- Форум
- По малко от всичко
- Спорт и здраве
- Добър ли е този креатин ?
точко, кво лафиш бе, мен?! Как по дяволите ще ти навреди![]()
Като съм пил креатин, всеки път си взимах 500 грама и проблема беше, че към края на опаковката креатина си променяше вкуса, смисл не знам дали имаше влага в опаковката или нещо друго, но ставаше по-гаден и спирах да го пия. Затова викам, че е по-добре тази от 300 гр, защото ще си го изпиеш без да се промени.
Зареждащата фаза принципно са доказали, че е безполезна. Идеята е дали искаш да вярваш на новите проучвания, или на старите.
Повечето pre-workout-и имат 3 грама креатин. Четох, че е по-добре да се приема след тренировка, за да се възстанови "баланса" на креатин в тялото.
Най-важното е да се приемат по 5г дневно всеки ден, другото са подробности.
щото хората са глупави. И го приемат като някъв адския PED (performance enhancing drug). Нещата, които вредят на тялото се пият на цикли. С креатина не е така, защото не е обвързан с няква чувствителност. Или го имаш или го нямаш.
Главната идея, която са имали с тия цикли е да се усети сякаш няква разлика с и без и тялото да не се адаптира. Има смисъл, но е отхвърлено отдавна.
Креатина е една от най-добре проучените добавки и е време да разберем как и защо действа, а не да седим на стари "познания".
Преди 4-5 години преобладаваше мнението, че специално монохидратът натоварва бъбреците. И затова не е добре да се взема непрекъснато повече от 30 дни. А когато се взема трябва да се пие много вода за промивка на бъбреците.
Е, за тези 4-5 години печалбите на търговците отидоха на първи план, а здравето на трениращите момчета-на втори план. И логично креатинът стана "съвсем безвреден". Нали трябва се продава като топъл хляб. А лечението сетне е дело на всеки трениращ. Като по Илф и Петров: " Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се". Тоест то си е тяхна лична работа. Та същата работа и с монохидрата. Всеки го взема на своя собствена отговорност и риск.![]()