За качествени снимки са отговорни няколко неща - технологията на сензора, размера на сензора, качеството на оптиката, а и други неща. В сравнение с телефоните само от шепа години назад, съвременните снимат значително по-добре и постоянно се подобряват, но въпреки това трудно могат да се мерят с качеството на истинските фотоапарати. Само веднъж съм виждал сравнение между една по-фотографска Nokia и фотопарат, и то само за дневни слънчеви снимки.

Технологията на сензорите при телефоните понякога е по-съвременна от тази при фотоапаратите, това е за да се компенсира малкия размер на сензора и естествено първо се случва при най-скъпите модели. Въпреки това обаче размера си е малък, както и да го въртиш, както и да го размяташ... Просто до малките сензори не достига толкова светлина, има шумове и т.н. При светло време имаме проблеми с малкия размер, камо ли за в тъмното.

Мегапикселите са... повече мегапиксели => размера на един от тях е по-малък => приема по-малко светлина => има повече шум. Когато имаш много шумове и 200 мегапиксела да имаш, детайли едва ли ще видиш Аз имам едно апаратче - сапунерка дето съм го настроил да записва снимките с по-малко пиксели, щото дори да записвам всичките е без файда, качеството не е по-добро, а размера е повече.

За тия двата телефона сега не ми се търси, ама намери примерни снимки от нета и можеш да ги сравниш.