм бил съзнателно в състояние на нищо, така че да вярваш че след смъртта те чака това състояние на "нищо" е не по-малка вяра от Бог, даже много повече вяра се иска в това.
Последно редактирано от defender : 10-06-2019 на 10:13