.
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Threaded View

Голям фен Аватара на Knispel666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Докторе, а възможно ли е това твое възползване и икономическа облага от системата изведнъж неусетно да се превърне в твое вътрешно робство по силата на навика?
    Да, затова и Ницше казва " Този които притежава малко, е по-малко притежаван."
    Другото което е, ти като човек-еволюционист, постоянно би трябвало да се променяш и еволюираш, като се напасваш и приспособяваш към промените на външната среда, а това не е ли един вид вътрешно робство?
    Не е робство. Нарича се "Не бъди глупак".
    Изобщо не знам как ги съчетаваш еволюция и вътрешна свобода, след като външната среда движи еволюцията рефлектирайки и върху тебе.
    Промените във външната среда движат еволюцията, но не само те. Становището на съвременната наука е че организмите еволюират под въздеиствието на външната среда, тоест еволюцията е реактивна, тя е реакция на външната среда. Но това е само една част от истината. Другата част е че във всеки индивид е "заложен" принципа за самоусъвършенстване и подобряване. Тоест еволюцията освен реактивна е и проактивна.
    Не знам защо обаче смесваш чисто биологични явления с чисто социални явления, от които тръгна цялата работа. Ти дефакто ме обвиняваш че не съм Бог, огладнявам, студено ми е, имам куп други физиологични нужди както всеки друг организъм. Еми естествено че е така. Тук говорим за социални потребности, а социалните явления са едно качествено различно ниво от биологичните. Свобода от биологичните нужди няма, и от инстинктите също, но именно това е великото при човека, че по силата на духа и волята може да заобиколи и надмогне социалните си потребности, които дори не са негови, а с това придобива и менталната сила дори да надмогне отчасти и физиологичните си нужди. В това е смисъла на вътрешното усъвършенстване, така както едно бебе се ражда с пълна липса на контрол върху физиологичните си нужди, в последствие се научава да ги контролира със силата на ума. Така и свръхчовека се ражда от социалния индивид, които няма контрол върху психологичните си потребности и деиства на принципа стимул-реакция. Еволюцията не е просто външните условия безмилостно да мачкат индивида в каквато посока си искат. Самия индивид по силата на собственото си самоусъвършенстване добива по-добър контрол над себе си, а оттам и се справя по-добре в средата около себе си. Тоя принцип е застъпен навсякъде в природата, а в човека е направо излезнал извън релси. Защото ако едно животно в продължение на 1 милион години развива определен вид зъби за да се храни с други животни, то ние сме развили разум, които има безброи повече приложения от едни зъби, дотолкова че може да бъде използван и не като инструмент за оцеляване и самоусъвършенстване, а и за много повече. С този разум сме станали един отделен от природата аспект, където деистват вече съвсем други закони и реалности. Но естествено този разум се поддържа на една по-проста и първична платформа, тялото и биологията, така както всяко друго комплексно нещо във вселената се поддържа на една по-проста, но стабилна платформа. Живота не е нищо друго освен надграждане на устоичиви форми на неживата материя, така както и човека и неговото съзнание не е нищо друго освен надграждане на устоичиви биологични форми. И всичко това става, макар не-живата материя, живата материя и съзнанието да са качествено различни. Ето как количествените натрупвания водят до качествени изменения. Ето тук беше и аргумента ми срещу твърденията на hecu2 за разликата между човека и животното и как Бог бил отговорен за тази качествена разлика. Тои правилно се насочи че количествените натрупвания сами по себе си не водят до качествени изменения, а трябва катализатор. Това е така, но в една вселена където взаимодеистват толкова много неща едно с друго, липса на катализатори съвсем не се забелязва. Дори и в по-прости, затворени системи, от химията ни е известно че има системи които в хода на химичната реакция, част от продуктите на реакцията са катализатори, които автоматично засилват реакцията. И които е запознат с биологията, знае че живите организми извличат или сами синтезират катализатори и всичко което им е нужно, за да се извършват химичните процеси в тях. По същия начин, в групите от висшите примати, доста от които са изчезнали, са вече налични всички катализатори необходими за появата на човешкото съзнание. Отделно природните условия си остават един огромен катализатор за появата на каквото и да е. По същия начин сега съзнанието може и вече преминава в един качествено различен етап на "само-съзнание". И също както всеки еволюционен процес, и това преминаване се осъществява стъпка по стъпка, в колектива чрез определени, по-усъвършенствани хора, а в самите хора, чрез самоусъвършенстване. Всичко това се случва на много нива едновременно.
    ПП: Та въпроса които произтича от всичко това е "Защо се случва всичко това?" и "Защо изобщо нещо се случва?". Нямам дефинитивен отговор, нито някои може да има. Ако искаш да го наречеш Бог, добре, но това е съвсем повърхностно обяснение. Света е просто твърде огромен за да даде някои задоволителен отговор. Ако погледнеш на макро ниво - стигаш до 13 милиарда години назад , където се вижда големия взрив и само толкова. Ако погледнеш на микро ниво стигаш до кварки, хигс бозони и само толкова. Това което се вижда обаче е съответствие във всички нива, тоест вселената се проявява качествено еднакво навсякъде. И защо е всичко това? Пак казах, може да го разглеждаш като проявление на Бог. Аз предпочитам да го разглеждам като една игра, една космическа песен, една симфония от смях и трагедия. Мисля че всичко това е просто вселената, която се забавлява, както едно дете се забавлява в пясъчника, докато прави замъци. Безпочвено е да се разглежда като нещо повече от това и да се търси някакъв грандиозен смисъл.
    Последно редактирано от Knispel666 : 11-02-2019 на 08:52

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си