- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Убих котка май?
Ами то точно мотива в много случаи определя дали един човек е с акъла си или не, и това дали целта оправдава средствата.
Не може да убиеш човек или куче, само защото са ти изяли шоколадовите бонбони например (просто щетата, която ти е причинена не отговаря на щетата, която ще причиниш ти, което показва, че такъв човека е опасен, не се владее и няма правилна преценка на ситуацията).
Не ме интересува какво смяташ че определя дали един човек е с акъла си. Това са просто ценности на доминиращата социалната система, която си възприел, много преди да имаш способноста самостоятелно да я обмислиш - всеки с малко безпристрастност и индивидуално мислене, а не с автоматизирани репликации, може да види релативизма в тия ценности и да ги прекрои по свое усмотрение. И всеки го прави, в една или друга степен. Но ето че се появявате вие, морални исполини, и казвате - А не, тука е границата, не границата на закона, а на мисълта. Преминеш ли ставаш част от стереотипните категории - маргинален, отлъчен," болен" и т.н.
https://www.youtube.com/watch?v=PudIj0RVEEQ
Не допускаш ли, че е възможно някой да осмисли и приеме съзнателно дадени ценности? Да е наясно, че на теб ти харесва и за теб е хубаво да причиняваш болка, да те разбира, но да иска да ти откъсне главата. Съвсем съзнателно, не под влиянието на обществото.
Какъв е проблемът някой да не харесва това, което вършиш, да те осъжда и да иска да те накаже? Това дори не е срещу теорията ти.
Не, не е срещу теорията ми, но е изцяло срещу подхода ми. Първо защото аз нямам ценности, нито съзнателно приети (каквото и да значи това), нито такива вследствие на рационализация, каквито са тези на всеки, който би тръгнал да ме "наказва", защото не му харесвали моите. Иначе да, нямам проблем с това някой да иска да ми откъсне главата - нямам проблем и с това каква е мотивацията му, съзнателна или несъзнателна, не го осъждам.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-11-2015 на 15:59
Ами тези които изпитват удоволствие когато им причиняват болка? И тяхното е ирационално, и е почти същото, само че с обратен знак, но не изглежда да имаш нещо против тях. Може би защото не ти пречи. Значи пак опираме до лични интереси и предпочитания(които по случайност придобиват характера на масови, но основата им пак е лична, във всеки човек). Тоест смяташ че нечии личен интерес е аномалия и болест, само защото пречи на колективния интерес, който пък е сувкупност от личните интереси, включително и твоя. Уау какво съвпадение.
----------------------------------------------------------
Между другото, към всеки който иска да ме репликира: Абстрахирайте се от убеждението че аз искам да ви убеждавам кое е правилно и кое не, какво трябва да бъде и какво не. Мен ме интересува само какво Е. Ако не можете да си позволите да разберете нещо без да го прекарате първо през призмата на някоя идеология (която защитава нечии интереси и постановява предписания, забрани и пр. ), това си е ваш проблем.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 11-11-2015 на 16:28
Къде видя лицемерие? Още на предната страница казах, че това са моите лични възгледи/интереси/ и съзнателно се опитвам да ги налагам на околните. Съвсем не говоря за морал и кое е добро и зло, защото съм съгласен с теб, че това са относителни понятия.
Вече това кое е "нормално" го определя мнозинството, искаш или не. Това е дефиницията на тази думичка, но не се оправдавам, че бих наказал някого, само защото не се вписва в нея. Бих го наказал, ако действията му противоречат на моите лични разбирания. По-ясно от това не мога да ти го кажа.
Не си мисли, че само ти можеш да погледнеш нещата отстрани, "освободен" от всякакви норми и задръжки. Просто само ти си мислиш, че това е нещо полезно в случаи като този.