Не говорете глупости да плашите момичето!
Нещата са много по-прости и приятни. Първо - "брекети" и "шини" са различен тип ортодонтски техники за корекция. Шините можеш да сваляш когато поискаш, брекетите не. Чудесно е че си избрала брекети - това е по-добрият вариант по ред причини (по-ефективни, по-бързи, по-дискретни). Сега на въпросите ти:

1. Обикновенните метални са най-добрият избор - с тях зъбите ти ще се изправят идеално и бързо. Прозрачните се виждат по-малко, но по-трудно се постига перфектен резултат, а са и по-големи. При мен стана така - купих брекетите с рецепта от ортодонта за около 800-900лв, след което се доплащаше при всяка корекция (смяна на дъга). Общо взето, щом пристигнат брекетите, веднага могат да ги сложат.

2. Болката е индивидуална - някой ги боли по-малко, други повече. Ако са ти "самолигиращи" брекетите (тип "Деймън"), няма да те боли много. Но каквото и да се случи - след 2 седмици няма да усещаш че носиш брекети. Свиква се бързо. Най-важното е ортодонта ти да е добър специалист.

3. За носене - различно е. Според корекцията и възрастта. Щом си на 13 - може и за година и нещо да си готова. Аз сложих доста по-късно. Но не бързай да ги сваляш! Зъбите ти ще се изправят за 3-4 месеца, но колкото по-дълго стоят прави със брекетите, толкова по-здраво ще се настанят на новите си места. А и после може да не ти слагат телчици или шини.

4. Понякога не се носят шини, понякога се носят, или да се поставят фиксирани телчици от задната страна на предните зъби. Според случая. Но щом си толкова млада - едва ли ще се наложи, а и да се наложи - ще е за кратко. Не мога да кажа повече без да знам колко са ти разместени зъбките.

5. Няма да останат петна - след сваляне на брекетите, лепилото се почиства, а те се полират. Но е изключително важна хигиената!!! Миене след всяко хранене, със специални четчици. Отнема 2-3мин. повече, но е задължително!!!

6. Няма никакво значение.

И да - ще имаш хубави зъби, само не се отказвай дори да те боли и пак повтарям - миене и хигиена, за да нямаш проблеми после! Чудесно решение е да си изправиш зъбките докато си млада!!!
Поздрави!