.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 49 от общо 49

Hybrid View

Мега фен Аватара на divergent
    Приятелка работи два месеца там миналото лято за по 500 на месец

Пантерке, я ми извади колко струват храните в Германия? Например хляба.

А защо цените на горивата са също по-евтини?

А защо ни излиза по-евтино да си купим нещо по интернет, заедно с разходите за път, а същото у нас да се продава с надценка на по-скъпо?

Или искаш да кажеш, че мин. заплата над 1100 евро е като нашата -390 лв? 190 евро

Мега фен Аватара на an7raks
    Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Пантерке, я ми извади колко струват храните в Германия? Например хляба.

А защо цените на горивата са също по-евтини?

А защо ни излиза по-евтино да си купим нещо по интернет, заедно с разходите за път, а същото у нас да се продава с надценка на по-скъпо?

Или искаш да кажеш, че мин. заплата над 1100 евро е като нашата -390 лв? 190 евро
    От тея 1100евро, като 5-600 са ти за наем или ипотека, щото там рядко хората получават наследство дори панелка, какво ти остава? 500 евро. Като сложиш разходите за транспорт в по-голям град, които не са ти 10 евро карта за всички линии на месец, ами са ти доста повече, пак се връщаш леко полеко към нашето дередже... Горивата може да са ти с някоя стотинка по-евтини, ама разстоянията са няколко ПЪТИ по-големи.
    Изобщо... Що не си гледаме в нашата паница, вместо да броим залъка на "запада" и да псуваме на масата?

Цитирай Първоначално написано от an7raks Виж мнението
    От тея 1100евро, като 5-600 са ти за наем или ипотека, щото там рядко хората получават наследство дори панелка, какво ти остава? 500 евро. Като сложиш разходите за транспорт в по-голям град, които не са ти 10 евро карта за всички линии на месец, ами са ти доста повече, пак се връщаш леко полеко към нашето дередже... Горивата може да са ти с някоя стотинка по-евтини, ама разстоянията са няколко ПЪТИ по-големи.
    Изобщо... Що не си гледаме в нашата паница, вместо да броим залъка на "запада" и да псуваме на масата?
    Защото в нашата паница има нещо много гнило и нередно, за поправяне.
    Интересно ми е да те видим я софия с минималната заплата под наем та и трансопорт да ползваш хаха. Сега ще кажеш, че в София нема минимална запата, макар че има. Ами и в Германия минималната не е нищо, но каквото и да си говорим, не може да се сравняваме. Имам познати там на ниски длъжности, които взимат над 1500 евро, тринайстата заплата е задължителна и просто живеят напълно другоятче.
    Много е тъжно да се биеш в гърдите като бай ганьо и да не виждаш кочинката си.

Цитирай Първоначално написано от PinkPan7her Виж мнението
    Не е коректно да взимаш Германия за пример, когато говорим точно за хранителни продукти, защото не е средната цена. Германия се слави точно с това, че хранителните продукти са едни от най-евтините в ЕС (Пак са по-скъпи от България, де, особено ако обичаш плодове, положението е тъжно. Кажи "чао" на моментите, в които отиваш до пазара и за 20-30 лева се връщаш с повече торби отколкото успяваш да носиш.). Пробвай в една Чехия, там хич няма да ти харесат цените - доста са по-височки от родните, а заплатите им са горе-долу същите. Ама нали все тр да обясняваме как сме най-зле...
    А нима от ЕС не сме най-зле? Единствените като нас на този континент са... Молдова и Албания. Макар че и те нямат такава изциганизация като при нас.

Не, не се оплакваме, но поне не замазваме истината.

Аз не знам какъв процент от българските простосмъртни отиват да харчат 20-30 лв само за плодове и зеленчуци. Отново ще засегна темата, че преди известно време тиквите сме ги използвали за храна на прасетата, а днес са деликатес.

Не искам да изваждам статистически данни за производството на български зеленчуци и плодове, защото картинката е повече от потресаваща.

Не знам как реши, че цените на средно европейските страни са по-високи, когато на нас ни излиза по-евтино да им купуваме същите стоки и да ги продаваме тук. Затова пазарът ни изцяло претъпкан храна от всякъде, но не и наша. И тази анархия си продължава, докато и последния български фермер не умре.

Не е лъжа, че от европейските субсидии България получава най-нисък процент.

