От ТУ програмист няма да излезеш, освен ако сам не наблягаш интензивно.
В Софтуни е най-вероятно да ти се получи, защото там само това се прави. Най-много време отделят на web разработването, по-малко C# и Java. Имай предвид, че приемният изпит е писане на код.
В СУ знам, че студентите са на много добро ниво, учи се математика и програмиране. Математиката е в повече, но няма да ти е излишна.
СУ и ТУ са г/д на едно равнище. В единия се набляга отделно на математиката, а в другия на инженерни предмети. Съответно в СУ се учи повечко по специалността, което в ТУ започва чак 4-я семестър.
Разгледай учебните планове и избери, кое ти харесва най-много и с него искаш да се занимаваш. Тва ти е първата стъпка. Много хора се оплакват примерно колко гадно било в ТУ, а не са разгледали внимателно учебния план и не знаят какво ще учат, що го учат или пък за многото математика в Софийски.
Друго нещо са приемните изпити. В ТУ можеш с една стабилна матура да влезеш, но в СУ е с изпит по математика и е меко казано труден за голяма част от кандидатите. За НБУ нямам инфо, там общо взето е пародия, само ти взимат парите, въпреки че знам за някои преподаватели от СУ и ТУ, които преподават там
За Софтуни горе написах, според мен трябва да го проучиш по-обстойно като възможност.
Няма да е лошо да започнеш да навлизаш в програмирането отсега, за да придобиеш представа с кво точно ще се занимаваш и има ли смисъл въобще. На сайта на софтуни има няколко въвеждащи курса със съвсем прости принципи и постепенно надграждане, упражнения и домашни. Много хора искат да учат софтуерно инженерство заради самото желание или пък високата заплата, но тва не е просто начинание.
Програмирането си е тежък умствен труд и определено не е за всеки. Ако почнеш от рано да навлизаш, според мен няма да сбъркаш.