.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Hybrid View

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Това не е ли един вид проява на малодушие. Това, което наричаш, че не се жениш за да си „господар на себе си“ по какво се различава от малодушието – къде е разликата?
    Ти си казваш „жената ще ме промени“ и така директно капитулираш пред нея и после сякаш пораженчески си казваш: "Така съм господар на себе си".
    Защо трябва да бягаш от света за да си господар на себе си, не можеш ли да си господар на себе си въпреки света?
    Цитирай Първоначално написано от Knispel666 Виж мнението
    А какво, аз ли ще я променя? Или аз нея, или тя мен, или в наи-добрия случаи и двамата ще се променим един друг, което мен пак не ме устроива. Когато двама човека съжителстват заедно неминуемо приемат някакви роли и отговорности спрямо един друг, и всичко е в името на взаимно удовлетворяване на някакви потребности. Потребности, каквито аз нямам.

Естествено, именно в това да се изправиш въпреки света е изпитанието и доказателството, че си господар на себе си. Това означава господар на собствената воля. А НЕ, че си "независим" и нещо отделно от света, което не е едно с Цялото. Става дума да си господар на собствената си воля.

Дефендър, човек сам преценява как да живее. Това да се обвържеш в дълговременна връзка е избор, и проява на волята. А НЕ доказателство, че въобще имаш воля.

Всеки свободен човек (господар над себе си) избира според нуждите и желанията си. А НЕ позволява нуждите и желанията му да го ПРИНУЖДАВАТ да "избере". Онзи, който е господар над себе си, ПРИТЕЖАВА своите нужди и желания... Те са негова собственост. Следователно той ги използва, за да подсилва личността си.

Една личност би била СЛАБА, ако не би имала нужди или желания. Човек трябва да осъзнава нуждите и желанията си като източник на СИЛА, която освобождава, а не като източник на лабилност и принуда, която поставя в зависимост.

Разликата е, че зависимият човек е подвластен на нуждите и желанията си. А господарят над себе си ИЗПОЛЗВА ТАКТИЧЕСКИ своите нужди и желания, като пътеводители към ПРОМЯНАТА и еволюцията.

Което ни довежда до забележката на Дефендър, че някъде в това поведение се усещат "пясъчни основи". Все пак, промяната е истинският път и е пътят на свободата. Освен това, тъй като промяната е единственото вечно нещо, това е пътят на вечността и пребъдването. Обратното е пътят на преходността и несвободата.

Само че, Knispel666 въобще не говори за такова избягване на промяната. И е прав, Дефендре, че изкривяваш думите и слагаш каруцата пред коня.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от hecu2 Виж мнението
    Което ни довежда до забележката на Дефендър, че някъде в това поведение се усещат "пясъчни основи". Все пак, промяната е истинският път и е пътят на свободата. Освен това, тъй като промяната е единственото вечно нещо, това е пътят на вечността и пребъдването. Обратното е пътят на преходността и несвободата.
    Щом според тебе, промяната е истинския път, ти тогава как си уверен, че точно сега, в настоящият миг си господар на себе си. Не може да си във вечен процес на промяна и да сигурен, че днес си господар на себе си. Сигурността в себе си и вечната промяна в себе си не мога да вървят едновременно! Променливия човек не може да е сигурен, че е господар на себе си.
    Тоест твоя живот излиза, че едно постоянно залъгване, че си господар на себе си.
    Последно редактирано от defender : 10-17-2019 на 20:46

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си