- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Как да реша какво да уча ?
Направо се чудя на хората, как от 10ти клас, вече са решили къде и какво да учат. Най-много ми харесват компютрите, но съм скаран с математиката. Другите предмети, които харесвам са История и Психология, но и двата нямат никаква реализация. И след като набързо ги отсях, пак се върнах в началото, тоест в едно нищо. Накрая май ще отида в някой голям град, ще запиша каквото ще да е и ще си живея живота 4 години. Успехът ми също не е висок, мога да завърша с около 4,30-40 предполагам, не знам. Защо тогава искам да следвам ли ? И аз не съм на 100% сигурен. Нашите ще са щастливи, аз ще се запозная с нови хора. (в момента съм в едно малко скапано градче) От 1 година се опитвам да избера къде да уча, не стигам до никъде и се отказвам. Знам, че няма как да ми кажете какво да следвам и готово, но някаква насока или и аз не знам. Явно съм отчаян.
"искам да си живея студентския живот" - любимо ми е, когато някой от малък град го каже тва и си представя как идва в София и почва всяка вечер да се разбива по дискотеките, а всъщност на всички им омръзва след първия месец и нямат търпение до уикенда да си ходят в родния град. А и предполагам е супер яко да си изпукаш парите за 2-3 дни в дискотеки и после да ядеш филии с лютеница цял месец
Спокойно, с този успех няма ти да избереш призванието си, а то теб...![]()
Това, че не изкарваш отличен успех, не означава, че не можеш. По-голям глупак ще си, ако учиш всичко, в което дори не виждаш полза (смисъл), само заради оценката. Много зависи и от училището. Защото в някои техникуми 6 се равнява на 3.
У нас търсени специалности няма. Всеки който има възможности и малко повече мозък учи навън. Това, че си въобразяваш в колко елитно висше си се записал, е лично твой проблем.
В ПУ 90% от специалностите са само с матури за балообразуване, имаше даже и оценки от дипломата. Все ще намериш нещо, а и нашия набор е малоброен, още повече, че половината отиват към чужбина. Не че трябва да те успокоява и да се разпуснеш де, но все пак мен лично ситуацията ме кара да си мисля, че влизането няма да е чак толкова сложно. Те хората си казват, че лесно се влиза, но трудно се излиза.Намери някоя специалност, която те привлича поне малко, пък после винаги може да смениш ако не ти допадне. Ще го измислиш, и аз още не съм 100% сигурна, но все ще го нагласим.
3амисли се какво искаш да работиш и така ще намериш какво ти се учи![]()
На мен ми трябваха няколко години за да разбера какво НАИСТИНА искам. Съветвам те да не бързаш с избирането на ''каквато и да е'' специалност, защото после ще съжаляваш,че си си пропилял годините. Много мои съученици в момента записват нови специалности, защото са сгрешили с избора на първата. Вади си изводите.
Помисли и за варианта да работиш една година и да учиш от следващата. Така ще имаш време да избереш със сигурност.
Смешка.
Никой няма да те пита за прием "Ти какво можеш?". За да те приемат ги интересува какво знаеш, не им пука, че можеш да си преинсталираш компютъра сам.
У нас търсени специалности на европейско ниво на обучение има.
Всеки, който има повече пари отива навън - факт. Мозъка няма много общо, щото всъщност и там има достатъчно посредствени учебни заведения и специалности със смешен прием.
Аз нищо не си въобразявам, щото уча, каквото искам и поне до момента смея да твърдя, че преподаването е на добро ниво. Вярно, че има пропуски в оценяването, защото все някой измисля как да препише, но като цяло и то е на добро ниво и отразява знанията. Може в училищата за горски и дървари да е зле положението, не знам, но за някои от техническите специалности мога да твърдя, че са търсени и с основание. За медицинските във Варна и Плевен също чувам доста добри неща.
Фактът, че голяма част от българските вишисти/най-вече инженери и медици/ са добре приети в чужбина и, че тук идват хора от най-различни страни да се обучават и после заминават за западна Европа би трябвало да е достатъчно красноречив.
Интересуват ги какво знаеш и дали имаш качества. Затова имат вътрешни изпити, а някъде и на интервю ходиш. Няма смисъл да доказвам какво означава средния успех от училищата.
У нас идват да учат хора от Третия свят и Турция, защото е най-евтино. Да не забравяме, че голям процент търсят и посредственото, лесното. Достатъчно чужденци съм виждал на какво приличат.
Не казвам, че у нас при желание не можеш да се обучиш. В чужбина за хора с ЖЕЛАНИЕ има развитие. Да не си мислиш, че ги приемат на вискоквалифицирана работа след 4 години обучение, като от тях първите 2 -обща подготовка.
В чужбина ги приемат, защото тук няма условия, не защото чужденците много ни се възхищават.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 02-28-2016 на 07:02
Я си разкрий неведомите логики корабни?!
Да, идват тук, защото е най-евтино образованието, НО е признато в Европа и заминават за там после.
Нашите инженери и медици СА добре приети като такива. Навсякъде можеш да завършиш и нищо да не става от теб. Навсякъде има начин за преписване, навсякъде има начин да назубриш материала наизуст, а нищо да не разбираш, за това хората те интервюират преди да те вземат на работа. Или тези, които са завършили на запад не ги викат на интервю, ами директно по диплома ги приемат?