Не е лъжа, че европейските субсидии се разрпеделят между няколко олигарха, главно в един сектор..
    Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 04-02-2016 на 20:10

Супер фен Аватара на mlakniwe

Мега фен Аватара на Dwyd96
    Цитирай Първоначално написано от mlakniwe Виж мнението
    Мене ми хареса разказа на първия.. Чувствата лъхайа от него

Мега фен Аватара на Грозния
    Град
    София
    Вместо да дрънкате празни приказки за Изтока и Запада, отговорете на един много прост въпрос:

Като на запад се живее толкова зле, защо основният поток от хора върви натам, а не обратно? А?

Цитирай Първоначално написано от Грозния Виж мнението
    Вместо да дрънкате празни приказки за Изтока и Запада, отговорете на един много прост въпрос:

Като на запад се живее толкова зле, защо основният поток от хора върви натам, а не обратно? А?
    пари.. ама това няма да винаги. Бавно и полека се обръщат полюсите. Арабите ще им се качат на главите. Ще се разпокъсаме на някакви нови блокове от държави.

Град
    София
    Пробвай в една Чехия, ..., а заплатите им са горе-долу същите.
    Това е лъжа, мила или ти самата си в заблуждение !

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/tab...00155&plugin=1

Кой знае повече, мила - ти или Евростат !? Извади си главата от там където е и подишай малко чист въздух !
    А нима от ЕС не сме най-зле?
    По доходи сме най зле от целия ЕС! Факт! Само Албания е по-зле, но тя не е в ЕС .
    И тази анархия си продължава, докато и последния български фермер не умре.
    Това е така, защото и евросубсидиите за България са най-ниски. Гръцкият фермер взима много повече евра от българския, за същите земеделски култури и засяти декари.

Мега фен Аватара на Dwyd96
    Пича пита за Макдоналдс вие го обърнахте на теория на конспирацията

Забравих.
    Мисля, че другият ти въпрос беше "На какво основание разправяш колко лошо се живее на Запад". Ще го разделя на две части.
    "Основанието" е, че ЖИВЕЯ в тоя прословут Запад, което не може да се каже за повечето пишещи, тоест впечатленията ми са много далеч от туристически. Бих те попитала ти с какво основание говориш - изглежда смяташ, че с три месеца някъде имаш право да говориш, защо аз да нямам с близо три години?
    Второ, никъде не съм казала, че на Запад се живее лошо. Това, което казвам, е, че на Запад не е идеално. Писнало ми е да слушам "ееееех, кога ще станем и ние като на Запад" с оная характерна интонация. Щото тук, както казах, обществото не функционира перфектно, а и на много хора не би им допаднало да живеят по толкова стриктни правила, били те писани или неписани. Говоря конкретно за Германия, понеже повечето нея визират с това "На Запад", в други държави със сигурност е по-чил атмосферата. С други думи, много хора не биха устискали да живеят в мечтания Запад. (Което не е лошо!) Повярвай ми, имам поглед, идея си нямаш колко българи има точно там, където живея, та "представителната извадка" не е просто двама-трима познати.
    Що като има толкова българи в Германия не се връщате у нас?! Като няма разлика?

Защо ходите да берете ягоди в Англия, а не у нас?!

Не било идеално. Пантеру, кой ти говори за идеален живот, бе? Нищо перфектно няма.

Израза ''кога ще стигнем Запада'' е с основание. Тъй като днес не притежаваме и грам от технологичните изобретения и уредеността в развитите държави. Разбира се е важно и в кой смисъл ще го хвърлиш израза. Защото ние, българите, не бива да копираме всичко, що се прави на Запад. Ние имаме друг манталитет, нуждаем се и от друг вид система. Има и много други причини, които пречат на развитието ни по техния модел.

Обаче, пантерке. Ти ходила ли си скоро в някое българско село или по-малък град, да видиш в какво състояние на апокалипсис живеят малкото останали хора, преди да му говориш ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ как в Чехия имали БЕЗКРАЙНО СКЪПИ РАЗХОДИ и едва ли не се доближавали до нас. Чехия, Унгария, въй, въй. Пък всички сме на ясно, че не всичко опира до заплащане.
    Било много затегнато, германците се късали от работа, били под наблюдение дрън, дрън, дрън. Ма ви напълниха с беженци.

