- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
И в кое от всичките тези неща се изисква вяра? Изисква ли се вяра за това да знам че като видя някоя яка какичка искам да я онода? Не, защото е дадено в съзнанието ми да знам - никоя наука не може да докаже че е така, но за мен е self-evident - така стоят и всички останали въпроси с волята, които са самоочевидни по силата на собственото си проявление и не се нуждаят от доказване. Оттук след като знам че имам желанието да онодя въпросната какичка, свободата да го направя не е ли очевидно ценност ? И не волята е проявление на вярата, а вярата е проявление на волята - оттам и вярата е също толкова самоочевидна по силата на собственото си проявление, както волята. Не се нуждаеш от нищо външно за да вярваш, нито някоя наука може да оспори факта че вярваш. Но ако волята е дадена, то вярата е неин вторичен продукт и отдушник, при това наи-често е продукт на неосъзната воля, тоест на неосънати желания и потребности. Но може и да се използва съзнателно, като насочване на воля във външния свят. Например ако имаш волята да прескочиш 2 метра трап, вярата че може да го направиш може да се окаже полезна. Отделно да си вярваш на лъжите си е върховен начин да лъжеш.
Последно редактирано от Knispel666 : 02-07-2021 на 18:34