- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Къде изчезнаха Dwyd96 и Indostinct?
Лека нощ.
Вчера посетих една готина локална библиотека и се сетих за теб.
Само не разбирам защо има толкова малко книги в тия библиотеки. Тая е най-голямата в квартала ми, има още 5-7 по-малки от нея.
Най-напредналият материал свързан с теория на вероятностите или анализ на данни беше Statistics II "For Dummies" (няколко глави в нея имаше материал, който е отвъд минималното необходимо да прилагаш статистика на работното си място). Прелистих към главата за nonparametric statistics, защото идеята винаги ми е изглеждала много добра...
От нещата, които прочетох ми се прииска да я захвърля на земята с погнуса. Силно. Свястната статистика е толкова рядка![]()
Ще цитирам нещо по памет.
"Нонпараметричната статистика е полезна и за случаите, в които данните ви не следват нормалната дистрибуция, за разлика от досегашния материал тук. Много учени дори не знаят, че параметричните методи са при презумпцията, че данните са с нормална дистрибуция."
И после имаше обяснение, че тук обикновено се ползва медиана вместо средна стойност. Медианата била добра, защото не се влияе от outliers. И след това изречение имаше гигантска липса на параграф, дори няколко страници, анализиращи кога и защо искаме да игнорираме outliers и кога предпочитаме да ги вземем предвид. Което е обезспокояващо, защото при данни без шум и възможност за перфектен модел, outlier-ите са толкова валидни колкото всички друго. Или при адекватен модел въобще (по мои разбирания за адекватен).
След това описаха как да сметнеш приблизително колко е медианата на данните ти, почнаха с това как да сметнеш дали съвпада с конкретна медиана. Ползваха p-values. Това ме отказа.
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga
Pe6o, избирам този ти профил ( StringTheoryPracticist ). Очаквам да ми предадеш паролата за него.
//предполагам помниш, че те заставих да се разделиш с някои от твоите профили и те да преминат под мой контрол. Избрах StringTheoryPracticist, за да блесна и аз с аналитичен, математически ум и хамериканците да направят нов филм, озаглавен "по-красив ум" или да финализират нещата с "най-красив ум". (((: