- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Докторе, имам чувството, че тебе този стремеж да си господар на себе си по-скоро те води до някаква душевна изнеженост към света, отколкото до каляване и твърдост. Превръща те в някакъв кървящ, чувствителен, душевен цирей. Като трепетлика на всеки полъх на житейския вятър.
ПП: Мисля, че си тръгнал на лъжлив път към това да си господар на себе си, основан на пясъчни основи.
Последно редактирано от defender : 10-17-2019 на 11:35
Ти хубаво имаш чувството и мислиш разни неща, барем да ги беше подкрепил с нещо повече от голи твърдения.
Обществото е една краста, родена в човешката слабост. От слаби души е създадено и на слаби души служи. Така както семеиството, е създадено да обгрижва детето, и само на детето му е потребно семеиството. Но както всяка друга болест, така и живеенето и израстването в обществото, е наи-добрия начин за придобиване на имунитет.
Последно редактирано от Knispel666 : 10-17-2019 на 12:10
Един пример:
С тебе се срещаме и си пием биричка на някоя пейки в парка до Панорамата (докато чакаме приятелките ни да се разхождат по главната из магазините).
Изведнъж, изневиделица аз ти святвам една плесница зад врата. Ти тогава, като един "господар на себе си" как ще реагираш в тази ситуация?
Добре де, то в това обществото сякаш от само себе си изникват и изпъкват тартори на обществото (примерно политици, олигарси и подобни) - то излиза, че те трябва да са най-краставите представители на обществото?
Последно редактирано от defender : 10-17-2019 на 12:29
Работата е че свестния човек дори и да изпъкне, той пак власт няма да иска, защото, като е изпъквал той не е търсил власт.
А особено днес, това някой да изпъкне също е контролирана нисша чрез телевизията - без телевизията да те излъчи и похвали, никой вече не изпъква.
Тоест днес свестните винаги ще остават в подножието.
ПП: Ти например ако изпъкнеш в обществото, после би ли станал министър-председател, блазни ли те?
Последно редактирано от defender : 10-17-2019 на 13:11