Прибрах се.

Новите планове дават часове за обучение по избираеми предмети, но учениците ще могат да избират само от предметите в задължителната им програма за годината (т.е. само български, математика, език, гражданско образование или спорт). Например ако искат да учат биология и химия, за да се подготвят за изпитите за медицина, няма да могат да посочат тези предмети като задължително-избираеми. Има и факултативни часове, в които могат да се учат и предмети извън предвидените в задължителната програма. Но тези факултативни часове няма как да са достатъчни, нито могат да допълнят хорариума на кандидатстващите в чужбина.

Второто изречение не знам как заключиха, и как го определиха, като общовалидно за всички държави.
Някой, учещ в UK, да каже дали е така, но предполагам, че ако не стигат часовете, ще трябва да караш А-левели, или както беше ( извинявам се, наистина не помня ).

За езика - то не всички гимназии в страната са езикови + не всички гимназии са с усилено изучаване на език първата година + toefl, ielts, sat - не се взимат с подготовка в училище, защото за първите два се изисква основно да познаваш формата. Хайде, fce и cae да кааажем, че можеш с подготовка в училище + допълнителна вкъщи за формата, ама пак доста опира до познаване на формата, и успех на втория с изкарването на А.
+ който има възможност да учи в "чужбината", често има пари и за уроци, и ги дава ( или родителите ).

Та, просто статията ми се вижда малко ей така пльосната, да предизвика смут и да вдига рейтинга на изданието, наистина очаквам смислен анализ за коя държава точно ще има проблеми с хорариума - не казвам, че няма да има такава.

По темата:

Празнувахме Индийската коледа в офиса ( Diwali), и понеже помолих да ми обяснят за обичая им, даже стана официална реч на мениджъра, беше много интересно и готино. Чувството да се съберете много хора и да уважите чужда традиция, и всички заедно да сте на "една маса", и да имате чудна комуникация, не просто толерантност, а интерес към културата на другите - изпълни ме с положителни емоции.
После си чатих с двама индийци и двамата бяха много хепи, разказваха ми и те за обичаите, абе - точно като на Коледа беше, всички в добро настроение.
Един колега канадец ми е казвал, че в Торонто не празнували Коледа в офиса, за да не обидят непразнуващите .. Тук се радвам, че всичко се празнува и че тези хора споделиха този свят за тях ден с останалите, които хал хабер си нямахме :Д

Даже се снимахме - https://www.instagram.com/p/95ncsgQ3nX/
И ни черпиха това - https://www.instagram.com/p/96EgWvw3i8/ ( извара, кардамон, кориандър , орех и подсладител успях да идентифицирам, сигурно и друго имаше :д )

---

Иначе, сдухах, че на 22 почти, мога да се "похваля" само с брутално фейлнали взаимоотношения, които могат да се нарекат връзки в някои случаи. Или, явно се опитват да ми вменят вина, ей така. Трябва да се сещам от време на време, че хората могат да са много гадни егоцентрични копелета, без да искат, или без да им пука, към всеки, дори по-слабите.
А аз никого и нищо не искам сега. Вече дори не искам това, което преди исках. Проблемът е, че вместо нещо ново, вече нищо не искам. Искам да бягам само, и да слушам за другите, и за другото, докато се самозабравя.

И, стана 10, и денят мина ей така.