.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 3762

Hybrid View

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Knispel666 Виж мнението
    Ти кво сега, мазниш ли ми се? Не си прави труда, ласкателствата ти имат толкова ефект върху мен колкото и евтините ти опити да ме провокираш със зле скалъпени психологически обвинения.
    Какви ласкателства ве докторче , просто изказвам причините да си мисля, че не си обикновен плебей, расъл в плебейска среда, а напротив.
    Не знам, как в обстановка на тристаен апартамент, където живеят примерно още 3-4-ма човека или живот изпълнен с проблеми и грижи, пандемии и прочие, един човек може да има възможност да расте, самовглъбява, концентрира, чете до степен да достигне такива прозрения и осъзнатост. Масовия плебей и средата в която живее, по принцип ги прави да са хора съществуващи на повърхността на съзнанието си и почти цялата им личност е изнесена навън т.е. екстровертен тип. – Затова си мисля, че не си от плебейска среда ве. А като сметна и непоносимостта ти към християнския Бог и воаля, какво да си помисля за тебе освен, това което казах в предишния пост.
    Последно редактирано от defender : 02-11-2021 на 13:29

Голям фен Аватара на Knispel666
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Какви ласкателства ве докторче , просто изказвам причините да си мисля, че не си обикновен плебей, расъл в плебейска среда, а напротив.
    Не знам, как в обстановка на тристаен апартамент, където живеят примерно още 3-4-ма човека или живот изпълнен с проблеми и грижи, пандемии и прочие, един човек може да има възможност да расте, самовглъбява, концентрира, чете до степен да достигне такива прозрения и осъзнатост. Масовия плебей и средата в която живее, по принцип ги прави да са хора съществуващи на повърхността на съзнанието си и почти цялата им личност е изнесена навън т.е. екстровертен тип. – Затова си мисля, че не си от плебейска среда ве. А като сметна и непоносимостта ти към християнския Бог и воаля, какво да си помисля за тебе освен, това което казах в предишния пост.
    Значи смяташ че трябва да съм роден със сребърна лъжичка в уста за да достигна до това "ниво"? В това няма логика. Може би щеше да има смисъл, ако бях роден на улицата зад някоя кофа за боклук и после израстнал по домовете, но чак толкова зле не е било. Роден съм в нормално семеиство от работническата класа. Така или иначе, това няма нищо общо - на които си му идва от вътре, тои се интересува, развива и образова. На които не му идва, колкото и пари да имат техните, тои си остава глупак. Дори и да го напъват да учи, това ще има само незначителен ефект на подобрение и тои пак ще си остане предимно глупак. Познавам много такива хора. Въобще средата няма нищо общо с това дали човек е екстровертен или интровертен, или ако има някакво влияние, то е много незначително и не променя нищо фундаментално, понеже нещата са първо на ниво генетични заложби и предразположености, след това на вътрешно развитие и чак накрая средата. Човек се ражда интроверт и умира такъв - вече дали е крайно интровертен или може да минимизира негативните ефекти от това и да придобие частично екстровертни черти, тук вече зависи и от средата и ранната социализация, но средата съвсем не се свежда до материално положение. Материалното положение е само един много незначителен фактор от средата и всъщност сам по себе си не е изобщо фактор, а само в комбинация с други фактори.Също така, интроверт не е равносилно на осъзнаващ себе си.
    Последно редактирано от Knispel666 : 02-13-2021 на 19:37

Мега фен
    Значи смяташ че трябва да съм роден със сребърна лъжичка в уста за да достигна до това "ниво"? В това няма логика.
    Смятам, че родителите ти трябва да са ти създали необходимите условия и среда за нормално развитие, както и личен пример. Това не означава задължително да си много богати.
    Как например си обясняваш, че психичните проблеми най-често се отключват, във възрастта, когато детето става самостоятелно, излиза от дома и се сблъсква с реалността и тогава на повърхността изплуват и се проявяват всичките му психични проблеми от възпитанието му в неправилна среда и родителско отношение. Някои успяват да изплуват чрез самоусъвършенстване, други се давят, защото, като възрастни хора, просто вече нямат това време и безгрижие като деца.

Ти например живял ли си в една стая с още 2-ма човека. Аз съм живял като бях на общежитие, и ти казвам, че е трудно в такава среда човек да стигне до някаква самоосъзнатост.

ПП: Друг пример: защо почти няма роми философи или пък защо при тях престъпността е в пъти по-голяма - ами защото това се наследява от средата. Така че има голямо значение, а не нищожно.

Също така, интроверт не е равносилно на осъзнаващ себе си.
    Говоря за интровертност пораждаща се от изследователска страст, а не интровертност в резултат на потиснатост и бягство от света.
    Последно редактирано от defender : 02-15-2021 на 16:26

