Цитирай Първоначално написано от Knispel666 Виж мнението
Както беше казал Фроид, човек сам за себе си е най-добрия психотерапевт.
Според мен всеки средно интелигентен човек трябва задължително да се самоанализира по няколко пъти на ден. Това трябва да върви естествено ръка за ръка и с анализите му и за околните и света около него.

Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
Чета за бъдещото на религията преателЕ. Очаква ни бъдеще, където масовката ще бъде изпълнена от атеистчета - новият плебей, на който ще му е набито в главата да си мисли, че живее в най-добрия и най-свободния от всички възможни светове. :
Не ми се струва вероятно. За това трябва някаква висока обещствена степен на качествено образование, а хората масово все повече изпростяват, образованието е станало напълно фиктивно, а училищата са детски градини с основна цел децата да не бъркат в контактите докато родителите им са на работа. Много сме далеч от каквото и да е общество с предпоставки за култура на масов и активен съзнателен атеизъм. Още повече, че специално за младите хора по нашите ширини имам наблюдения, че са масово суеверни скоти (като загубеното "междинно поколение" на родителите си), напълно апатични дори към базови познания по естествознание и философия като мечтите им се свеждат до угояване. Затова масово след 30 стават лелки с глезени като дамаджани и чичаци с търбуси, под които не виждат "какво имат и стъпват на два крака с единствената цел да ходят на работа или за храна. На все пак и те трябва да валидират това си безмислено съществуване и затова по празниците виждаме виещи се опашки пред църквите. Така че изобщо не са на намаляване и към закриване църквите и религиозните обичаи. Даже, ако има скала, сигурно в последните 30 години са тръгнали стремглаво нагоре, заедно с врачки, психоаналитици, гурута и прочее сган.

"Религията се интерпретира като неизбежен, необходим, но вече изчерпан и ненужен в контекста на приближаващата цел културно-исторически феномен.
Налице е предпоставката за "Човека като висше същество" - свободно, разумно, любещо, заело мястото на Бога. Свързани с тази хуманизация на Абсолюта са социалните идеи и действия, насочени към маргинализация и премахване на църковната институция и доминация на гражданските институции и сфери - държава, икономика, политика.
Религията, като такава е свидетелство за незрелия етап, на който се намират индивидът и културата; доколкото е илюзия, заблуда и колективна невроза, тя е обречена да изчезне заедно със съзряването и порастването на човека."
Човекът никога няма да достигне такъв идеалистичен образ на съзряване поради простата причина, че се намира в животинско тяло и от там има и животински нужди като хранене, борба за размножаване и териториалност.

ПП: След тоя текст, прочетеното направо ме кара да ме е срам, че съм вярващ, дееба. Комплексирах се, до дъното на душата си. Сега как да ходя спокойно по улицата без да ме е срам, че съм вярващ, то новия плебей-атеист, ще ме гледа, като отрепка
Баси либерал-левичарската пропаганда. Всичко им е ей такова на либералите-прогресисти, а после видиш ли колко били загрижени за любовта и свободата ве.
Не знам какво те плаши някаква либерал-левичарска пропаганда. Аз защо не се влияя от пропаганди? И не ме е срам от това, което съм. На тъпия човек каквото и да му дадеш като пропаганда може да захапе. Ако се чувстваш като отрепка сега, няма да се чувстваш по-малко отрепка и като "плебей-атеист", освен ако си тъп и вътрешното ти чувство да се валидираш за значим на този свят ти зависи поради някакви твои си причини в излишно голяма степен от това да влезеш в някаква тъпа група (християснска/атеистина/будистка).

Религията в нормално състояние на обществото, никога няма да изчезне, но просто, като нон-стоп набиваш в главите на плебса колко са задръстени, че са вярващи, как религията ги потискала и му създаваш дискомфорт да се чувства нищожество и че е изостанал заради това, че е вярващ, то я ясно, че ако човек се подаде, то след това ще успееш да го промениш – и това насилие се представа, като прогрес, като еволюция, като освобождение и бла-бла. А то си най-обикновена манипулация.
Ако говориш за "нормалното състояние на обществото" или "естественото състояние на обществото", в него не трябва да има нито религиозни, нито научни догми. Манипулация в обществото винаги има чрез религия или някакво състояние отстъпващо на естественото. В природата няма написани религии или науки, които да напътстват строго на къде да расте животът.

Ей това им е прогреса на либералите-прогресисти – изкуствено насаждане на вина, създаване на масова невроза в обществото (спрямо нещо, което на тях не им отърва) и после да предлагат освобождение, а те да са като носителите на модерността и на свободата, новите ангели, айде бе. Новите ангели небесни, на новата светска религия ве.
От теб си зависи, на кое хоро ще се вържеш и заиграеш. Никой не ти е опрял пистолет в челото. Аз лично виждам всяка крайност (независимо дали е религиозна, фантастична, либерална или каквато ще да е) като простотия и нищо повече. Стоя и си гледам шоуто. Нямам амбиции да тръгна да предвождам обществото манипулирайки го с морална паника. Който има амбиции да променя масите с религия или друга демагогия, за да ограничава нечии свободи или да ги прави твърде неразумно раздути, това говори достатъчно за това какъв човек е и дали да му се довериш. А ти се доверяваш на секта макар и по-голяма и с нищо не си по-различен от масовката. Религията ти е помогнала да преминеш през някакви изпитания, окей. Но защо не я пазиш за себе си, а я разливаш с шепи (поне тук) и говориш срещу всички останали религии и морални виждания, които могат да са не по-малко добре обосновани от някой друг като теб, който също е имал проблеми и тези неща са му помогнали да прескочи трапа. Нелепо е да наливаш толкова масло в огъня, в който всички горим като човечество. Според мен мир може да настъпи само, ако всеки осъзнае собсвените си перверзии (това, което той харесва) и се откаже от това на всяка цена да ги преследва или налага на другите. Това включва както атеизма, така и религиите.