.
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Threaded View

Голям фен Аватара на Knispel666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    И най-смешното е, че докторчето в същото време твърди за себе си, че съзнанието било над битието. Така ли ве, да изкарам ли камшика за да се види, че това не е така.
    Отново въпроса опира до това дали си заслужава. Ако се отнася до физическа свобода, тогава камшика и дори смъртта не е решаващ фактор, поне за мен разбира се. Ако е за нещо малоумно което не искам достатъчно силно или не искам изобщо, като това да изнасиля сестра си, тогава не си заслужава. Отново въпрос на рационален избор между вътрешни и външни обстоятелства. Проблема идва тогава когато външните обстоятелства се интернализират и стават вътрешни в още несъзнателна възраст, което именно е ролята на възпитанието и създаването на личност, на Аз, които има позиция и роля, обособена още във възраст, когато човек не може да направи рационално избора кое си заслужава камшика и кое не. И още по големия проблем е че тази илюзорна личност, за да запази своята цялост и идентичност, блокира и изтласква в несъзнаваното много информация. Затова пътят на просветлението неминуемо преминава през дезинтеграцията на Аз-а, а оттам и всичките социални норми и подсъзнателни внушения отпадат, като остава само чистия разум. Всяко всеобщо морално и императивно съждение, което не може да се изведе с помощта на чиста рационалност и логика, за мен няма никаква стоиност. А моралните предписания и инструменти за взимане на решения, които не включват логига и рационалност, но вместо това се подпират на аргумента за божествен или друг вид авторитет, са просто за хора които не могат да разсъждават - сиреч за простолюдието. Не ми трябва Бог или държава или общество за да разсъдя че е тъпо да скоча от 4тия етаж. Ако на теб ти трябва, това е твои проблем.
    Последно редактирано от Knispel666 : 02-07-2021 на 17:03

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си