- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- De superbia
Дълго време ставаме свидетели на нарастващата между хората злоба и гордост. И понеже е писано "Братя, даже ако падне човек в някое прегрешение, вие, духовните, поправяйте такъв с кротък дух", то аз съм в задължение да ви предупредя. Нима не е писано "Страх от Господа е да се мрази злото. Аз мразя гордост и високомерие, лош път и извратени уста."Пр.8:13?
Вие, глупави, разберете благоразумие и помирете себе си, защото "Гордостта предшества погибелта, високомерието - падането". Пр 16:18
"И така казва Господ:
Мъдрият да не се хвали с мъдростта си,
силният да не се хвали със силата си
и богатият да не се хвали с богатството си." Йеремия 9:23
И защо вие се присмивате на тези, които са смирени и скромни? "Присмивател се нарича онзи горделив и надменен човек, който действа с високоумна гордост." Пр. 21:24
Смирете се, защото "Ако и да е възвишен Господ, пак гледа към смирения." Пс. 138:6
"Наистина той се присмива на присмивателите, а на смирените дава благодат." Пр. 3:34
Ex nuncio papeae Indistinctus.
El Filmarinius! <3 Papae Indistinctus bunakius!
Хаха, мирише ми на манипулация от страна на грешника нютон.![]()
Тая напаст наречена ''религия'' още жива ли е we da*ba ?!
Indistinct, за да ги ''спазвам'' тия работи ми трябва възпитание и етика, моме, не някой си Господар(да - господар!) който да ми казва какво да правя.
П.С. Абе той нали ни е създал с ум, защо пък ни дава акъл отпосле ? Ние не можем ли да се развиваме сами ? Толкова ли сме недостойни за него, че чак си прави труда да ни праща закони за да не се трепем ?
Пффф, въобще има ли значение ?! Ние така или иначе ще се трепем...
Въобще тая работа с боговете не съм я разбирал, сякаш сме им играчки тука.
Създал ме бил той за да ме тества и после да ми се радва, мхм.
Вероятно защото му е било скучно....а дали такова висше същество като Бог може да има такива чувства като ''скука'' или усещане за самота, какво казва Библията за това ?
Indistinct, да не би и твоят мозък да е бил промит от нео-хиристияните(така да се каже) тук ?
Религията е съществувала дълго преди нас и ще продължи да съществува след нас. И това поради една причина - човекът е същество, което търси смисъл. И какъв по-добър начин е да намериш този смисъл, освен чрез своя собствен Творец?
Възпитание и етика?
Етика - това е "теория" за морала. А какво е моралът - синоним на доброта и правота. И какво е златното правило на този така уважаван морал? "Човек трябва да се отнася към другите, както той би искал другите да се отнасят към него."
Но какво обяснявам, ти знаеш това. Ако се разровиш, ще забележиш, че това правило присъства във всяка една от световните религии.
Ще дам пример. В Библията пише "Не кради" - ако това е в моя полза и ще ми помогне, защо да не го правя? Но ако открадна, то всички ще започнат да звучат като християни и да казват колко лошо и неморално съм постъпила. Без Бог, няма истинска причина да бъдем морални. Няма стандарт за морално поведение.
Както Достоевски е казал "Ако Бог не съществува, тогава всичко е позволено." Ако няма Бог, раждането ни,цялото ни съществуване и смъртта ни биха били безсмислени. Животът ни не би имал повече смисъл от този на морско свинче.
Две думи - свободна воля.
Да не си проверила?
По-скоро папа Александър Борджия!
И написа 3 поста, само за да споделиш тази "полезна" информация с нас?! Като не разбираш християнството (или която и да е друга религия) и дори не можеш да спориш по същество, а само плюеш - по-добре напусни темата!
Как ще съществува преди нас, след като хората създават религията?
Разбира се, религията е създадена, за да се следва. Ако се разровиш, и в конституцията го пише. С други думи, по-заобиколно, но е едно и също.
Излиза, че сте доста лицемерни създания. Целият ви морал се гради, явно, на това че Бог ви наблюдава. Типично човешки, няма лична отговорност, няма мисъл в действията, има страх от Бог. Значи да се радвам, че според вас той ви гледа, щом това не ви прави масови убийци и изнасилвачи. Или все тая какви, въпросът е, че заради него сте "добри". Лицемерно. И ако камерата спре да снима, ще си хвърлите ли боклука на улицата?
Той и сега няма по-голям смисъл.
Е глупости! Любимият израз на християните е, че неведоми са пътищата.
Болност точки.
В никакъв случай не отричам, че имам своите проблеми в интелектуално, душевно или друго ниво. Но тук не става дума за това.
Вие откривате толкова голяма част за себе си, че човек може да коментира спокойно, защото информацията му е пред очите. Аз не съм казал нищо за себе си пред вас, няма и да го направя. Не е логично да давате коментари, при условие, че информацията ви не е налична.
Факт е обаче, че хората, които понаучиха малко повече неща, промениха първоначалното си мнение. Не го казвам, защото съм обиден. Ние не се познаваме, не ми пречи да ме мразите, плюете или да се заяждате. Отново ще повторя, ако не и потретя, че не печеля абсолютно нищо за своето състояние стоейки тук, пишейки и отскубвайки от ограниченото си време. Единствените губещи и печелещи сте вие и смятам, че най-накрая е добре да го разберете. Няколко души от форума го разбраха. Силно се надявам, че това ще им донесе дивиденти в най-скоро бъдеще.
Моят живот продължава с или без вашето харесване, заяждане, иронизиране, злобеене, харесване или хвалене. Нито ще ми се промени нещо, нито ще се почувствам по-добре. Но имате много рядката възможност, а най-вече и късмет, че съм българин останал в България и занимаващ се с вас, да вземете поне някаква полза от мен и да се възползвате от присъствието, което така или иначе няма да е още много дълго. Някои мои близки хора са правили това в други организации с лични срещи с хората (в чужбина обаче), но поради естеството на обществото в България взех решението да го направя анонимно тук. Техните срещи преди много години са родили плодове, които в момента вие като потребители ядете и се наслаждавате на вкуса. Други са го правили скоро. Последната такава е дори в съседна държава - Турция. Там все още не се е усетил вятърът от размаха на крилцата на пеперудата, но време има.
Помислете си добре дали искате животът ви да продължава в цикъла на ставам, ям, работя, спя. Имайте предвид, че след поредното псуване по мой адрес, цикълът ви на живот няма да се промени. Но пък и моят няма да се промени, нищо не постигате.![]()
Би трябвало да си наясно с моето мнение за лудостта на хората, поне си спомням да съм го казвала.
Това не беше с цел заяждане, а разведряване, но отсега нататък би трябвало първо да проверявам до колко тези, към които се обръщам, имат чувство за хумор.
Изразявам позиция - разбира се, че човек ще може да си извлече неща от едно отстояване на такава. Който е способен да извлече нещо от тази информация, браво на него. Но за голяма част от хората си остава просто коментар.