Не мога да ти препоръчам нещо конкретно, но търси обувка, която да е мека, евентуално да има омекотяваща система, и да е здрава. Понеже съм в бегаческо общество и виждам какви обувки носят хората около мен - asics, reebok, mizuno, nike, addidas. Не бих казал, че има точно определена най-добра марка или модел обувка. Всеки ще ти препоръча различна.

Не си купувай обувки с пръсти, поне в началото. Ако се втурнеш да бягаш с тях постоянно съм чувал, че може да си навлечеш неприятности от натоварването в ставите, което е по-голямо, защото го няма омекотяването на нормалната маратонка. Хората казват, че вземеш ли си 5 fingers трябва да започнеш с бягане на малко разстояние, за да ти свикнат краката. Много се спори дали не ти прецакват ставите дори и да си им свикнал, но е факт, че има хора, които бягат ултрамаратони с такива "обувки". Ако искаш иди в магазин Running zone, където ти взимат отпечатък от стъпалото и ти казват какъв ти е свода мисля, а освен това има и бягаща пътечка, където може да пробваш обувките и също да ти кажат на коя част от стъпалото си стъпваш. Въз основа на тези 2 неща ще ти препоръчат тип обувка. Като цяло можеш да си вземеш обувка с ниска или висока пета, ниски или високи пръсти(демек дебела подметка в частта на петата или на пръстите, или още наречено това нещо drop на обувката), зависи как прецениш и как ти е най-удобно. Мисля, че няма точно правило дали трябва да си взимаш с тънка или дебела подметка. Чувал съм, че с дебела подметка не е добре, защото ти се изнежвало стъпалото. Аз самият съм с обувки на Mizuno - Wave Hitogami 2, защото са с тънка подметка, освен това е и по-равна, тоест петата не ти е много по-дебела от пръстите. Чувствам се отлично с нея. Относно разните му системи за омекотяване, мизуното има такава, но смятам, че като избираш за теб обувка гледай да я чувстваш мека просто и това е. Мисля, че всяка обувка над 120 кинта има такава система. Гледай да е по-стабилна в областта на кутретата и безименните пръсти, както и на палеца, защото често там се късат. Гледай да има 1 пръст разстояние от пръстите ти, че да не ти се удрят във върха и. Предишните ми обувки бяха на найк някакви обикновени за 90 кинта, които нямаха системи и си бачкаха кат пич, само че се скъсаха там, където посочих. Бахти дългият пост...