Цитирай Първоначално написано от АгентМура Виж мнението
Как мога да накарам себе си да повярвам в Иисус Христос?
Мисля че това е голям въпрос и много важен.

Според мен не е въпрос да се 'накараш', вярата не може да се насили. Мисля че вярата съществува, когато имаш опитност, т.е. когато преживяванията ти покажат, че нещото е истинско и това те кара да му се довериш (или да му имаш вяра).

Може би всичко започва с интерес, трябва да имаш някакво желание да се свържеш със съответния тип духовност или духовна фигура. В случая с Иисус Христос, може би би ти било от полза да прочетеш нещо за него, негови цитати от Библията или друг текст (в Библията дори няма толкова много директни цитати на Исус, можеш да погледнеш Евангелие на мира на есеите: goo.gl/S55M6p или пък някой текст от Библиотеката от Наг Хамади).

Или пък да гледаш филм за живота му (въпреки че това може да е нож с две остриета, защото може да направи умът склонен да фантазира, а на теб ти трябва някакво истинско усещане и яснота). Или да слушаш свещена музика (кантата на Бах примерно).

Веднъж щом си насочил вниманието си, втората стъпка може да е просто да се изчистиш от всичко и да съсредоточиш съществото си към него. Можеш да използваш молитва, ако ти е комфортно или да му кажеш защо все едно те чува защо имаш интерес към него, защо искаш да повярваш. След това просто се изчисти от всичко, изчисти ума и емоциите и постой в тишина, и виж дали усещаш нещо различно.

Мисля че ако си упорит с подобни упражнения (или друго нещо, което чувстваш близо до себе си), впоследствие ще имаш някакъв отговор за себе си. Мисля че най-важна е искреността, искрения интерес и желание да намериш отговор.

Ако можеш да усетиш нещо вследствие от такова упражнение, може би това ще ти даде причина да задълбочиш и може би в някакъв момент да имаш вяра в нещо духовно. Когато знаеш за себе си, че тази вяра не е плод на фанатизъм или страх, а на твое лично търсене и откритие, тя ще е силна и ще си склонен да ѝ се усланяш по време на трудности или да ѝ отдадеш признание в радостните моменти.