Добър ден, форон!
Тия дни все ми се случва някакви просяци да ми искат пари, тъй че реших да питам и вас. Провокирана съм от две случки, общо-взето. И знам, че не е тук мястото, но наистина не се сетих къде да я сложа тая тема. Ще ме извинявате.
Случка нъмбър уан: В неделя след лекции се прибрах, за да се гримирам, а после да ида до дядо. В тва време, докато само на едното си око имам очна линия и ред макиажни продукти, се звъни на вратата. Отварям аз, а там една жена седи и ми каканиже (вярно, мега сложно я разбрах какво иска да ми каже), че къщата ѝ на нам-кое село била изгоряла и тя ходела по къщите, за да проси дрехи или поне някой лев. Ми, и дрехи, и пари не получи, защото старите си дрехи ги ползвам за парцали за прах, а пари наистина нямах в мене. Затворих и заебах.
Случка нъмбър ту: Пак събота-неделя ще да е било, не помня. След уни една аверка мина да ме вземе и седнахме на центъра на едно барче, за да пием нещо студено и тя да хапне. По едно време иде едно циганче на 10-11 години, с новия анорак (за сватба, ебално и погребално), и обяснява как иска стотинки. Вади от дроба какво има, за да покаже всичко на всичко 70-80 стотинки и се моли там... Аз не отразих, пих си там коктейлчето и даже не го удостоих с поглед, но аверката се разтопи нещо, когато онова каза „Ами поне нещо да ям няма ли?“. Оная бръкна и му даде 2 лева. После ми заобяснява, че се почувствала супер кофти от факта, че нейната част от сметката е 12 лева, а то изглеждало гладно. Горкичкото то! Казах, че и на мен ми е тъпо ама не давам стотинки, щот после парите ми отиват за мраморна облицовка на нечий цигански палат, а не съм съгласна с тва. Ама то като се приберяло без пари вкъщи, те го биели, моля ти се! Въх, горкото! Изкарва за час повече от надника на нашите за 8, но иначе гладно било.
Само аз ли не давам пари и съм коравосърдечна? Само аз ли ще горя в ада? Щот тая мойта оня ден ме изкара ебати боклука що не помагам, при все че в нас съм имала ток, нет, бойлер, вода, храна... Плащали ми образованието, дрехите, пътуванията.
А на вас случвало ли ви се е да дадете пари на някого уж за храна, а да го заварите 5 минути по-късно с кутията цигари/кафето/алкохола? Въобще как ще коментирате и ще се включите в темата? Случки от личен опит?
Заради едно пребиване, готови ли сте да си дадете част от средствата на дъртия циганин? Чувствате ли се (и въобще трябва ли) виновни, че давате някакви пари за козметика, колата си, цигари/алкохол и така нататък неща за себе си?