Град
    София
    Второ, стига с тия призиви за връщане, спрете да третирате излезлите да учат в чужбина като икономически емигранти, има достатъчно такива, които да адресирате. Известна част от колегите ми вече се прибраха, друга част обмислят прибиране веднага след обучението си.
    Ако бяха успели ТАМ, няма как ТУКА да взимат същата заплата като тая която могат да взимат ТАМ ! Тука се връщат само тия които са се провалили ТАМ!
    Грозния, пазарувала съм в чешки супермаркет достатъчно голям брой продукти, за да твърдя със сигурност, че цените им НЕ са само 50% по-високи от нашите.
    То и тука можеш да пазаруваш така ! ГоУем икономист сА извъди с паритИ на тати!

http://vbox7.com/play:8d410204
    "Кажи бабо за ЕВРОСТАТА ?" Ти си по-голяма и знаеш повече от евростат !

Град
    София
    тоест се наблюдава purchasing power? ... чешката минимална заплата е два пъти по-голяма от нашата, ок. Ама хранителните им продукти са 3 пъти по-скъпи.
    Миличка, недей, че се оплете ! Я виж какво казва ЕВРОСТАТ за PPP!

http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/tab...00120&plugin=1

Според ЕВРОСТАТ, заплатите в Чехия са двойно по-големи от нашите, но цените им са само с около 50% по-високи от нашите! Кой може да купува повече?! А във Франция цените са около 2 пъти по-високи от нашите, но заплатите са им 5 пъти по-високи от нашите! Пак те питам - кой купува повече и къде?!

Грам да не разбираш, ама много знаеш. Опаля.

... концепция, с която се запознават студентите по икономика в един от първите часове на първи семестър.
    Икономика ли учиш миличка? Много лошо се справяш, най-добре се откажи, не ти се отдава !

1) Не третирам излезлите да учат учат, а всички останали, които живят там.. Въпросът е защо не искат да се върнат? Отговорът е ясен. Някои имат носталгия, но въпреки това отказват. Други със силна носталгия се връщат и след години съжаляват. Студентите пък се връщате, само за да си припомнте, че тук е корупция и след някой друг не успешен опит отново заминавате.

Значи, аз не знам как може да се учи в чужбина и да се живее у нас.

Значи учим в чужбина, правим дица у нас, те учат в чужбина, правят дица у нас. Ок.

За храните в Чехия не знам, но явно си държат на политиката и не позволяват да ги заливат с чужди боклуци. Защото, ако цените им бяха толкова скъпи хората щяха да пълнят вносни евтин внос.

Чехия не е целия Запад.

Така. Аз пък като дървен социолог исках да кажа, че ако положението в Германия е бежово с леки черни петънца, то тук е Черно, без бели петънца. Като една последна покрайнина , едно и също вече пиша отдавна, ни е отредено да изгнием, първи изгаряме. Ние не сме само последна покрайнина, ние сме разлом, междинна територия на ЕС и САЩ, Турция, Русия и сме напълно зависими, а народът ни тотално е поробен.

Германия като най-силно икономически се взима за пример.
    А ние и с Чехия не може да се сравняваме.

Ха. Белите петънца са само за избранници.

Ммм, да, не сме във война или на нивото на някое племе с чума, все пак сме в Европа. Но на там вървим.

Град
    София
    Второто - не си зацепил какво имам предвид с големия брой продукти. Както казах, има достатъчно сайтове, които представят нещата далеч по-детайлно от price levels.
    Отричаш ли достоверността на данните от ЕВРОСТАТ?
    Смяташ ли, че твоята информация е по-достоверна и по-пълна от тази в ЕВРОСТАТ?

Това те питам! Не ми дрънкай за 5 сайта в които пазаруваш с парите на тате ! И аз мога да ти извадя сайтове с Ролекси и Ферарита и да ти говоря колко е скъпо там !
    С две думи, няма да се занимавам повече с теб.
    Това няма да промени фактическата истина за нещата ! Заравяй си главата в пясъка колкото си искаш !

П.С. Това ми напомня да подам сигнал за избягал женски щраус от Пражкия Зоопарк !
    Смешка.

