- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Не нямаше да съм аз да го открия, просто до края на живота си щях да живея във вътрешен дисонанс. Щях да чувствам, че живея в лъжа, но нямаше да мога да я идентифицирам, като лъжа и затова щях да се опитвам да се напасна към нея, но това щеше да ме води само към още по-големи проблеми.
Точно както се случи с комунизма и той се разпадна от само себе си. Ако нямаше някаква Божия, базова истина в този свят, то комунизма или всяка друга лъжа нямаше да се разпада от само себе си, колкото и пари да се влагат в нейното поддържане.
Последно редактирано от defender : 05-19-2020 на 16:30
И как разбираш, че християнството не е лъжа и сега просто не си се напаснал към нея, а другите религии са?
Комунизмът не се разпадна от самосебе си, а имаше обективни причини за това (фалити, неработеща икономика...). Ако не бяха тези причини, хората са си живеели съвсем ок и щяха и още да си живеят в комунизъм и той да просъществува още 100/1000 или повече години. Хората стават такива каквито ги направят обстоятелствата и "посадиш" ли хора в комунизъм ще израстнат като комунисти. Виж днешна Северна Корея. Милиони жители нямат никакъв проблем да си живеят по комунистически. Смяташ ли, че всички те имат проблем с "идентифицирането си" ли? Или кво ти говоря само за една страна. Повече от половината свят е нехристиянски. Значи твърдиш, че ~ 5 милиарда души се чувстват объркани без да го знаят? Да не говорим колко от останалите 2 милиарда са истински християни и дали сред тях няма такива, които са насила такива.
...Посадиш ли хора в християнска среда ще израснат като християни. Същото е, ако се родиш в арабския свят и станеш мюсюлманин или в древен Китай и станеш конфуцианец...
Ами не, не е това. Основната причина комунизма да се разпадне е че неусетно започна да произвежда от плебса дебили и дегенерати повече отколкото трябва. А оттам вече и всичко останало (фалити, неработеща икономика и други).
Така че основния ресурс, поради който се разпада всяка система е това как успява да култивира хората.
Последно редактирано от defender : 05-20-2020 на 13:31
Позитивния нихилизъм в България (ако не и в света) според мет е представен само от един-единствен представител във Вселената.
Ама за сметка на това, може би най-великия представител![]()