Голям фен Аватара на Knispel666
    Смятам, че родителите ти трябва да са ти създали необходимите условия и среда за нормално развитие, както и личен пример. Това не означава задължително да си много богати.
    Така вече има смисъл. И да, родителите ми в интерес на истината може би са култивирали заложбите ми по някакъв начин, макар че не смятам това да е било умишлено. Общо взето не съм бил възпитаван в класическия смисъл на думата - чрез сурова дисциплина. По-скоро ме оставяха да се оправям сам, без да ми налагат някакви ограничения или да ми дават наклон на пикнята, дето се вика. Това обаче беше нож с две острита - първо защото дисциплината отвън учи на дисциплина отвътре, и второ защото не култивира никаква амбиция в мен. Така че тези неща трябваше сам да науча и развия. Но предвид всичко, осигурили са ми някаква сравнително стабилна среда.
    Ти например живял ли си в една стая с още 2-ма човека. Аз съм живял като бях на общежитие, и ти казвам, че е трудно в такава среда човек да стигне до някаква самоосъзнатост.
    Като малък никога не съм имал собствена стая, ако това питаш. Разбирам какво искаш да кажеш де - трудно е да се вглъбиш в себе си, когато нямаш лично пространство. Но в краина сметка, на които си му идва отвътре... Ето аз си спомням още в детската градина другите деца тичаха и се гонеха, и аз също съм участвал разбира се, но предпочитах да си правя замъци в пясъчника, или да се катеря на едно дърво, от което госпожите изтръпваха . Така че, въпрос на предразположеност. Спомням си след това една от преподавателките в университета се опитваше да се запознае с всеки един, какъв му е характера, стремежите и т.н. и за мен каза че като все едно има някаква невидима стена пред мен. Което деиствително е така - дори и в разговор, аз не съм никога напълно открит - не защото има какво толкова да крия, просто съзнанието може да е изцяло насочено навън или навътре, но за мен винаги има една част която остава насочена навътре - към моето вътрешно пространство, от което след това насочвам неща навън. Докато при повечето хора, екстровертите специално, тази вътрешна насоченост просто я няма - те са изцяло отдадени на външните стимули и преноса на информация от външното към АЗ-а е директен, от което следва и по-добрите им социални умения. Понеже в своята същност, да имаш натурално добри социални умения е точно да си лишен от самоосъзнатост, а поведението ти да е повече емоционално и инстинктивно, сиреч несъзнателно.
    ПП: Друг пример: защо почти няма роми философи или пък защо при тях престъпността е в пъти по-голяма - ами защото това се наследява от средата. Така че има голямо значение, а не нищожно.
    Ти да не си станал марксист-комунист? Роми философи няма, щото са тъпи парчета и по рождение нямат тия заложби, а средата само спомага за това, по такъв начин че двете са в взаимно-обуславяща връзка. И все пак, кръвта е преди средата - кръвта създава средата, не обратното. Обратното е валидно но само в антропологичен смисъл - тоест ако имаш среда и народопсихология на номад, от хиляди години предците ти да се движат на катуни, да крадат, лъжат и да са мошеници, то много по-вероятно е да се родиш предразположен към това да си крадлив боклук в такъв народ. А дори и да не се родиш такъв, то средата няма да ти позволи да се станеш друг, особено в затворени общности като ромските. И тук вече средата има значение, но пак казвам - кръвта е първична. Културата е отражение на хората повече отколкото хората са отражение на културата.
    Последно редактирано от Knispel666 : 02-15-2021 на 19:32

Мега фен
    Това обаче беше нож с две острита - първо защото дисциплината отвън учи на дисциплина отвътре, и второ защото не култивира никаква амбиция в мен. Така че тези неща трябваше сам да науча и развия. Но предвид всичко, осигурили са ми някаква сравнително стабилна среда.
    Добре де, суровата външна дисциплина по какъв начин води до дисциплина отвътре на едно дете. По-скоро не води ли това дете до потиснатост, че никой не се съобразява с чувствата и желанията му, а само го командори? И то едва ли не почва мисли, че неговото мнение няма никакво значение и като възрастен най-вероятно ще му повлия.

трудно е да се вглъбиш в себе си, когато нямаш лично пространство. Но в краина сметка, на които си му идва отвътре...
    Е как си му идва отвътре, нали преди си казвал, че едно дете, като се роди първото нещо, което става е по дефолт да почне да му се развива егото, а сега казваш, че отвътре му било да се самовглабява. Това самовглъбяване не идва ли на по-късен етап, когато човек надрасне егото.

Роми философи няма, щото са тъпи парчета и по рождение нямат тия заложби, а средата само спомага за това, по такъв начин че двете са в взаимно-обуславяща връзка. И все пак, кръвта е преди средата - кръвта създава средата, не обратното. Обратното е валидно но само в антропологичен смисъл - тоест ако имаш среда и народопсихология на номад, от хиляди години предците ти да се движат на катуни, да крадат, лъжат и да са мошеници, то много по-вероятно е да се родиш предразположен към това да си крадлив боклук в такъв народ. А дори и да не се родиш такъв, то средата няма да ти позволи да се станеш друг, особено в затворени общности като ромските. И тук вече средата има значение, но пак казвам - кръвта е първична. Културата е отражение на хората повече отколкото хората са отражение на културата.
    Не съм напълно сигурен в това, че кръвта е преди средата. Не гледаш ли какво прави елита с нас и как ни променя. Вече една година ни наложиха да живеем с маски и локдауни и хората почват да свикват към новото нормално.
    Също живеейки в среда на комунизъм за 45 години, това не промени ли нравът на хората, независимо от кръвта им.

Както един бейховиорист беше казал (но му забравих името): "Дайте ми едно дете и ще направя от него какъвто човек си поискам." - или нещо такова беше казал.
    Последно редактирано от defender : 02-16-2021 на 13:06

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си