Аз в момента съм в дупката между гимназия и университет, но все пак мога да споделя как учех (или не учех).
1.Как структурира времето си? Принципно винаги се учеше деня преди изпитването или теста, в най-лошият случай междучасието преди учебния час. Рядко съм сядала да уча за дълго време, но винаги гледах на около час да си почина за 10 минути и да хапна нещо. Предпочитах също да си науча нещата и чак след това да излизам или да се забавлявам.
2.С кои предмети започва? С най-належащия или най-лесния и приятния. Ако започнеш с по-труден се изтощаваш и после и за лесните неща нямаш сили даже.
3.Как се справя с по-трудните за него предмети? Отварям си учебника и внимателно прочитам точката или примерните задачи. Ако пак не разбера, на следващия ден в училище питах някой съученик, който е вещ в предмета. Ученик на ученик обяснява по-достъпно, отколкото учител на ученик.
4.КАК МОЖЕ ЧОВЕК ДА СЕ ПОДГОТВИ ЗА ИЗПИТИ В 7/12 КЛАС? Не се оставя работата за последния момент, понеже или няма да ти стигне времето да преговориш всичко, или ще преговориш всичко наведнъж и ще блокираш. За 7ми клас всеки ден по един примерен тест за всяка матура е добре, като подготовката започне месец преди изпитите, като последния ден не се пипа нищо! За 12 клас с тези близо 100 произведения един месец не стига ако се учи като мен. За обстоен преговор на ден по 5 творби е добре, като за прозата може да отнеме повече време. Никакви съчинения не писах, само уводи имах, но и тях не съм зубрила. Също работи метода с по един тест на ден. За втората матура нищо не съм пипнала и се отрази, нека бъда лош пример за бъдещите поколения!
5.Как се съсредоточава? На тишина не мога, на включен телевизор също. Решението за мен са слушалките в ушите и хубавата музика. Ако преговарям нещо и не се изисква супер съсредоточеност слушам рап, ако трябва да вниквам по-задълбочено в нещата, никой не трябва да ми говори в ушите, тогава слушам чил аут миксове.
6.Какви методи за учене използва(подчертаване...)? Обичам да си изваждам най-важните неща от уроците на карирани листове, заглавията и подточките пиша с цветно. После зарязвам учебника и си уча от написаното. Но любимият ми метод е при тестовете. Там същото го върша, но на малки листчета, наречени пищови. Невинаги ги използвам, понеже запомням нещата докато ги пиша, но си е друго да се чувстваш подсигурен. Това също е от лошите примери.
Всичко което се сетите, че може да бъде полезно за ученика. Ами казах ги вече нещата, най-важното е да не се разчита на последния момент, защото се отразява. Разпределението на времето е необходимо, съставянето на план или график също, за да знаеш какво си свършил, какво не, и за да не пропуснеш нещо.
А и не мога да реша, за коя гимназия са кандидатствам. Имам предвид с език ли да бъде специализирана, с математика... Това само ти можеш да прецениш, зависи кое ти се отдава повече. Но при мен го имаше момента, че децата от Математическата съвсем не знаят по-малко Английски от децата от Езиковата.
7.Как решихте, какво точно искате да учите? За гимназия три бяха по-реномираните гимназии. Математика не обичах, икономика също. Да учиш в езиковата уж се водеше за голям престиж, пък и езиците ми се отдаваха, та това беше изборът. Сега разбира се, изборът ми щеше да е съвсем друга гимназия, но пак не съжалявам. Просто си мисля, че е глупаво да караш дете, което не може да взима важни решения, да взима важни решения.
8.Как се справихте с напрежението по време на годината, в която ще държите изпит? През годината не ми пукаше, в началото на Май усетих колко е близо матурата и направо се бях депресирала. Непрекъснато ми се ревеше от напрежение, но не можех да се разрева. Запазих самообладание, стегнах се, пих сайдери вечер преди всяка матура и издържах.
9.Ходихте ли на допълнителни уроци/курсове и те помогнаха ли ви? Според вас можехте ли да се справите със същия успех и без тях? В 7ми клас ходих само на математика, защото бях трагедия в тази област. На матурата изкарах 5,40 и съм супер доволна. Сега на нищо не съм ходила, заявих на нашите, че ще е срамота да уча английски от 14 години, да съм в такава паралелка и да ми трябват уроци, за българският още по-малко, при положение, че това е родният ми език и резултатите ми през годината бяха перфектни. Като си знам какво направих, не вярвам, че с уроци резултатите ми щяха да са по-високи. Дори можеше да са по-зле, колкото и глупаво да звучи, но уроците ти докарват допълнително напрежение и нерви. По-добре си работи сам, за да знаеш, че ако спечелиш, заслугата си е твоя, а ако се осереш, поне няма да те е яд, че си платил за това.