Мега фен
    да съберем пари и да пратим грозния М*** на запад за известно време
    например на гости на пинкуууу

Град
    София
    Абе, смешко, говоря ти за ХРАНИТЕЛНИ продукти от магазин тип Лидл, супермаркет тоест. Казва се Albert. Става дума за голяма ГАМА продукти - месо, мляко, зеленчуци, плодове, подправки и т.н., и т.н.
    Кви скъпотии,
    С колко евро живееш на седмица или месец там (със и без наема)? В цифри!
    Както казах, има сайтове, в която информацията е дадена от потребители и е далеч по-детайлна от price levels, тоест цени на хранителни продукти, транспорт, наеми и т.н. ТАКИВА сайтове
    Дай линк бе маце - как да знам че тия сайтове не са само в главата ти ?! Друг е въпросът доколко тези сайтове са по-достоверни от ЕВРОСТАТа . Аз подкпепих твърденията си с линкове и таблици, които не са никаква тайна! Твоите източници и достоверността им са тайна - ама защо така бе мила !?
    И понеже знам как се подбират и представят статистически данни (в един от най-цитираните източници по предимно социално-икономически въпроси в Европа), имам едно наум.
    Това че ти така подбираш данни и източници, не значи че всички го правят, ако ще и 3 наум да имаш !

Я пак да те питам конкретно - ти отричаш ли достоверността на данните в ЕВРОСТАТ? Да или Не?
    имам едно наум.
    Тове ще е някаква теория на конспирацията, за която никой не знае още !

Град
    София
    Евростат говори за price levels, което е СРЕДНА стойност от всички разходи във всички аспекти. Хранителните продукти определено са от високите.
    разходите, които са по-ниски. Те евентуално не са толкова очевидни - примерно, здравеопазване/осигуровки.
    Значи твърдиш, че на запад храните са скъпи, а здравеопазването и осигуровките са евтини, в сравнение с тука по PPP ?! Смях !
    Тъй като аз бях там 3 месеца, няма как да съм запозната с всички и обсъждах САМО хранителни продукти, наеми и транспорт, НЕ средна стойност.
    За общежития: По спомени било около 100 евро на месец в Прага,
    Абе кажи колко ти струваше храната на месец бе моме? За наема разбрахме че е евтин (като за Западна Европа, това си е без пари направо) !
    Източникът ти не е подбран коректно за ТОЗИ спор. (защото аз не говоря за средна стойност, както вече обясних, а за конкретни разходи, които ЯВНО са във високия спектър.)
    Какви са стойностите за които говориш? Каза само 100 евро за общежитие, което е евтино като за Западна Европа!
    П.С. Не е конспирация, публична тайна е, че не се представят всички данни, а само тези, които подкрепят дадена теза.
    Това се опитваш да го правиш ти, при това неуспешно ! ("Храната на запад била скъпа, а осигуровките и здравеопазването - евтини !!!")
    Или умишлено се елиминират крайни стойности, което пак не е коректно.
    Ако беше учила статистика (а ти явно не си ), щеше да знаеш защо се прави това и че е стандартна практика, без значение за обработка на какви данни става въпрос!

Абе спрете бе. Задълбавате в тъпа тема.

Да на ЗАПАД като цяло има по-скъпи разходи, но има и по-евтини продкукти, обаче заплатите им са в пъти над.

Град
    София
    Нямам идея кои неща са по-евтини, все нещо трябва да е.
    Ясно и точно казано ! Що не вземеш да спреш, след като и сама признаваш, че нищо не знаеш !
    Сравних ти общежития, кво, не е ли по-скъпо? Нали обсъждахме дали е по-скъпо, а не дали е "евтино като за Западна Европа"?
    В твоята Чехия е доста по-евтино от Западна Европа! Чехия е пост-комунистическа страна, която просто е малко по-добре от нас !
    И не, не е стандартна практика, а е една от практиките. Има и метод, при който се използват само крайните стойности, ама уотевър.
    Това сега ли си го измисли? Дай линк и образовай малко простия !
    Не ми говори за статистика, ти показа, че нищо не разбираш
    Не говори постоянно за себе си мила, нарцистично е, особено във второ лице !
    ...какво аджеба имат предвид с price levels и защо не е релевантно за това, за което говоря.
    Не думай ! А с какво имат общо, като точно за това говорим?! Твоите субективни впечатления са по-достоверни от ЕВРОСТАТ?! Да добре !
    Храната в Чехия ми излизаше по-скъпо от храната в Германия.
    И колко е това в цифри? Питам за трети път - нещо срам ли те е колко ти е излизала храната на месец ???
    Да на ЗАПАД като цяло има по-скъпи разходи, но има и по-евтини продкукти, обаче заплатите им са в пъти над.
    пантерата не може да го сметне, нито да си го представи !

Мега фен Аватара на baby_baby
    Изобщо не се хващайте да работиш това заплащането е малко и не си заслужава

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си