- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Има ли случайни неща?
Много ограничено мислене показвате
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Да .
Донякъде имаме свободна воля, донякъде земният ни път е предопределен. От една страна, за да дойде човек на земята той трябва да се роди и след това задължително да умре, за да си отиде, това е предопределеното. От друга страна, как ще живее е негов изобр. Бог е дал на човека свободна воля "И рече Бог: Да направим человека по образу нашему и по подобию нашему..." Бит. 1:26
Но той отговаря за тази свободна воля.
И накрая, ако Бог беше предопределил живота на всекиго, то хората щяха да са като машини. Да им е внушено, че трябва да обичат Бога, да Му се подчиняват,... Но чрез свободната си воля човекът не е обикновено творение Божие, чрез свободната си воля той може да обича Господа истински, не защото му е казано, че така трябва, а защото така иска, в това вярва и на това се уповава.
Храна за мозъка!![]()
Светът не е сътворен заради човека, за да играе той (човекът) такава главна роля в т.нар. "случайности".
Не съм твърдял никога обратното (относно собствените решения). Но разисквате тема, за която не сте подготвени. И този път държа да отбележа, че НЕ СЪМ НАПАДАТЕЛНО НАСТРОЕН, както и НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ. Напротив. Има теми и хора, които не троля. Тази тема и ти специално си от тях.
Няма случайности на този свят! Всичко е предопределено от нашия Бог! Съдбата е истинска!
Звучи арогантно от страни. Не е арогантно. Арогантно е държанието на потребители като Карина. Нютоне, твърдя, че човекът не е важна фигура в създаването на света. Той е една прашинка от времето, през което съществува този свят. Неговата роля е започнала преди време и ще приключи с време. Светът го е имало преди, ще го има и след човека. Не може да очакваш, че случайността до някаква степен и създадения човек според вашата теория с вашия бог са толкова сериозно обвързани помежду си. Вие не знаете нищо за света, в който живеете. Звучи арогантно, но е истина. Аз не робувам на това дали ме смятате за нагъл, тъп, красив, сексапилен или смотянак. Не е мой проблем, че звучи арогантно.
There's nothing special about being born. Not a thing. Most of the universe is just death, nothing more. In this universe of ours, the birth of a new life on some corner of our planet is nothing but a tiny, insignificant flash. Death is a normal thing. So why live?
-Johan Liebert
Смъртта е единствения ни Бог!
Но както каза сам, човекът взима.собствение решения. Бог е взел много решения, за създаването на "всичко видимо и невидимо", за прогонването на Адам и Ева от Едем, за падението на Луцифер,... Те всички не са ли следствие от свободната мМ воля? В такъв случай чоекът (способен на решения) също би следвало да има свободна воля. И въпреки, че тя не е сравнима по значимост с Божията, по характер е същата.
интересно къде в католицизма е свободната воля, когато папата ти е шеф по божествените въпроси.