Аз съм 12 клас и сигурно ще уча в ТУ София КСИ. Но скоро някъде четох, че на изпитите понякога и да си за повече ти пишат 2 и че са толкова трудни, че дори да си научил всичко пак ще имаш 2. И че нарочно пишат 2-ки. Някой знае ли дали това е истина или са просто оправдания на студенти на които не им се учи. Аз бях на предварителен на 02.04 и изкарах 5. С това няма да мога да вляза, но втората ми матура е по математика и там ще изкарам повече, тя е много лесна. Не си бях решила задачите от стереометрията на предварителния. Тя е и единствената част от математиката която мразя. В ТУ някой знае ли дали се учи много геометрия подобна на стереометрията. Аз уча 1-во равнище математика, но за 1 седмица намерих в интернет задачи от производна и граница на функция които видях че дават на предварителни и бързо и лесно ги научих. Даже ми стана интересно. Но след това което прочетох за изпитите в университета започва да ме е страх да вляза.
Оправдания са, спокойно. Дори критериите са доста занижени. На изпита по математика 1, 2 и 3 ти трябват 15 точки от 60, което е задача и половина. Дори и идиот може да научи два типа задачи, щото то се знае какви типове задачи ще има задължително. По предмети като ТЕ, където всички се вайкат, ситуацията е същата. Научаваш един тип задачи и минаваш.
Тегавата част е със заверките, защото там обичат да се правят на големи някои преподаватели и ти спъват отработването или не те пускат на упражнение, щото не си могъл да си направиш протокола от миналата седмица. Стигнеш ли до изпитите - минал си. Дори да не вземеш някой изпит, можеш да си влачиш до края. Имам познати с 9-10 изпита 3-ти курс.
Информацията е за ФЕТТ, за вас не знам, но вероятно ситуацията ще е същата.
Оправдания са. В ТУ се влиза много лесно, но излизането не е. Изпитите са лесни, но гърча през семестъра е голям(протоколи, курсови, упражнения, заверки)...
Не се учи кой знае колко геометрия. Като цяло математиката не е на много високо ниво, както каза антракс 15 точки са за 3, което е около 2 задачи и половина от общо 6![]()
Още една заблудена овца. Ходи в СУ.
Набираш студенти, защото не стигат ли? ^![]()
В СУ отиват тези които знаят много по математика и могат да си направят трудния изпит и още от сега разбират много от програмиране, а аз съм от езикова гимназия и затова ще отида в ТУ. И ако не се науча добре да програмирам което само от университет няма да стане поне да стана инженер. За да не стана сервитьорка след това.
И нека вечният спор ТУ vs ФМИ почне сега.![]()
When I let go by a day without talking to you, that day's just no good... (
Защо сравняваш факултет с цял университет? о.О
Само за инфо: в училище бях отличник по математика, а в ТУ - първия семестър имах 4 (след като реших) половината задачи, а втория семестър едва успях да си взема изпита на поправителната сесия. :Д
бтв: ТУ-София също си има изцяло математически факултет, различен от компютърния или телекомуникационния: http://tu-sofia.bg/faculties/read/30
//аз съм завършил друг факултет на ТУ-София. (:
Специално програмиране се учи в толкова много университети, факултети, факултетченца и частни школи, че спора къде е най-добре ми се струва безсмислен. Още повече, че програмиране можеш и сам да научиш на достатъчно добро ниво, че да те вземат на работа и без диплома. Програмистите вече са нещо като икономистите и юристите - под път и над път са и фирмите ги боли фара кой къде е завършил и дали е завършил. Знам, че на някои места дават изпит след интервюто, за да те видят какво знаеш, на други наемат няколко човека на стаж за някой друг месец и после си избират според резултатите. Изобщо, спорът е тъп и безсмислен.
За интелигентен човек, трудно разбираш кога не трябва да приемаш думите буквално -.-
Имах предвид че не може да си инженер без да си минал през всички гадости като: проектиране, теоретична електротехника, съпромат, Физика, Химия и тем подобни. Във ФМИ не мисля че се учaт