- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Атеисти или вярващи?
Атеист
Вярващ
Агностик
Само защото няма доказателства за съществуването на нетаща , това не означава че ги няма
Защо атеист? На какво се уповаваш тогава? На науката?
Защото в даден момент от съществуването си повечето хора си задават въпроси- "Вечна и безгранична (т.е. без начало и край във времето) ли е Вселената?"; "Ако не е безгранична, как и от кого/какво е създадена?"; "Откъде идва всичката тази енергия?"; "Как се е зародил животът?"; "Има ли живот след смъртта на тялото?"... Науката все още е млада да даде отговори на тези въпроси. Единственото, дали вярно или погрешно, което имаме е религията, която дава тези отговори. Всеки сам избира дали да вярва или не.
Атеизъм не означава да вярваш в себе си, атеизмът е отхвърляне на Бог с отвъдрелигиозни доводи.
Агноститицизмът е за хората, които не търсят отговори на горепосочените въпроси.
Последно редактирано от inewton : 02-11-2016 на 10:10 Причина: правописни грешки
Ако сметнем че поради липсата на доказателства, написаното в библията (книга ) е вярно, дай да отидем и в Хогуортс..
Не съм казал, че атейзмът е да вярваш в себе си, просто изразих мнението си за религията.. За мен религиозният фанатизъм и атеизмът са две крайности към които човек не трябва да прибягва...
За мен агностицизмът е един вид "златната среда" между религията и науката...(Слабият агностицизъм разбира се )
Аз вече съм бил в Хогуортс.
Логически погледнато, Библията използва аксиоматичен метод. Приема, че Бог е вечен, всемогъщ, несътворен... и оттам изгражда цялата "теория" за Него. Каква е разликата между аксиомата за успоредни прави и аксиомите за Бог?
По принцип уважавам хората и в това, че са направили своя избор да вярват в божественото и не се меся, не искам да ги разубеждавам, защото от личен опит знам, че и без това няма как да успея да постигна нищо. Особено, ако споря с фанатици...тогава нещата загрубяват и просто съм се абстрахирал. Иначе спирам да уважавам такива хора, които искат да наложат религията си и влизат в личното ми пространство...Разбира се това не значи, че уважавам и религията...както се казва уважението се заслужава, а тя не е направила нищо, с което да го заслужи - точно обратното. Това че не вярвам в бог не значи, че се уповавам напълно на науката. Но тя специално е заслужила уважението ми и "вярвам" в нея. Иначе много неща са обяснени и доказани десетки пъти от науката...като например някои от въпросите, които inewton зададе. Просто някои хора не приемат факти, защото опровергават доста простотии в библията. Плюс, това че някой има доста въображение и са написали книга за това, не значи, че е вярна. Дори и да даваше единствените отговори, пак не я прави източник на информация или история като цяло.
Доста вярващи са ми казвали "Докажи, че бог не съществува"....което е напълно малоумно. Не е моя работа да докаже, че нещо не съществува, тъй като е невъзможно. Все едно да ви кажа "Докажете, че ЛСЧ не съществува"...айде де. Ваша работа е да докажете вярванията си, но това е парадоксално, тъй като няма да бъдат вярвания, а факти. Ето разликата между науката и вярата - науката е подкрепена с факти, доказателства и куп информация, а религията се уповава на отричането на факти и подкрепянето на безпочвени детски приказки и сляпа вяра в нещо, което си мислят, че съществува.
Отсъствие на топлина е студът...както и тъмнината е отсъствие на светлина...е, и
Последно редактирано от krastata : 02-11-2016 на 11:20
Вярваща съм.
Това че ще ми отговори на всеки възможен въпрос..прави ли отговорите и правилни? Плюс, че просто се интересувах колко от вас са вярващи и колко не. Не исках да влизам в спорове и дебати...та чак почнахме да говорим за студ, термодинамика и еднорози..но така и предполагах, че ще стане. В 80% от случаите съм забелязал, че вярващите веднага започват да разпитват човек, като узнаят, че е атеист "защо не вярва в бог"