Последно редактирано от Dwyd96 : 02-28-2016 на 09:48
Корабните ми логики са, че нахъсаните млади български таланти, които заливат чужбина и се реализират там, пресъздават илюзията, че видиш ли, българското им образование е уникално. А в същото време не могат у нас да се реализират като хората. Никой не бяга от хубавото, от безкрайните възможности.
Българското образование е прието, защото сме член на ЕС, а не защото турското е по-лошо. Въпреки това и Китайски студенти ги приемат в Европа, ако покажат възможности.
Тая култура, да се гледа дипломата, отдавна е заминала.
Ако направим една статистика да не излезе, че нашите медици работят на минимални позиции в чужбина? Много се говори иначе, че едва ли не, шапки им свалят. ГЛУПОСТИ.
Мога ти кажа, че и на чистатичите, миячите и бояджиите гледаха добре, защото им вършеха черната работа.
Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 02-28-2016 на 13:05
В такъв случай избери студентския живот, който иссаш да живееш. Предлагам ти да отидеш на изложението на Университети от Интеграл, където ще има 3 български университета включени. Учи нещо, което ти харесва и с лекота ще се справиш. Като почнеш с обочението според мен набързо ще се ориантираш дали е за теб. Сигуна съм, че няма да си единстения объркан. Другото, което може да те ориантиа е, ако сериозно се разровиш да видиш какви са професиите в тази сфера с математиката и компютрите... но ще е по лесно ако някой вече запознат те насочи. Нямаш ли някой учител, я директор, който да разбира ? В моето училище си имаме специален човек, който разбира от професии и образование.
Последно редактирано от LoveInfect : 02-28-2016 на 08:39
Още не сте ми отговорили, драги формуни професори, защо в цял свят ПРИЗНАВАТ дипломите от нашите университети и наемат хора, които са ги завършили?
Само не ми излизайте с номера, че е, защото сме по-евтина работна ръка. Никой няма да рискува проекти за хиляди и милиони, наемайки неук човек, който да го ръководи.
В моята катедра не съм чул някой да е искал или приел подкуп.
Сигурен съм, че вие изпрахте парите от европейските практики, без да отидете никъде. Не ги говоря за корупция, нито пък от професорите зависи системата.
Дори СУ не влиза в списъка на световните най -добри университети.. На кое място беше - на предпоследно. Базите ви са остарели, на по 20 години. И не всички професори струват. Титли, без покритие колкото щеш. Професори, на които задачата им е да си изплюят материала и да се махнат, колкото щеш.
Какво споря въобще, на светлинни години е разликата между елитните Западни университети и нашите. И не само Западните, Руските също са по-добри.
Чужденци учат тук главно защото е по-евтино и за НЯКОИ специалности приемът е по-лесен. Не знам защо правите такива кардинални заключения при положение, че АДЕКВАТНОСТТА, на това което ще се учи не зависи от континентално, регионално, държавно или дори университетско ниво /донякъде последното/ а от самата специалност. Право в су и унсс не е едно и също, нали? Има и аналогични примери с обратна посока. Една трета примерно от класа ми учат в чужбина /германия и англия всъщност/, знам им възможностите и се намери място както за дебилите, така и за малко по-нормалните. Тъй че, да...
Ива, някои специалности не минават само с теоретична подготовка, а са нужни значителни средства за лаборатории и др. Освен това дисциплината трябва да е на ниво, преподавателите също.
И от моите 50% заминаха. Не всички от тях струват повече от 5 лв. Не казвам, че навсякъде е трудно, но не съм съгласен както антракса казваше, че навсякъде се намират схеми за бързо завършване.
Абсолютно навсякъде има начини за минеш и за нищо да не ставаш. Казах ти, или ще имаш достатъчно пари, за да подкупиш някого/почти навсякъде има някой с цена/, или ще препишеш по някой тарикатски начин, или ще назубриш някакви неща без да ги разбираш...
Голяма част от младите българи бягат навън не за друго, а заради това, че гъзолизци като теб са им набивали в главите, че в България нищо не става. Факт е, че след завършването реализацията ти тук ще е по-трудна и ще си по-нископлатен. Ама това ще е така и на Марс да си завършил. Нали се сещаш, че няма да стане да получаваш евро и да харчиш левове? Тук наемите и транспорта е смешно евтин в сравнение с Германия и Англия. Отделно, че голямата част от хората имат някакви наследствени имоти, на които наем няма да плащат.
Никой не може да каже, че тук не е кочина в сравнение с уредените западни държави, обаче няма да повярваш - на тях никой не е отишъл да им подреди кочината.
Понеже си женски полов орган, предпочиташ да се оправдаеш, че нямаш богати родители и за това тънеш в мизерия, вместо да идеш да изучаваш гледането на зарзават на практика в Англия, където ще бъдеш всепризнат градинар, когато завършиш.
Прав си, че за сериозните длъжности ти гледат реалните знания и умения и се интересуват от дипломата ти до толкова, до колкото дали я имаш. Това автоматично означава, че и в Пакистан да си завършил, ако знаеш и можеш, ще те вземат. Българи инженери има в цял свят, пак ти казвам. Това говори, че явно тук завършват И добри професионалисти, както навсякъде другаде. Кажи ми един лекар как може да е на "най-ниско ниво"? Сигурно се делят на хирурзи, по-хирурзи и най-хирурзи или как?