- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- РАМ памет
Разбира се че е по темата - аз харесвам и приемам нова техника, стига предимствата и да са повече от недостатъците и това съотношение да е по-добро отколкото при старата техника.
Това е напълно възможно, дори е много вероятно.
... но въпросът с надежността си остава и той е по-трудно решим, отколкото въпросът с цената.
Може - само че бъдещето рядко се оказва такова, каквото си го представяме. Понякога ми е интересно да се запознавам с футуристични книги и филми от миналото и да се посмея и позабавлявам
!
Дори да е така, в това няма нищо лошо, лошото е, че тия машини (лаптопите) дори за това не ги бива. По чисто хардуерни причини.
Темата е много интересна и е добре хората да се запознават с тези неща, както и с различни гледни точки и предимствата и недостатъците на една или друга технология.
Не трябва да четеш футуристични книги за да видиш, че в света на компютрите всяко нещо дето някога се е движило, спира да се движи. Започнали сме с цели зали пълни с шумни релета, минали сме през въртящи се флопита, после CD, DVD, а сега мушкаме USB флашки. По същата логика и HDD като механична джаджа пее последните ноти от песента си.
Същото мога да кажа и за вентилаторите даже - в един момент очаквам лаптопите да са без вентилатори. Всички смартфони са без вентилатори, а всеки съвременен смартфон е по-мощен от първата ми доста шумна и харчеща ток щайга. Ако продължа мисълта си, в един момент смартфоните ще могат да се връзват към големи монитори и да се ползват като лаптоп/настолен
А лаптопите дали са полезни... ако искаш да ти се обадя когато тръгна за море примерно, та да ми закараш настолния до там, че да мога да обслужвам клиентите си по интернет от време на времеНо май предпочитам просто да си пъхна лаптопа в раницата и когато ми потрябва да си седна където и когато намеря за добре и да си свърша работата
![]()
Интересното (поне за мен) на футуристичните книги/филми е да видиш "бъдещето" което не се е случило!
Ще запеят последните ноти, чак тогава, когато се появи друга конкурентна технология. ССД все още не е такава, особено по отношение на надежността! Във всеки хардуер предназначен за сериозна работа, надежността е на първо място. Щом за теб бързината и мултитаскинга са по-важни, значи дейността ти не е съвсем сериозна... да не кажа, че съвсем не е сериозна.
Такива компютри и охлаждащи системи съществуват вече, но ти не ги знаеш кои са, предполагам, още по-малко принципът им на действие.
Смартфоните нямат никакво активно охлаждане, затова прегряват, просто не ги товарим толкова дълго и с толкова тежки програми, колкото лаптопите.
Мощният хардуер консумира повече енергия и оттам се отделя повече топлина - топлината трябва да се отвежда някъде иначе се стига до прегряване. Не е възможно голямо количество топлина да се разсее през малък топлообменник. Трябва да се повиши дебита и/или да се понижи температурата на охлаждащия флуид. До там мисълта ти май въобще не стига.
Това ще е на практика безсмислено, най-малкото защото смартфонът няма необходимият периферен интерфейс за истинско "бачкане", а не за "цъкане", ако ме разбираш. А за издържливостта на батерията на смартфона можеш да продължиш мисълта си - ще ми е много забавно да я чуя
.
Полезни и удобни са като преносимите химически тоалетни - понякога се налага да ги ползваш, въпреки че не е удобно или приятно!